Η Hessy Taft έμελλε να μείνει στην ιστορία σαν η Εβραία που όντας μωρό, αποτέλεσε το υπόδειγμα για την Άρια φυλή που ονειρευόταν ο Χίτλερ και έγινε το κεντρικό στοιχείο της ναζιστικής προπαγάνδας.
Μιας προπαγάνδας του Γ΄Ράιχ που αποδομείται και γκρεμίζεται χρόνο με το χρόνο. Η φωτογραφία ήταν έμπνευση του ίδιου του Γκέμπελς, ο οποίος τέσσερα χρόνια πριν την έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ήθελε να δώσει στη δημοσιότητα μια εικόνα για το “τέλειο μωρό” της Άριας φυλής.
Έτσι, επέλεξε τη φωτογραφία της μικρής τότε Hessy ανάμεσα σε χιλιάδες άλλες. Μόνο που δεν ήξερε πως εκείνη ήταν Εβραία στην καταγωγή.
Η Taft σήμερα ζει και είναι καθηγήτρια χημείας σε πανεπιστήμιο στη Νέα Υόρκη. Ήταν η υποτιθέμενη “Άρια τελειότητα”. Πριν λίγες ημέρες έδωσε συνέντευξη στη γερμανική Bild και μίλησε για την ιστορία πίσω από την θρυλική πλέον φωτογραφία – ορόσημο.
Μεταξύ άλλων εξηγεί ότι η μητέρα της, η Pauline Levinson, την πήγε στον διάσημο φωτογράφο του Βερολίνου Hans Ballin για να την φωτογραφήσει το 1935, τη χρονιά που άρχισε η προπαγάνδα του Γκέμπελς και τα πογκρόμ στην πόλη.
Λίγους μήνες μετά, η Levinson με έκπληξη της διαπίστωσε ότι η κόρη της ήταν στο εξώφυλλο του “Sun in the House”, του περιοδικού που εξέδιδε ο στενός φίλος του Χίτλερ, Hermann Goering.
Ο φωτογράφος της αποκάλυψε στη συνέχεια ότι γνώριζε πως ήταν εβραϊκή οικογένεια και το έκανε επίτηδες για να εκθέσει ανεπανόρθωτα τους Ναζί.
Φοβούμενοι ότι θα αναγνωρίσουν το μωρό από το περιοδικό και θα ρωτήσουν για την ταυτότητά του, οι γονείς της την κράτησαν στο σπίτι.
Ο άνθρωπος που τράβηξε το ιστορικό καρέ, δεν αποκάλυψε ποτέ την ταυτότητα της μικρής προστατεύοντας την.
“Ένιωσα σαν να παίρνω μια μικρή εκδίκηση δωρίζοντας αντίτυπο του περιοδικού με την φωτογραφία μου σε εβραϊκό μουσείο”, λέει σήμερα η Taft.
“Μπορεί να γελάω σήμερα με αυτό αλλά αν οι Ναζί είχαν ανακαλύψει ποια είμαι, τώρα δεν θα ήμουν ζωντανή”, συμπληρώνει.
Οι γονείς της Taft ήταν και οι δύο διάσημοι τραγουδιστές του καιρού τους και εκδιώχθηκαν με τη βία από το Βερολίνο από τους ίδιους τους Ναζί. Η οικογένεια κατέφυγε αρχικά στη Λετονία, στη συνέχεια στο Παρίσι, μετέπειτα στην Κούβα και τελικά βρέθηκε στις ΗΠΑ.
Η φωτογραφία σήμερα εκτίθεται στο Yad Vashem Holocaust Memorial του Ισραήλ.
gr.news.yahoo.com