ΚΛΕΙΣΤΟ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΚΙΛΕΛΕΡ ΖΗΤΑΕΙ Ο Ρ. ΚΟΜΗΤΣΑΣ

κομητσαςΤην ανάπτυξη ενός μεγάλου υπόγειου κλειστού δικτύου άρδευσης στον Δήμο Κιλελέρ και ιδιαίτερα σε περιοχές όπου οι αγρότες έχουν πολύ μεγάλο κόστος άντλησης του νερού, ζητάει ο δήμαρχος Κιλελέρ, κ. Ρίζος Κομήτσας, με αφορμή τη δυνατότητα χρηματοδότησης τέτοιων έργων από τις Περιφέρεις, με πόρους του νέου ΕΣΠΑ 2014 – 2020.
Ο δήμαρχος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ερημοποίησης της θεσσαλικής γης, εάν δεν γίνουν, άμεσα, έργα για τον εμπλουτισμό του υδροφορέα και τη βέλτιστη διαχείριση των επιφανειακών και υπόγειων υδάτων. Συνάμα, διατρανώνει την ανάγκη να δρομολογηθεί η κατασκευή και νέων ταμιευτήρων, για την ενίσχυση των αποθεμάτων νερού στην περιοχή. Ειδικότερα, ο δήμαρχος Κιλελέρ σημειώνει σε ανοιχτή επιστολή του:

« Χρόνια, τώρα, ακούμε τις δραματικές διαπιστώσεις επιστημόνων για το έλλειμμα του υπόγειου υδροφορέα στην περιοχή μας και τον κίνδυνο ερημοποίησης της θεσσαλικής πεδιάδας αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουμε δει καμία, ουσιαστική, κίνηση από την ελληνική πολιτεία στην κατεύθυνση της βέλτιστης αξιοποίησης των υφισταμένων αποθεμάτων και του εμπλουτισμού τους με νέες ποσότητες νερού, που αυτή τη στιγμή χύνεται στη θάλασσα.

Η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο και αν δεν υπάρξει μία συνολική κινητοποίηση των εμπλεκόμενων φορέων για την κατασκευή των αναγκαίων έργων υποδομής, τα επόμενα χρόνια είναι βέβαιο ότι θα αντικρύσουμε εικόνες εγκατάλειψης των χωριών μας και ερημοποίησης της υπαίθρου, αφού οι αγρότες μας θα αδυνατούν να αρδεύσουν τις καλλιέργειές τους ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα επιδεινωθεί και το σοβαρό πρόβλημα εξασφάλισης ακόμη και πόσιμου νερού στα χωριά μας. Σε χωριά του Δήμου Κιλελέρ υφίστανται, ήδη, προβλήματα με τον εντοπισμό βαρέων μετάλλων και νιτρικών στο πόσιμο νερό ενώ συνεχώς εντείνεται και το πρόβλημα των ρηγμάτων, τα οποία από έρευνες του ΙΓΜΕ αποδίδονται στο ελλειμματικό υδατικό ισοζύγιο της περιοχής.

Χιλιάδες αγρότες σε χωριά του Δήμου Κιλελέρ, που ποτίζουν τις καλλιέργειές τους με γεωτρήσεις, αντιμετωπίζουν τεράστιο πρόβλημα, αφού το κόστος άντλησης του νερού είναι δυσθεώρητο, αγγίζοντας ή και ξεπερνώντας ακόμη και τα 100 ευρώ ανά στρέμμα, κάτι που καθιστά ασύμφορη κάθε επένδυση για το μέλλον σε οποιουδήποτε είδους αρδευόμενη καλλιέργεια και απειλεί να τινάξει στον αέρα χιλιάδες αγροτικές εκμεταλλεύσεις σε ολόκληρη τη Θεσσαλία.

Εδώ και χρόνια συζητάμε για το πολύπαθο έργο του Αχελώου και το εάν και πότε θα ολοκληρωθεί εκτρέποντας μόλις το 6% των υδάτων του ποταμού προς τη θεσσαλική πεδιάδα αλλά κανένας δε λέει ότι κάθε χειμώνα αφήνουμε όλο το νερού του Πηνειού να χύνεται στη θάλασσα.

Οφείλουμε όλοι να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να συμβάλουμε για να λειτουργήσει, άμεσα, το φράγμα της Γυρτώνης στον Πηνειό, να εξασφαλιστεί η μεταφορά του νερού προς την Κάρλα και να υλοποιηθεί, επιτέλους, το έργο του ταμιευτήρα της Γλαύκης, του οποίου η κατασκευή είναι καθ’ όλα εγκεκριμένη αλλά δεν έχει προχωρήσει, όπως και των ταμιευτήρων στους Αγ. Αναργύρους και στα όρια Μαυροβουνίου – Κοιλάδας, όπως προβλέπει σχετική μελέτη που έχει κατατεθεί στην Περιφέρεια.

Πέραν τούτων, έχω την πεποίθηση ότι αυτή είναι η ώρα να αποφασίσουμε και να προχωρήσουμε στην κατασκευή ενός μεγάλου, κλειστού αρδευτικού δικτύου στον Δήμο Κιλελέρ, που θα αξιοποιεί εις το έπακρο το νερό του Πηνειού και της Κάρλας, μηδενίζοντας τις σημερινές τεράστιες απώλειες και εξασφαλίζοντας φθηνό νερό σε περιοχές των πρώην Δήμων Αρμενίου, Κιλελέρ, Νίκαιας και Πλατυκάμπου.

Ένα τέτοιο δίκτυο, αντίστοιχο με αυτό που λειτουργεί στον νομό Καρδίτσας αξιοποιώντας τα νερά της λίμνης Πλαστήρα, θα συμβάλει στην καλύτερη διαχείριση του νερού και στην εξοικονόμηση μεγάλων ποσοτήτων, που αυτή τη στιγμή είτε χάνονται στη θάλασσα είτε εξατμίζονται ».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ