ΕΙΣΤΕ ΜΑΓΝΗΤΗΣ ΚΟΥΝΟΥΠΙΩΝ;

908Ακριβώς όπως μας …ελκύουν τα αρώματα που προέρχονται από το μπάρμπεκιου, τα κουνούπια στην αυλή μας έλκονται από τις μυρωδιές στο δέρμα μας και στην αναπνοή μας.

Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι μερικοί άνθρωποι έχουν υψηλές συγκεντρώσεις χοληστερόλης στο δέρμα τους, που μυρίζει υπέροχα στα κουνούπια. Αυτό δεν έχει να κάνει με το πόσο χοληστερόλη υπάρχει στο αίμα μας. Η χοληστερόλη στο δέρμα μας καθορίζεται από το μεταβολισμό μας, και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι γι αυτό.

Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε αν το δέρμα μας είναι νόστιμο για τα κουνούπια, είναι να βάζουμε εντομοαπωθητικό με DEET (το DEET είναι ένα ελαφρώς κίτρινο έλαιο, που αποτελεί το πιο συνηθισμένο δραστικό συστατικό στα εντομοαπωθητικά). Προφανώς δεν θα πρέπει να το βάζουμε σε δέρμα που έχει εκδορές ή πληγές, και να είμαστε προσεκτικοί όταν το χρησιμοποιούμε σε παιδιά.

Η αναπνοή μας επίσης «τραβάει» τα κουνούπια. Μπορούν να μυρίσουν το διοξείδιο του άνθρακα που εκπνέουμε από 50 μέτρα μακριά. Οι έγκυες γυναίκες και τα παιδιά έχουν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα στην αναπνοή τους, με αποτέλεσμα να προτιμούνται λίγο περισσότερο από τα κουνούπια.

Η σωματική δραστηριότητα επίσης αυξάνει την ποσότητα του CO2 που εκπνέουμε, έτσι ώστε το άτομο που κάθεται ήσυχα να έχει λιγότερες πιθανότητες να τσιμπηθεί από τα κουνούπια, σε σχέση με κάποιον που βρίσκεται σε κίνηση.

Η κίνηση, αλλά και ο ιδρώτας προσελκύουν τα κουνούπια.

Η αλήθεια είναι ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου φαίνεται να επιστρέφει. Οι περισσότεροι άνθρωποι που μολύνονται από τον ιό, δεν αρρωσταίνουν, αλλά για μερικούς μπορεί να εξελιχθεί σε μια επικίνδυνη νευρολογική ασθένεια.  Έτσι, όταν κρατάμε τα κουνούπια μακριά μας, γλυτώνουμε όχι μόνο από μια απλή –αν και ενοχλητική-  φαγούρα το βράδυ.

Υπάρχει μια ελάχιστα γνωστή τεχνική που μπορεί να κρατήσει τα κουνούπια μακριά μας και δεν απαιτεί χημικά. Τα κουνούπια δεν μπορούν  να χειριστούν ακόμα και το πιο ελαφρύ αεράκι: έτσι ένας απλός ανεμιστήρας, μπορεί να είναι υπερ-αρκετός για να προφυλάξει εμάς και τους καλεσμένους μας από τα τσιμπήματα.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ