ΚΑΤΑ ΜΙΑΣ ΧΕΡΣΑΙΑΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΙΣΡΑΗΛ ΣΤΗ ΓΑΖΑ ΟΙ ΗΠΑ

110Oι ΗΠΑ προειδοποίησαν εναντίον μιας ενδεχόμενης χερσαίας επιχείρησης του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, ενώ εξέφρασαν την εκτίμηση ότι μια τέτοια επιχείρηση θα έθετε σε κίνδυνο τις ζωές κυρίως αμάχων.

Ο Λευκός Οίκος απέφυγε, ωστόσο, να ασκήσει κριτική στο σύμμαχό του, το Ισραήλ, για τους πολίτες που σκοτώνονται στους βομβαρδισμούς εναντίον στόχων στον παλαιστινιακό θύλακα και προσέθεσε ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ διατηρεί «το δικαίωμα» και την «ευθύνη» να προστατεύει τους πολίτες της χώρας από τις ρίψεις ρουκετών της Χαμάς. «Κανείς δεν θα ήθελε να δει μια χερσαία εισβολή, επειδή αυτό θα έθετε σε κίνδυνο κυρίως τους πολίτες» δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Έρνεστ κατά την διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Είναι η πρώτη φορά που ο Λευκός Οίκος απευθύνει μια δημόσια προειδοποίηση στο Ισραήλ για το ενδεχόμενο μιας εισβολής στη Λωρίδα της Γάζας, αν και Αμερικανοί αξιωματούχοι όπως ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι έχουν ήδη δηλώσει ότι θα αντιμετώπιζαν αρνητικά μια τέτοια εξέλιξη. Αυτή η ανακοίνωση αντανακλά την αυξανόμενη ανησυχία των Αμερικανών για μια ενδεχόμενη κλιμάκωση της κατάστασης. Ο Λευκός Οίκος, που έχει προτείνει να μεσολαβήσει προκειμένου να προσπαθήσει να επιλύσει την κρίση, επανέλαβε πόσο πολύ ανησυχεί για τον αριθμό των πολιτών θυμάτων.

Ο Τζος Έρνεστ πάραυτα αρνήθηκε να απαντήσει στο ερώτημα εάν γνωρίζει εάν το Ισραήλ, που χρησιμοποιεί το αμερικανοϊσραηλινό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας Iron Dome για να προστατευτεί από τις ρίψεις ρουκετών από τη Γάζα, κάνει προσήκουσα χρήση των δυνάμεών του, δεδομένου του ολοένα και αυξανόμενου αριθμού των θυμάτων στη Γάζα, την έβδομη ημέρα της επιχείρησής του. «Έχουμε ανάγκη η Χαμάς να σταματήσει να εκτοξεύει ρουκέτες που θέτουν σε κίνδυνο την ζωή των Ισραηλινών», υπογράμμισε. «Με τον ίδιο τρόπο οι ΗΠΑ εκφράζουν τη βαθιά τους ανησυχία για το θέμα των Παλαιστίνιων πολιτών οι ζωές των οποίων βρίσκονται σε κίνδυνο». «Για αυτό ακριβώς ζητάμε επειγόντως από τους Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους να κάνουν ό,τι είναι απαραίτητο για να προσπαθήσουν να προστατέψουν την ασφάλεια και την ευημερία των πολιτών σε κάθε πλευρά των συνόρων».

Στη Λωρίδα της Γάζας 5 άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα κατά τη διάρκεια των αεροπορικών επιδρομών του Ισραήλ, σύμφωνα με τις υπηρεσίες διάσωσης των Παλαιστινίων, ανεβάζοντας το συνολικό απολογισμό των νεκρών στους 184, αριθμός μεγαλύτερος από εκείνον κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων το Νοέμβριο του 2012. Οι τελευταίες επιδρομές είχαν ως στόχο περιοχές στα νότια του παλαιστινιακού θύλακα. Είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 3 άνθρωποι, περιλαμβανομένου ενός 4χρονου παιδιού, στη Ράφα και δύο άλλων στη Χαν Γιούνες, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των υπηρεσιών αντιμετώπισης εκτάκτων περιστατικών, Άσραφ αλ Κούντρα.

kathimerini.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ