ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΕΚΑΝΕ ΔΕΚΤΟ ΤΟ ΝΟΜΟ ΤΩΝ ΓΑΛΛΩΝ ΠΟΥ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΙ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΝΑ ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΟΥΣ

HI7Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου έκανε δεκτό την Τρίτη το νόμο της Γαλλίας που απαγορεύει στις μουσουλμάνες να καλύπτουν με πέπλα τα πρόσωπά τους στους δρόμους. Η υπόθεση έφτασε στο δικαστήριο από μουσουλμάνα που υποστήριξε ότι η ελευθερία της θρησκείας της είχε παραβιαστεί.

Η απόφαση του δικαστηρίου που εδρεύει στο Στρασβούργο ήταν η πρώτη του είδους της.

Η Γαλλία ψήφισε το νόμο το 2010, σύμφωνα με τον οποίο απαγορεύεται σε οποιονδήποτε να κρύβει το πρόσωπό του σε μια σειρά από τόπους, συμπεριλαμβανομένων  των δρόμων. Ο νόμος τέθηκε σε ισχύ το 2011.

Το δικαστήριο απέρριψε τα επιχειρήματα της γυναίκας, που είναι γύρω στα 25 και μουσουλμάνα, και η οποία είπε ότι δεν κρύβει πάντα το πρόσωπό της, αλλά όταν το κάνει είναι για να νιώθει καλά με την πίστη της, τον πολιτισμό της και τις πεποιθήσεις της. Τόνισε στην καταγγελία της ότι κανείς, συμπεριλαμβανομένου του συζύγου της, δεν την ανάγκασε να κρύψει το πρόσωπό της – κάτι που απασχολεί ιδιαίτερα τις γαλλικές αρχές.

Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι ο νόμος συμβάλλει στην προώθηση της αρμονίας στην πολυπολιτισμική κοινότητα της Γαλλίας, και δεν παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Οι επικριτές της απαγόρευσης, συμπεριλαμβανομένων των υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υποστηρίζουν ο νόμος στοχεύει τους μουσουλμάνους και στιγματίζει το Ισλάμ.

Η Γαλλία έχει το μεγαλύτερο μουσουλμανικό πληθυσμό στη Δυτική Ευρώπη, που εκτιμάται στα πέντε εκατομμύρια, καθιστώντας το θέμα ιδιαίτερα ευαίσθητο.

Σύμφωνα με το νόμο, οι γυναίκες που καλύπτουν τα πρόσωπά τους, θα πληρώνουν  πρόστιμο μέχρι και 150 ευρώ ή θα υποχρεώνονται να παρακολουθούν μαθήματα ιθαγένειας, ή και τα δύο.

Όταν τέθηκε σε ισχύ, ο νόμος θεωρήθηκε ως μέτρο ασφαλείας, αφού οι  γυναίκες με πέπλο θεωρούνται φονταμενταλιστές και εν δυνάμει υποψήφιες για εξτρεμιστικές απόψεις. Μια άλλη ανησυχία ήταν ο σεβασμός στο γαλλικό μοντέλο ενσωμάτωσης, σύμφωνα με το οποίο οι άνθρωποι διαφορετικής καταγωγής αναμένεται να αφομοιώνονται.

Το δικαστήριο κατέληξε ότι η απαγόρευση είναι μια “επιλογή της κοινωνίας”.

Μόνο μια μειοψηφία χωρών -μεταξύ των οποίων και η Γαλλία- απαγορεύει τα πέπλα στο πρόσωπο.

 

 

 

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ