ΠΕΘΑΝΕ Ο ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ ΚΑΙ ΚΡΙΤΙΚΟΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΕΛΗΟΛΑΝΗΣ

delholanhsΠέθανε τα ξημερώματα της Κυριακής ο συγγραφέας, ποιητής και κριτικός κινηματογράφου Γιάννης Δεληολάνης, έπειτα από καρδιακό επεισόδιο. Ο Γ.Δεληολάνης ήταν 49 ετών. Η κηδεία του θα γίνει την Τρίτη στις 18:00 το απόγευμα από το Νεκροταφείο Καισαριανής.

Υπήρξε από τα ιδρυτικά στελέχη του περιοδικού Σινεμά. Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη τον Ιούνιο του 1965. Σπούδασε νομικά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Από το 1982 ξεκίνησε να δημοσιεύει κείμενα για τον κινηματογράφο, ξεκινώντας από το περιοδικό θεωρίας και κριτικής της Θεσσαλονίκης, Οθόνη. Τα επόμενα δύο χρόνια γίνεται μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ) και της αντίστοιχης διεθνούς ένωσης (FIPRESCI).

Είχε συνεργαστεί με πολλά περιοδικά, ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς.

Έχει εκδώσει τα βιβλία «Μέσα από τον σκοτεινό καθρέφτη: 13+3 κείμενα για τον Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ» 1997, και «Πολιτική του τρόμου», 2007, και τα δύο από τις εκδόσεις Futura. Επίσης, επιμελήθηκε την έκδοση «Σαν μια εικόνα» (Futura, 2006) και τα κείμενα του βιβλίου «Θαύματα χλωρά» (Ποταμός, 2010). Το 2007 συμμετείχε στην έκδοση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης «Φιλμ νουάρ και ελληνικός κινηματογράφος», όπως και στη συνοδευτική έκδοση της έκθεσης «Νίκος Νικολαϊδης» του Μουσείου Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Έχει δημοσιεύσει τις ποιητικές συλλογές Ανάμεσα σε δύο κόσμους (Ηριδανός, 2007), Μια μουσική για την άβυσσο (Ηριδανός, 2008), Ανοιχτός ορίζοντας (Ηριδανός, 2009).

in.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ