ΜΕΧΡΙ ΑΥΡΙΟ ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Κυρώσεις και πρόστιμα για όσους δεν τις υποβάλουν

φοροςΤη Δευτέρα εκπνέει η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και ακόμη χιλιάδες φορολογούμενοι δεν έχουν κάνει τη διαδικασία, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με κυρώσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία, ως το Σάββατο είχαν υποβληθεί 5.450.000 δηλώσεις, κάτι που σημαίνει ότι υπολείπονταν ακόμη 250.000. Πάντως, το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι θα υποβληθούν άλλες 100.000, πριν από την εκπνοή της προθεσμίας.

Οσοι πάντως δεν κάνουν τη δήλωση στην… ώρα τους, χάνουν τις εκπτώσεις από τις δαπάνες που εκπίπτουν και θα κληθούν να καταβάλλουν πρόσθετο φόρο ίσο με το 2,5% του εισοδήματος. Επιπλέον, θα χρεωθούν με 1% επί του φόρου για κάθε μήνα καθυστέρησης. Σε περίπτωση μηδενικής δήλωσης, ή αν προκύπτει επιστροφή φόρου- πάντα στις εκπρόθεσμες υποβολές- τότε επιβάλλεται ένα ελάχιστο πρόστιμο, το οποίο συνήθως περιορίζεται στα 39 ευρώ.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, όσοι δεν υποβάλλουν εντός της προθεσμίας τη φορολογική δήλωση έχουν τις εξής συνέπειες:

Χάνουν τη μείωση φόρου

Χάνεται το δικαίωμα μείωσης του φόρου που αναλογεί στο συνολικό εισόδημα, κατά ποσοστό 10% συγκεκριμένων προσωπικών δαπανών που τυχόν δήλωσαν ότι πραγματοποίησαν το 2012.

Δηλαδή δεν θα αναγνωριστεί για έκπτωση από το φόρο εισοδήματος ποσοστό 10% των ετησίων δαπανών για ενοίκια κύριας κατοικίας, ενοίκια παιδιών που σπουδάζουν, δίδακτρα φροντιστηρίων και μαθημάτων, ασφάλιστρα ζωής, τόκους στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας, έξοδα ιατρικής και νοσοκομειακής περίθαλψης και δωρεές χρηματικών ποσών.

Ορισμένες από τις εκπτώσεις αυτές βεβαίως δεν χορηγούνται πλέον στο ακέραιο καθώς προβλέπονται πολύ χαμηλά πλαφόν στα ποσά που μπορούν να αφαιρεθούν από τον φόρο. Για παράδειγμα η έκπτωση του 10% των ενοικίων περιορίζεται πλέον μέχρι του ποσού των 100 ευρώ.

Η έκπτωση φόρου λόγω των ασφαλίστρων ζωής δεν μπορεί να υπερβεί τα 120 ευρώ για κάθε φορολογούμενο. Η μείωση φόρου λόγω καταβολής διδάκτρων δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερη των 100 ευρώ για κάθε μέλος της οικογένειας του φορολογούμενου, για το οποίο καταβλήθηκαν τα δίδακτρα.

Ορισμένες άλλες όμως, όπως τα έξοδα για ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη και η δαπάνη για την καταβολή διατροφής στη σύζυγο ή στον σύζυγο έχουν πολύ υψηλά ανώτατα όρια, τα οποία ανέρχονται σε 3.000 ευρώ και 1.500 ευρώ αντίστοιχα.

Χάνουν την έκπτωση των αποδείξεων

Δεν θα αναγνωριστούν οι αποδείξεις λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών που μάζεψαν το 2013, δηλαδή η αξία τους δεν θα υπολογιστεί ως καλύπτουσα το 25% του ετησίου εισοδήματος. Αυτό θα έχει ως συνέπεια επιβάρυνση με επιπλέον φόρο 10% επί του 25% του ετησίου εισοδήματος, δηλαδή με πρόσθετο φόρο 2,5%.

Προσαύξηση 1% για κάθε μήνα

Εάν από την εκπρόθεσμη δήλωση προκύπτει ποσό φόρου προς πληρωμή, το ποσό αυτό θα πρέπει να καταβληθεί με προσαύξηση 1% για κάθε μήνα καθυστέρησης υποβολής της δήλωσης.

Αν δεν αναλογεί φόρος

Εάν δεν προκύπτει φόρος ή προκύπτει επιστροφή φόρου (παρά τις πρόσθετες επιβαρύνσεις λόγω απώλειας των δικαιωμάτων έκπτωσης δαπανών και αναγνώρισης των αποδείξεων), τότε προβλέπεται η επιβολή ενός αυτοτελούς προστίμου, από 117 έως 1.170 ευρώ.

iefimerida.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ