Ο βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ., Θωμάς Ψύρρας, κατέθεσε ερώτηση προς τους υπουργούς α) Περιβάλλοντος, Οικονομικών και Εσωτερικών σχετικά με τις ελλείψεις σε μέσα δασοπυρόσβεσης, οι οποίες εγκυμονούν κινδύνους εν μέσω θέρους. Στην ερώτηση αναφέρει:
«Με αφορμή τις πυρκαγιές που ξέσπασαν πρόσφατα στον Αγιόκαμπο Λάρισας και στο Γαλατάκι Κορινθίας, αναδείχθηκαν εκ νέου οι σοβαρές ελλείψεις σε μέσα δασοπυρόσβεσης.
Με έναν γερασμένο εναέριο στόλο και έναν προϋπολογισμό που την τελευταία πενταετία έχει μειωθεί πάνω από 30%, το έργο της δασοπυρόσβεσης καθίσταται εξαιρετικά δύσκολο. Εκτός μάχης βρίσκεται το 1/3 των εναέριων μέσων δασοπυρόσβεσης, καθώς θα παραμείνουν καθηλωμένα στο έδαφος λόγω παλαιότητας και αδυναμίας συντήρησης. Στην εκπνοή του Ιουνίου και, ενώ η αντιπυρική περίοδος ήδη διανύει το δεύτερο μήνα, το δυναμικό του Πυροσβεστικού Σώματος, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί καθημερινά, καθίσταται απογοητευτικό σε αριθμούς, εφόσον δεν υπάρχουν τα απαραίτητα κονδύλια ύψους 350 εκατ. ευρώ, για να ανανεωθεί ο στόλος των πυροσβεστικών αεροσκαφών.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα ( εφημερίδα Έθνος, 27/06/2014) από τα 13 καναντέρ CL- 215 ηλικίας έως και 40 χρόνων, σε ετοιμότητα βρίσκονται τα 6, ενώ μέσα στις επόμενες μέρες θα γίνουν 8. επισημαίνεται ότι τα συγκεκριμένα αεροσκάφη δεν μπορούν να επιχειρήσουν, όταν πνέουν άνεμοι έντασης ίσης ή μεγαλύτερης των 7 μποφόρ – κάτι εξαιρετικά συνηθισμένο στην Ελλάδα, κυρίως τον Αύγουστο που τα μποφόρ αγγίζουν τα 9 με 10 -.
Από τα CL – 415, η ηλικία των οποίων είναι 15 ετών, σε ετοιμότητα βρίσκονται τα 5. υπάρχουν, επιπλέον, 5 ιδιόκτητα ελικόπτερα της Πυροσβεστικής, εκ των οποίων 2 είναι τύπου super puma και τα 3 DK και 10 μισθωμένα ελικόπτερα (3 βαρέως τύπου και 7 μεσαίου), ενώ η αεροπλοΐα της Πυροσβεστικής περιλαμβάνει και 30 πετζετέλ, από τα οποία όμως έτοιμα να επιχειρήσουν είναι μόλις τα 18.
Αυτά, αν και έχουν περιορισμένη χωρητικότητα νερού (1tn) και ο ανεφοδιασμός τους γίνεται μόνο από το σταθερές αντλίες στο αεροδρόμιο, είναι τα μοναδικά εναέρια μέσα «πρώτης προσβολής» που διαθέτουμε. Πολύ σημαντική είναι και η παρουσία του στόλου των οχημάτων τα οποία είναι στο σύνολό τους 2.993 και μόλις τα 1.633 υδροφόρα, με τα μισά να ξεπερνούν την ηλικία των 15 ετών.
Το υπάρχον πρόβλημα επιτείνει η παρεδαφιαία βλάστηση. Οι όψιμες βροχές, που είχαμε φέτος, έχουν προκαλέσει μια έντονη παρεδαφιαία βλάστηση, η οποία σε περίπτωση πυρκαγιάς, θα δυσκολέψει τις προσπάθειες κατάσβεσής της. Παράλληλα, στον τομέα της πρόληψης αυτά που έχουν γίνει είναι υποδεέστερα των αναγκών. Αν και έχουν ανακοινωθεί οι σχετικές πιστώσεις, στα δάση δεν έχει ακόμα φανεί καμία βελτίωση στις αντιπυρικές ζώνες ή στο δασικό οδικό δίκτυο.
Επειδή η προετοιμασία και η οργάνωση της αντιπυρικής προστασία των ελληνικών δασών είναι προϋπόθεση εκ των ων ουκ άνευ, ώστε να μην επαναληφθούν φαινόμενα που παρατηρήθηκαν κατά το παρελθόν και κόστισαν σε δασικό πλούτο, αλλά και σε ανθρώπινες ζωές
Επειδή η μορφολογία των ελληνικών δασών – με τις απότομες χαράδρες, τις αχαρτογράφητες περιοχές, την απουσία ζωνών πυροπροστασίας και τα δύσβατα μονοπάτια – δεν ευνοεί την πρόσβαση στα τροχοφόρα οχήματα και καθιστά αναγκαία την ύπαρξη ενός άρτια στελεχωμένου εναέριου στόλου.
Επειδή σε μια χώρα με ιστορικό πυρκαγιών, όπως η Ελλάδα, προσλήψεις σε μόνιμο προσωπικό είχαν να γίνουν από το 2007.
Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:
1. Πως σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε τις αυξημένες ανάγκες με το 1/3 των διαθέσιμων εναέριων μέσων; Υπάρχει εναλλακτικός σχεδιασμός;
2. Επαρκεί το ανθρώπινο δυναμικό;
3. Προηγήθηκε ο απαραίτητος σχεδιασμός για την πρόληψη των πυρκαγιών, την πυρανίχνευση και την οργάνωση της δασοπυρόσβεσης;
4. Γιατί δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί οι αντιπυρικές ζώνες;»