ΠΑΡΑΛΙΑ ΛΑΡΙΣΑΣ: ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΕΙΣ ΜΑΤΗΝ ΝΑ ΑΠΟΔΕΙΞΟΥΝ ΟΤΙ ΤΑ ΑΚΙΝΗΤΑ ΤΟΥΣ ΑΝΗΚΟΥΝ

Ερώτηση Διώτη – Θεοπεφτάτου προς τον υπουργό Οικονομικών για το ιδιοκτησιακό καθεστώς ακινήτων σε Αγιόκαμπο – Βελίκα

αγιοκαμποςΤο ιδιοκτησιακό καθεστώς των παραλίων Αγιοκάμπου και Βελίκας στο ν. Λάρισας και τα υπέρογκα πρόστιμα που έχουν κληθεί να πληρώσουν για τα ακίνητά τους οι νόμιμοι ιδιοκτήτες τους φέρνουν με ερώτησή τους προς το Υπουργείο Οικονομικών οι βουλευτίνες του ΣΥΡΙΖΑ Ηρώ Διώτη και Αφροδίτη Θεοπεφτάτου.

Όπως επισημαίνουν «περίπου 400 ιδιοκτήτες ακινήτων στο παραλιακό άξονα του ν. Λάρισας (Αγιόκαμπο και Βελίκα) βρίσκονται υπόλογοι για “αυθαίρετη χρήση Δημόσιας έκτασης αιγιαλού”, αντιμετωπίζοντας υπέρογκα πρόστιμα που αυξάνουν προσθετικά χρόνο με τον χρόνο, μολονότι διαθέτουν κύρια συμβόλαια ιδιοκτησίας και πολεοδομική άδεια κτήσης των κτισμάτων τους.

Συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες οικιών και καταστημάτων τα οποία βρίσκονται πάνω από τον παραλιακό δρόμο σε Αγιόκαμπο και Βελίκα εδώ και χρόνια έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με εξοντωτικά πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από την Κτηματική Υπηρεσία Δημοσίου ν. Λάρισας, για πλήρως νόμιμα ακίνητα, στην αγωνιώδη προσπάθεια του Υπουργείου Οικονομικών να αντλήσει έσοδα απ’ όπου μπορεί. Το ελληνικό Δημόσιο ισχυρίζεται ότι τα οικήματα βρίσκονται εντός των ορίων του παλαιού αιγιαλού και της ζώνης παραλίας, παραγνωρίζοντας όμως ότι ακόμη και ο ίδιος ο δρόμος –που είναι ευθύνη του Δήμου Αγιάς-, με το ίδιο σκεπτικό βρίσκεται επί της παραλίας και εντός παλαιού αιγιαλού».

Τονίζοντας πως «κατά τη χάραξη γραμμών αιγιαλού και παραλίας θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα νόμιμα κτίσματα και οι νόμιμες κατασκευές», και υπογραμμίζοντας ότι «400 περίπου πολίτες έχουν βρεθεί στη δεινή θέση να υποχρεούνται να πληρώσουν “ενοίκιο” στο ελληνικό Δημόσιο για τις νόμιμες ιδιοκτησίες τους και να προσφύγουν δικαστικά ή διοικητικά για να αρθούν οι εις βάρος τους αδικίες», οι δύο βουλευτίνες ζητούν ενημέρωση από τον υπουργό, σχετικά με τις ενέργειες «στις οποίες πρόκειται να προχωρήσει, ώστε να αποκατασταθούν οι αδικίες εις βάρος των κατοίκων της περιοχής, οι οποίοι προσπαθούν εις μάτην να αποδείξουν το αυτονόητο, ότι δηλαδή οι ιδιοκτησίες τους τούς ανήκουν».

φωτο: blog Γρηγόρη Καλαγιά

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ