AΛΛΗ  ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΧΑΜΕΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Ανακοίνωση της παράταξης «Θεσσαλών Δύναμη» με αφορμή την έγκριση του ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014 – 2020

λιακουληΧωρίς καμία σοβαρή διεκδίκηση, υποταγμένος στις κυβερνητικές επιταγές των ομογάλακτών του, ο κ Αγοραστός δέχθηκε να είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας η πιο αδικημένη στην κατανομή των κοινοτικών κονδυλίων για την κρίσιμη περίοδο 2014-2020.

Το σχέδιο που καταθέτει επίσημα η Περιφερειακή Αρχή, παρά το γεγονός ότι η περιφέρειά μας είναι, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Ε.Ε.,  μια από τις φτωχότερες περιφέρειες της χώρας, δεν εμπεριέχει κανένα πολιτικό και αναπτυξιακό σχεδιασμό, που μπορεί να την βγάλει από τη δεινή αυτή θέση και να της δώσει προοπτική .

Ο κ Αγοραστός, προκειμένου για άλλη μια φορά να είναι αρεστός στην κεντρική εξουσία, δέχθηκε καταρχήν αναντίρρητα τους ελάχιστους πόρους που η κεντρική κυβέρνηση του προσέφερε, σε αναντιστοιχία με τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις που ενισχύουν την περιφερειακή ανάπτυξη κυρίως των περιοχών που παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα, όπως η δική μας .

Συγκεκριμένα, η  Περιφέρεια Θεσσαλίας λαμβάνει ποσοστό ίσο με το 3,23 % του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής  Ανάπτυξης που χρηματοδοτεί τα έργα  και – ακόμη χειρότερα – μόλις το 1,5%  του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου που στηρίζει τις δράσεις για την απασχόληση και τη φτώχεια, δηλαδή έχει μια από τις χειρότερες επιδόσεις διεκδίκησης και κατάκτησης πόρων, ανάμεσα στις Περιφέρειες όλης της χώρας, αν και συγκαταλέγεται στις φτωχότερες.

Σε δεύτερο επίπεδο, αποτελεί προσωπική επιλογή του κ.Αγοραστού, το γεγονός ότι κατένειμε τα παραπάνω,  με τον πλέον αντιαναπτυξιακό και αναντίστοιχο με τις ανάγκες της εποχής,  τρόπο.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι στις δράσεις για τις υποδομές της ψηφιακής εποχής κατανέμει μόλις το 0,97 % των διαθέσιμων πόρων του προγράμματος, ενώ επίσης  για την τεχνολογία και την καινοτομία που δήθεν έχει αναδείξει σε αιχμή δόρατος της πολιτικής του, ο κ Αγοραστός κατανέμει μόλις το 3,47% των πόρων, δηλαδή 9 εκ ευρώ για επτά χρόνια και τέσσερις νομούς, καταδεικνύοντας έτσι την παντελή έλλειψη συνέπειας, προσανατολισμού και προγραμματισμού στην πολιτική του.

Η ουσία του θέματος αποδεικνύεται με απλούς αριθμούς που δεν αμφισβητούνται:

Η Θεσσαλία είναι 12η  σε θέση περιφέρεια σε σύνολο δεκατριών στο κατά κεφαλή ΑΕΠ, δηλαδή είναι η πιο φτωχή , μετά την Ηπειρο, περιφέρεια της χώρας.

Παρόλα αυτά, από τους πόρους που διατίθενται από το ΕΤΠΑ αναλογούν μόλις 360 Ευρώ ανά Θεσσαλό συνολικά για τα επόμενα επτά χρόνια, ενώ αν αφαιρέσουμε και τους πόρους που θα κατανεμηθούν στα ευρωπαϊκά δίκτυα ( 48 εκατ Ευρώ),  μας μένουν 295 Ευρώ/Θεσσαλό, δηλαδή 42 Ευρώ το χρόνο για τον καθένα μας !

Το ίδιο ακριβώς αναλογικά ισχύει για υπόλοιπα ταμεία .

Όλα τα παραπάνω στοιχεία, αποδεικνύουν αβίαστα την μία και μοναδική αλήθεια: δυστυχώς απωλέσθη μια μεγάλη ευκαιρία για την Περιφέρεια Θεσσαλίας, αφού η Περιφερειακή Αρχή προέβη σε παράδοση άνευ όρων στις κεντρικές επιταγές.

Επιπλέον, μέσα από τη διαδικασία εκπόνησης του σχεδιασμού του ΠΕΠ Θεσσαλίας, αποδείχθηκε ότι ο κ Αγοραστός επέλεξε για άλλη μια φορά τη λογική των «κεκλεισμένων θυρών» , προκειμένου να τηρηθούν τα προφανώς συμφωνηθέντα με την κεντρική εξουσία , χωρίς παρεμβάσεις και αναμορφώσεις  από τους φορείς και πολίτες .

Γι’αυτό ακριβώς το λόγο άλλωστε, το περιβόητο σχέδιο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας και δόθηκε σε επίσημη διαβούλευση μόλις για τρεις  ημέρες (30 Ιουνίου – 2 Ιουλίου) !

Κι ας μην αναρωτηθεί και πάλι δημόσια, με δήθεν πολιτική αγνότητα και αφέλεια ο κ Αγοραστός για ποιο λόγο, δεν συμμετείχαν οι παρατάξεις και οι πολίτες στη διαβούλευση, και  να σπεύσει μάλιστα να τους…μαλώσει όλους,  για την αμέλειά τους.

Διότι γνωρίζει και ο ίδιος ότι ήταν απολύτως προσχηματική η διαβούλευση, για τους τύπους και όχι για την ουσία και χωρίς απολύτως καμία ειλικρινή πρόθεση διαλόγου.

Αυτό άλλωστε αποδείχθηκε περίτρανα από το γεγονός ότι για το σχέδιο ΠΕΠ Θεσσαλίας δεν συνεδρίασε ποτέ στα τρία χρόνια η Επιτροπή Διαβούλευσης, την οποία ο κ Περιφερειάρχης θυμήθηκε μόλις χθες και εσπευσμένα την συγκάλεσε, ενώ στην παράταξή μας έστειλε ηλεκτρονικό μήνυμα στις 12 το μεσημέρι, για τη συνεδρίαση που προγραμματίστηκε για τις 7 το ίδιο απόγευμα, «υπενθυμίζοντας» δήθεν  τη συνεδρίαση για την οποία δεν είχε δοθεί  ποτέ αρχική πρόσκληση!  Επρόκειτο τελικά για μια συνεδρίαση – παρωδία στην οποία δεν προσήλθαν καν οι δήμαρχοι, που αποτελούν τα βασικά μέλη της..

Τελικά, «διατί να το κρύψετε άλλωστε», κ Περιφερειάρχη;

«Ενός ανδρός αρχή» – η δική σας – είναι το δόγμα σας κι αυτό ακριβώς πιστά υπηρετείτε..

Αν διαφορετικά ήταν τα πράγματα, θα κάνατε πραγματική διαβούλευση, θα παρουσιάζατε τμηματικά και έγκαιρα το σχέδιο στο ανώτατο πολιτικό όργανο της περιφέρειας , το Περιφερειακό Συμβούλιο,  θα το θέτατε σε εξαντλητικό διάλογο και θα βάζατε τα δυνατά σας να φτιάξουμε όλοι μαζί ένα πρόγραμμα συλλογικό, εμπνευσμένο, διεκδικητικό, με προοπτική και όραμα, που δεν θα κρυβόταν πίσω από ξερά τεχνοκρατικά κείμενα , που εκπόνησαν με εντολή σας και με τα λεφτά των Θεσσαλών πολιτών , οι μελετητές

Ποια είναι η πολιτική έμπνευσή σας και  η πολιτική απόφασή σας;

Θέλουμε μια Θεσσαλία με έμφαση και δύναμη κυρίως στον πρωτογενή τομέα; Ενισχύουμε την επόμενη δεκαετία τη Θεσσαλία κυρίως τουριστικά και αναδεικνύουμε τον πολιτιστικό της πλούτο; Επενδύουμε κυρίως στην καινοτομία και τη γνώση; Αναπτύσσουμε κυρίως τον τριτογενή της τομέα;

Κανένας σαφής προσανατολισμός…

Διαχειρίζεστε και πάλι τη φτώχεια μας, χωρίς να δίνετε σύγχρονη αναπτυξιακή ταυτότητα στη Θεσσαλία.

Όμως χωρίς εξειδίκευση της ανάπτυξης, χωρίς σύγχρονη στρατηγική και συγκεκριμένο στόχο για το πού θέλουμε να πάμε τη Θεσσαλία του 2020 και πώς θα στηρίξουμε τις παραγωγικές δυνάμεις για να βγούμε από την κρίση, οι 167 σελίδες που περιγράφουν  δήθεν το σχέδιό σας και αναφέρονται στην «αρχιτεκτονική των προγραμμάτων», δυστυχώς για άλλη μια φορά  περιγράφουν την «αρχιτεκτονική μιας παράγκας»…

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ