ΓΡΑΦΕΙ Ο Τάσος Τσιαπλές, Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ν. Λάρισας
Η συγκυβέρνηση Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ, μπορεί να θέλει να πουλήσει τη ΔΕΗ σε ιδιώτες, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορεί να πουλήσει στο λαό κουτόχορτο. «Το δικαίωμα της προόδου περνάει και μέσα από τις αποκρατικοποιήσεις» μας είπε ο πρωθυπουργός στις 2 Ιούλη, μια μέρα μετά τις αυξήσεις στα οικιακά τιμολόγια της ΔΕΗ ΑΕ που υποστήριξε ότι το έκανε επειδή «ο εξορθολογισμός των τιμολογίων και η κατάργηση των σταυροειδών επιδοτήσεων αποτελεί εναρμόνιση με τους Ευρωπαϊκούς κανόνες».
Την Ε.Ε επικαλείται η ΔΕΗ Α.Ε, την Ε.Ε επικαλείται και η κυβέρνηση.
«Η επιλογή του μοντέλου της “μικρής ΔΕΗ” αποτελεί υποχρέωση της χώρας, απέναντι στην Κομισιόν, ώστε να πάψει η ΔΕΗ να έχει δεσπόζουσα θέση στην αγορά ηλεκτρισμού και να σταματήσει να μονοπωλεί την εκμετάλλευση των λιγνιτών και των υδάτινων πόρων της χώρας» αναφέρεται σε non paper της Ν.Δ και παραδέχεται πως η απελευθέρωση των αγορών σημαίνει ότι η ενέργεια, ο λιγνίτης το νερό πρέπει να γίνουν εργαλεία παραγωγής κερδών για τους επιχειρηματικούς ομίλους.
Είναι αυτό πρόοδος; Πουλήθηκαν τα ΕΛ.ΠΕ, η Ολυμπιακή, ο ΟΤΕ. Παραχωρήθηκαν στο κεφάλαιο λιμάνι, αεροδρόμιο και αυτοκινητόδρομοι. Και τελικά οι συντάξεις κόπηκαν, τα διόδια αυξήθηκαν, τα καύσιμα επίσης.
Μήπως είναι πρόοδος ότι ο κόσμος δεν έχει να πληρώσει το ρεύμα; 600 εκατομμύρια ευρώ χρωστούσαν το 2013 στη ΔΕΗ νοικοκυριά και αυτοαπασχολούμενοι, δηλαδή τα τιμολόγια χαμηλής και μέσης τάσης και 350.000 νοικοκυριά δεν έχουν ρεύμα.
* Ας αφήσουν τα παραμύθια πως «διασφαλίζονται απολύτως οι θέσεις εργασίας» όταν οι ίδιοι παραδέχονται πως είναι «υποχρέωση του επενδυτή να διατηρήσει για τουλάχιστον 5 χρόνια τις θέσεις εργασίας». Μετά τα 5 χρόνια τι θα γίνει; όλοι ξέρουν…
* Ας αφήσουν τα παραμύθια με τον τουρισμό που θα πληγεί από τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη ΔΕΗ. Για τα καλοκαιρινά «μπλακ – άουτ» στη Σαντορίνη πέρσι και στην Αίγινα το 2010 δεν ευθύνεται καμία απεργία!
* Ας αφήσουν τα παραμύθια για τα οφέλη του ανταγωνισμού. Κανείς δεν ξεχνά τι έγινε με τις εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος «ENERGA» και «HELLAS POWER» που άφησαν τους πελάτες στα κρύα του λουτρού και σε ΔΕΗ και ΔΕΣΜΗΕ φέσι πάνω από 100 εκατ. ευρώ. Πριν βαρέσουν κανόνι φρόντισαν μάλιστα να καρπωθούν περίπου 270 εκατ. ευρώ από το χαράτσι στα ακίνητα, τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ηλεκτρικής Ενέργειας και τα δημοτικά τέλη που εισέπραξαν αλλά ουδέποτε απέδωσαν ως όφειλαν στο κράτος! Πρόοδος κι αυτό…
Να ξεκαθαρίσουμε πως κουτόχορτο δεν τρώμε από την κυβέρνηση αλλά κι από κανένα μνηστήρα της κυβερνητικής διαχείρισης που προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από το δάχτυλο του.
Πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα εναντιωθεί στις ιδιωτικοποιήσεις όταν ασπάζεται την Ε.Ε, την απελευθέρωση των αγορών και διακηρύσσει τις συμπράξεις του δημόσιου με τους (υγιείς) επιχειρηματίες;
Τι να πει κανείς για την υπόλοιπη κυβερνώσα αριστερά της ΔΗΜΑΡ που λέει όχι ΜΟΝΟ στις ιδιωτικοποιήσεις που «γίνονται απλώς και μόνο με λογιστικά κριτήρια, αλλά με γνώμονα την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος και την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας»!
Πως μπορεί κάποιος στα σοβαρά να υποστηρίξει ότι οι ΑΝΕΛ είναι κατά των ιδιωτικοποιήσεων όταν ζητά η ΔΕΗ να πουληθεί ακριβότερα αφού όπως λέει «η αξία μιας μόνο μονάδας της ΔΕΗ που χαρίζεται είναι πολλαπλάσια της σημερινής μετοχικής αξίας του συνόλου της εταιρείας»
Όσο για το Ποτάμι θέλει ελαφριά την καρδία «να δοκιμάσουμε και τους ιδιώτες στην Ενέργεια». Κι αν δεν μας κάνουν τι γίνεται ρε παιδιά; θα πούμε απλά «καληνύχτα» δις και θα κοιμηθούμε ήσυχα σαν να μην έγινε τίποτα;
Οπότε αφού αφήσουν τα παραμύθια ας αφήσουν και τις υποκρισίες διότι με την Ε.Ε και την απελευθέρωση των αγορών φτηνό ρεύμα δεν πρόκειται να δει ο λαός από μια ΔΕΗ ιδιωτικοποιημένη ή τάχα μου δημόσια.
Η μόνη λύση προς όφελος του λαού είναι, η μετατροπή της ενέργειας σε κοινωνικό αγαθό, κόντρα στην Ε.Ε και τις κατευθύνσεις της, για μετατροπή και της ενέργειας σε όλο και πιο ακριβό εμπόρευμα, προκειμένου να κερδίζουν τα μονοπώλια.
Γι’ αυτό χρειάζεται η δημιουργία ενός ενιαίου αποκλειστικά κρατικού φορέα Ενέργειας, στον οποίο θα εντάσσονται η ΔΕΗ, ο ΑΔΜΗΕ, ο ΔΕΔΔΗΕ, όλος κλάδος από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση, χωρίς ιδιώτες, που θα υπηρετεί το σύνολο των λαϊκών αναγκών, θα σχεδιάζει τα ενεργειακά έργα με πανεθνικό σχεδιασμό, επιστημονικά, με βάση τις ανάγκες και τις δυνατότητες της χώρας, σε μια κοινωνία που κουμάντο θα κάνει η εργατική τάξη.
Σε ένα τέτοιο φιλολαϊκό δρόμο ανάπτυξης μπορούν να εξασφαλιστούν ταυτόχρονα: φτηνό ρεύμα για το λαό, αύξηση των θέσεων εργασίας με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων στην Ενέργεια, μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας, εξασφάλιση ενεργειακής επάρκειας για ανάπτυξη των παραγωγικών δυνάμεων.