Δυσκολεύει η εισαγωγή των υποψηφίων στα Πανεπιστήμια, αφού από την ανακοίνωση των βαθμολογιών προκύπτει ότι οι βάσεις θα ανέβουν σε σχολές μεσαίας ζήτησης και θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα στις περιζήτητες σχολές.
Όπως αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ των Νέων της Τετάρτης, στο 1ο και στο 5ο επιστημονικό πεδίο θα υπάρξουν και αρκετές περιπτώσεις σχολών που θα εμφανίσουν πτώση των βάσεων.
Αντίθετα, σε αρκετές περιφερειακές σχολές θα προκύψει άνοδος των βάσεων και λόγω των μετεγγραφών, αφού πολλοί υποψήφιοι που δικαιούνται μετεγγραφή θα διαλέξουν την τεθλασμένη οδό: θα δηλώσουν μια περιφερειακή σχολή που έχει αντίστοιχή της σε κεντρικό Ίδρυμα, ώστε να εισαχθούν εκεί με λιγότερα μόρια και να πάρουν στη συνέχεια τη μετεγγραφή που δικαιούνται.
Στο 2ο και στο4ο επιστημονικό πεδίο θα υπάρξουν ανοδικές τάσεις των βάσεων κλιμακούμενες ανά σχολή, με συνωστισμό στις μεσαίες. Εκτιμάται άνοδος από 250-1.000 μόρια.
Στο 3ο επιστημονικό πεδίο δεν αναμένονται μεγάλες μεταβολές στις Ιατρικές Σχολές που βρίσκονται παραδοσιακά στο υψηλότερο σημείο, ενώ στις μεσαίες οι αυξήσεις θα είναι μεγαλύτερες.
Εν τω μεταξύ μετά την ανακοίνωση των βαθμολογιών, όπως αναφέρει το newsit.gr, οι μαθητές που διαγωνίστηκαν φέτος στις πανελλαδικές εξετάσεις περιμένουν με αγωνία και την ανακοίνωση των βάσεων για να μάθουν που έχουν περάσει ή αν θα χρειαστεί να μπουν ξανά τη διαδικασία των εξετάσεων.
Το υπουργείο Παιδείας αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα μέχρι την Παρασκευή τα στατιστικά στοιχεία και τότε θα υπάρξει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για την πορεία των βάσεων.
Μέχρι τότε, υπάρχουν μόνο εκτιμήσεις, σύμφωνα με τις οποίες σε πολλά περιζήτητα και υψηλόβαθμα τμήματα των πανεπιστημίων και των τεχνολογικών ιδρυμάτων ο πήχης “χαμηλώνει”, ενώ δεν αποκλείονται και οι εκπλήξεις με μικρή άνοδο σε ορισμένες περιφερειακές σχολές, όπου υπάρχει ζήτηση.
Οι τάσεις σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα
1ο πεδίο
Συγκράτηση των βάσεων στα υψηλόβαθμα τμήματα (Νομικά, Ψυχολογίας) και οριακή άνοδος στις σχολές Κοινωνιολογίας, Φιλολογίας, λόγω συσσώρευσης υποψηφίων στις αντίστοιχες βαθμολογικές κλίμακες.
Παρά τις αρχικές προβλέψεις για καλύτερες επιδόσεις στα περισσότερα μαθήματα των υποψηφίων στη θεωρητική κατεύθυνση, φαίνεται ότι σημειώνεται μικρή ανατροπή των δεδομένων γιατί οι βαθμολογίες στη Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία είναι χειρότερες από πέρυσι
2ο και 4ο πεδίο
Αναμένεται οριακή πτώση των βάσεων σε πολυτεχνικά τμήματα και φυσικομαθηματικές σχολές εξαιτίας των χειρότερων επιδόσεων στα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας (Μαθηματικά, Φυσική). Σε ορισμένα επαρχιακά τμήματα, τόσο υψηλόβαθμα όσο και μεσαίων βαθμολογιών μπορεί να κινηθούν στα περσινά επίπεδα ή και να σημειωθεί μικρή άνοδος.
Εκτιμάται ότι θα υπάρξει μικρή υποχώρηση των βάσεων σε σχολές Αρχιτεκτόνων, Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών καθώς και σε σειρά τμημάτων των ΤΕΙ. Στις φυσικομαθηματικές σχολές η πτώση των βάσεων δε φαίνεται πως θα είναι μεγάλη και θα εξαρτηθεί από τις επιλογές που θα κάνουν οι υποψήφιοι στα μηχανογραφικά τους.
3ο πεδίο
Στα περιζήτητα τμήματα (Ιατρικό, Φαρμακευτικό, Κτηνιατρικό) η τροχιά των βάσεων αναμένεται να είναι καθοδική, όπως και στα τμήματα των τεχνολογικών τμημάτων (φυσικοθεραπείας, μαιευτικής). Σύμφωνα με πληροφορίες, οι επιδόσεις στα δυο μαθήματα αυξημένης βαρύτητας (Βιολογία, Χημεία) είναι χειρότερες από τις περσινές.
5ο πεδίο
Μπορεί στο πρώτο μάθημα αυξημένης βαρύτητας, τις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, οι επιδόσεις να είναι καλύτερες από πέρυσι, φαίνεται όμως ότι οι βάσεις σε πολλές περιπτώσεις θα πέσουν αφού φέτος οι υποψήφιοι είναι λιγότεροι. Έτσι, όσοι στοχεύουν σε τμήματα όπως Οικονομικών Επιστημών, Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής, Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων θα χρειαστούν λιγότερα μόρια για να περάσουν. Η πτώση πάντως δε θα είναι μεγάλη.