Μ. ΧΡΥΣΟΒΕΛΩΝΗ: ΦΙΑΣΚΟ ΚΑΙ ΕΠΙΣΗΜΩΣ Η «ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ» ΜΕΣΩ ΠΟΣΟΣΤΩΣΕΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

χρυσοβελώνηΣε δήλωσή της η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος, τομεάρχης Δημόσιας Διοίκησης, βουλευτής Μαγνησίας των «Ανεξαρτήτων Ελλήνων» κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη χαρακτηρίζει «φιάσκο» την αξιολόγηση μέσω ποσοστώσεων στο Δημόσιο, όπως αποκαλύπτεται από το υπόμνημα του Εθνικού Κέντρου Δημόσια Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης που εστάλη στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Στη δήλωσή της η κ. Χρυσοβελώνη τονίζει:

«Η σημερινή αποκάλυψη του υπομνήματος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) προς τον κ. Μητσοτάκη και την κ. Χριστοφιλοπούλου αποδεικνύει πως η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης γνωρίζει -και επίσημα πλέον- πως το σύστημα «αξιολόγησης» με ποσοστώσεις οδηγεί νομοτελειακά σε φιάσκο!

Το ΔΣ του καθ’ ύλην αρμόδιου φορέα της Πολιτείας ενημέρωσε εγγράφως τόσο τον Υπουργό όσο και την Υφυπουργό στις 20 Ιουνίου 2014, όπως αποκαλύπτει σήμερα το «Βήμα». Υπενθυμίζω πως το ΕΚΔΔΑ είναι το ΝΠΔΔ εκείνο που έχει ως αποστολή του, μεταξύ άλλων, και την μελέτη θεμάτων αξιολόγησης στο Δημόσιο. Αυτό που έκανε λοιπόν πολύ απλά είναι να επισημάνει στην πολιτική ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, έστω και με καθυστέρηση, την προφανή αντίφαση μεταξύ των νόμων 4250/14 (περί ποσοστώσεων) και 3230/04 (διοίκησης με στόχους).

Στο υπόμνημα του αυτό το ΔΣ του ΕΚΔΔΑ διαπιστώνει το επίσης προφανές, ότι δηλαδή η αξιολόγηση πρέπει να γίνεται με βάση μετρήσιμους δείκτες και τιθέμενους στόχους αποτελεσματικότητας σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες. Επομένως ο ίδιος ο επιστημονικός σύμβουλος της Πολιτείας έρχεται να επιβεβαιώσει τις θέσεις των «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ» και να καταρρίψει τους ισχυρισμούς του κ. Μητσοτάκη περί «αντικειμενικής και συγκριτικής αξιολόγησης», η οποία δήθεν επιτυγχάνεται με υποχρεωτικές ποσοστώσεις «καλών και κακών» υπαλλήλων.

Οι «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ» καλούμε -για ακόμη μια φορά- το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης να σταματήσει τις αυθαιρεσίες στην αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, όπως άλλωστε του ζητά και το ΔΣ του ΕΚΔΔΑ».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ