10 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΡΙΑΜΒΟ ΤΟΥ EURO 2004 (ΒΙΝΤΕΟ)

ευρω2004Πριν ακριβώς δέκα χρόνια γραφόταν η πιο χρυσή σελίδα στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Η Εθνική Ελλάδος κόντρα σε όλα τα προγνωστικά κατάφερε να κατακτήσει το Euro σοκάροντας όλο τον ποδοσφαιρικό πλανήτη.

Ποιες είναι οι τόσο δυνατές λέξεις που μπορούν να περιγράψουν το απερίγραπτο; Ακόμη και η πιο πλούσια γλώσσα στον κόσμο, η ελληνική, δεν μπορούσε να περιγράψει τον μοναδικό άθλο της εθνικής ομάδας στα γήπεδα της Πορτογαλίας το καλοκαίρι του 2004. Ένας μήνας απόλυτης παράνοιας που ολοκληρώθηκε με τον μεγάλο τελικό απέναντι στην Πορτογαλία.

«Στόχος είναι η καλή εμφάνιση και ότι βγει», ήταν τα λόγια του Ότο Ρεχαγκελ, λίγες ημέρες πριν την έναρξη της διοργάνωσης. Μιας διοργάνωσης, η οποία έμελλε να αλλάξει για πάντα την ιστορία τόσο του ελληνικού όσο και του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Το χρονικό του έπους

Στην πρεμιέρα, «πιάσαμε αδιάβαστους» τους οικοδεσπότες Πορτογάλους. Καραγκούνης και Μπασινάς οι σκόρερς, οι πρώτοι που έστειλαν το μήνυμα προς τους Έλληνες ότι κάτι μεγάλο είναι στα σκαριά!

Οι Ισπανοί που δεν… έλαβαν το μήνυμα πλήρωσαν. Ο “σάκος του μπόξ” τους απέσπασε 1-1 χάρη στο γκολ του Χαριστέα, με την Ελλάδα να βρίσκεται αγκαλιά με την πρόκριση.

Στην αυλαία με τη Ρωσία, μπορεί να ήρθε η πρώτη ήττα με 2-1, αλλά το γκολ του Βρύζα ήταν αρκετό για να μας στείλει στα προημιτελικά. Ακόμη κι αυτό ήταν επίτευγμα, αλλά τα καλύτερα δεν είχαν έρθει ακόμη.

Προημιτελικός με τη Γαλλία και απ’ τη σέντρα του Ζαγοράκη ο Χαριστέας έγραψε το τελικό 1-0, που μας έστελνε στην τετράδα. Ποιος να το πιστέψει; Η Ελλάδα στα ημιτελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

Με την καταπληκτική Τσεχία, όλα έμοιαζαν να τελειώνουν. Όλη η Ελλάδα μπροστά στις τηλεοράσεις, έβλεπε ότι το σύμπαν να συνωμοτεί για να περάσουμε στον τελικό. Και ο Δέλλας με κεφαλιά-γκολ στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου της παράτασης, μας έστειλε ξανά στους καυτούς καλοκαιρινούς δρόμους. Οι Έλληνες ούρλιαζαν από έκσταση…

Ο τελικός

Στη Λισσαβόνα, οι περισσότεροι Πορτογάλοι μιλούσαν για ρεβάνς και εκδίκηση. Αλλά ποιος να φοβηθεί; Αφού τους κερδίσαμε μια φορά, γιατί να μην το κάνουμε και δεύτερη; Όπως και έγινε. Ο Μπασινάς εκτέλεσε το κόρνερ, ο Χαριστέας το πίστεψε και η Ελλάδα στέφθηκε Πρωταθλήτρια Ευρώπης για το 2004.

Το σύμπαν είχε πει την τελευταία του λέξη. Η Ευρώπη υποκλίθηκε στην Ελλάδα!

Ας θυμηθούμε τις συγκλονιστικές στιγμές της πορείας της εθνικής στο euro 2004:

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ