ΕΚΛ: ΟΧΙ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗΣ ΑΡΓΙΑΣ

ΕΚΛ«Η συγκυβέρνηση του κεφαλαίου, αποδεικνύοντας για ακόμη μια φορά, ότι η εφαρμογή της βάρβαρης ταξικής πολιτικής πάει χέρι-χέρι με την ένταση του αυταρχισμού και της καταστολής», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΕΚΛ Τ. Τσιαπλές, επισημαίνοντας ότι μέσα σε διάστημα λίγων μόλις ημερών έβγαλε, μέσω των δικαστηρίων, παράνομες τις απεργίες των εργαζομένων της ΔΕΗ και της ΑΔΕΔΥ, επιστρατεύοντας παράλληλα τους απεργούς της ΔΕΗ, οι οποίοι προστέθηκαν στην μεγάλη λίστα των επιστρατευμένων διαρκείας.

Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι δεν τους αρκούν αυτά, αφού γνωρίζοντας ότι τα βάρβαρα μέτρα δεν θα έχουν τελειωμό, ετοιμάζουν νέο αντεργατικό-αντσυνδικαλιστικό νόμο, για να θωρακίσουν το σύστημα της ταξικής εκμετάλλευσης, να βάλουν στο γύψο τους εργατικούς αγώνες, να βάλουν εμπόδια στην άσκηση του απεργιακού δικαιώματος και στη συνδικαλιστική δράση των εργαζομένων, να βάλουν χέρι στη δράση των σωματείων.

«Μας ρήμαξαν τη ζωή, με την ανεργία, τις μειώσεις μισθών και συντάξεων, το τσάκισμα των ΣΣΕ και την διάλυση των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων, την βαριά φορολογία, την εμπορευματοποίηση και υποβάθμιση της δημόσιας υγείας-πρόνοιας, της παιδείας, για χάρη των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου.

Δεν θα τους επιτρέψουμε να στραγγαλίσουν τα συνδικάτα και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων. Τους δηλώνουμε καθαρά: ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ. Η προσπάθειά τους να τσακίσουν τα συνδικαλιστικά δικαιώματα και τα συνδικάτα, δεν θα περάσει», τόνισε με νόημα επισημαίνοντας ότι το  ΕΚΝΛ, καλεί σε γενικό ξεσηκωμό τα συνδικάτα και την εργατική τάξη για να μην τολμήσει η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ  να φέρει τέτοιο αντεργατικό έκτρωμα.

Σύμφωνα πάντα με τον κ. Τσιαπλέ το ΕΚΝΛ, αξιώνει:

• Την κατάργηση των εκκρεμών δικών και διώξεων σε βάρος συνδικάτων και συνδικαλιστών εργατών, αγροτών, μαθητών, για συνδικαλιστική δράση.

• Κατάργηση των νόμων, μηχανισμών και πρακτικών ποινικοποίησης των εργατικών-λαϊκών αγώνων και διευκόλυνσης της εργοδοτικής τρομοκρατίας.

• Ελεύθερη συνδικαλιστική και πολιτική δράση σε όλους τους χώρους δουλειάς και στις δημόσιες και ιδιωτικές τεχνικές σχολές, ΕΠΑΣ, ΕΠΑΛ, ΙΕΚ.

• Απαγόρευση με νόμο των απολύσεων για συνδικαλιστικούς, πολιτικούς λόγους.

• Γενικευμένη εφαρμογή της απλής αναλογικής σε όλες τις εκλογές (βουλευτικές, τοπικές, συνδικαλιστικές).

• Κατάργηση της πολιτικής επιστράτευσης απεργών. Κατάργηση των αντιαπεργιακών νόμων και ειδικά της διάταξης που προβλέπει ταχύρυθμες διαδικασίες υπέρ των εργοδοτών που υποβάλλουν έφεση κατά αθωωτικής για τους απεργούς πρωτόδικης απόφασης.

• Απαγόρευση παρακολούθησης και αστυνόμευσης των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς (ηλεκτρονική επιτήρηση, παρακολούθηση ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, βιομετρικό φακέλωμα, κ.λπ.).

ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΑΡΓΙΑ

Η διοίκηση του ΕΚΛ και εκπρόσωποι του σωματείου εμποροϋπαλλήλων κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, κατήγγειλαν την υπουργική απόφαση, που υπογράφτηκε πριν μερικές μέρες  και προβλέπει την άμεση πιλοτική λειτουργία, 52 Κυριακές το χρόνο, όλων των εμπορικών καταστημάτων, σε 10 περιοχές.

«Στόχος τους είναι, να γενικευτεί σε όλη τη χώρα το άνοιγμα των καταστημάτων, όλες τις Κυριακές του χρόνου μέσα στο 2015, σύμφωνα με όσα προβλέπονται, από τη συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα», ανέφεραν χαρακτηριστικά εκφράζοντας την κάθετη αντίθεσή τους σε κάθε προσπάθεια κατάργησης της Κυριακάτικης αργίας, η οποία θα δώσει τη χαριστική βολή, στο ήδη αποπνιχτικό πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει κατ’ εντολή των μεγαλεμπόρων, κυβέρνηση και τρόικα μετατρέποντας τους εργαζόμενους σε σύγχρονους δούλους.

«Η κατάργηση της Κυριακής αργίας, δεν φέρνει αύξηση τζίρου και πωλήσεων, γιατί το χτύπημα της αγοράς πατάει στην απληρωσιά εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων, στις μειώσεις των μισθών που ξεπερνούν το 40%, στη γιγάντωση της ανεργίας, στην ακρίβεια και τη φοροληστεία της εργατικής – λαϊκής οικογένειας. Η κατάργηση της Κυριακής αργίας, συνδέεται με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για “ειδικές επιχειρησιακές ζώνες”, στις οποίες ισχύει η εργάσιμη εβδομάδα των 7 ημερών και των 68 ωρών, με εργαζόμενους χωρίς συλλογικές συμβάσεις, χωρίς ωράρια, χωρίς ελεύθερο χρόνο, χωρίς δικαιώματα.

Καλούμε σε αγωνιστική συσπείρωση και κινητοποίηση, για την καταδίκη της υπουργικής απόφασης που καταργεί την Κυριακάτικη αργία για χιλιάδες εμποροϋπάλληλους. Η κυβέρνηση νομοθετεί κατ΄ εντολή και για λογαριασμό των μεγαλεμπόρων που ήδη εντείνουν την εκμετάλλευση των εμποροϋπαλλήλων μέσα στους χώρους δουλειάς, με γενίκευση της μερικής απασχόλησης, με ατομικές συμβάσεις, την εντατικοποίηση της εργασίας σε πολλούς χώρους λόγω των πολλών απολύσεων και την εφαρμογή εκ περιτροπής εργασίας, που επιβάλει η εργοδοσία σε αρκετούς από αυτούς, με απλήρωτη δουλειά σε πολλές επιχειρήσεις κυρίως στα σούπερ μάρκετ αλλά και αλλού», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Τέλος σημείωσαν ότι το επόμενο διάστημα, υπάρχει πρόγραμμα από τα σωματεία εργαζομένων στον χώρο του εμπορίου να πραγματοποιήσουν συναντήσεις με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των αυτοαπασχολούμενων, επαγγελματιών – βιοτεχνών και μικρών εμπόρων, αλλά και πρωτοβουλίες για την ενημέρωση και κινητοποίηση των εργαζομένων του κλάδου, για τα ζητήματα της απλήρωτης δουλειάς, της κυριακάτικης αργίας, των εργασιακών σχέσεων, των συλλογικών συμβάσεων, του ασφαλιστικού.

Όλη αυτή η δραστηριότητα εντάσσεται στα πλαίσια του 10ημερου δράσης, που αποφάσισε η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου – Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ σε πρόσφατη συνεδρίαση της, εκτιμώντας την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί συνολικά σε όλο τον κλάδο.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν:

-Κατάργηση όλων των νόμων και των διατάξεων που απελευθερώνουν το ωράριο.

-Κυριακή υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα για όλο το χρόνο.

-Σταθερή μόνιμη δουλειά για όλους τους εργαζόμενους με συμβάσεις αορίστου χρόνου και με ωράριο εργασίας 40ωρο – 8ωρο – 5θήμερο.

-Υπογραφή κλαδικής σύμβασης με κατώτερο μισθό 920 ευρώ.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ