ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΕΝΟΠΛΩΝ ΑΠΟΘΗΚΗ ΧΗΜΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ ΣΤΟ ΙΡΑΚ

QUE«Ένοπλες τρομοκρατικές ομάδες» κατέλαβαν μια πρώην αποθήκη χημικών όπλων στο Ιράκ που χρονολογείται από την εποχή του Σαντάμ Χουσεΐν, επιβεβαίωσε η ιρακινή κυβέρνηση σε επιστολή προς τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν.

Στην επιστολή, ο ιρακινός πρεσβευτής στον ΟΗΕ, Μοχάμεντ Αλι Αλχάκιμ, αναφέρει ότι, λόγω έλλειψης ασφαλείας, η Βαγδάτη δεν μπορεί προσωρινά να συνεχίσει την καταστροφή του χημικού της οπλοστασίου.

Είναι «μια παλιά εγκατάσταση χημικών όπλων», όπου «ό,τι είχε απομείνει από το παλιό πρόγραμμα παραγωγής χημικών όπλων» είχε αποθηκευτεί σε δύο αποθήκες, διευκρινίζεται στην επιστολή, χωρίς να δίνονται στοιχεία για τη φύση ή την επικινδυνότητα των παραγόντων αυτών.

Το σύστημα παρακολούθησης των εγκαταστάσεων επέτρεψε να διαπιστωθεί ότι τα ξημερώματα της 12ης Ιουνίου, αυτοί που εισέβαλαν «έκλεψαν κάποιον εξοπλισμό», αλλά στη συνέχεια έθεσαν εκτός λειτουργίας τις κάμερες παρακολούθησης. Κατά συνέπεια, προσθέτει ο πρεσβευτής, η ιρακινή κυβέρνηση «δεν είναι πλέον σε θέση να τηρήσει τις δεσμεύσεις της για την καταστροφή των χημικών της όπλων, λόγω της επιδείνωσης της κατάστασης της ασφάλειας».

Πάντως, κατά την εκτίμηση της Ουάσινγκτον, οι τζιχαντιστές δεν θα είναι σε θέση να κατασκευάσουν επιχειρησιακά χημικά όπλα, λόγω της παλαιότητας των προϊόντων που μπορεί ακόμα να υπάρχουν εκεί.

koutipandoras.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ