«ΧΡΥΣΑΦΙ» ΜΕ ΦΟΒΕΡΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟ ΜΕΛΙ ΟΛΥΜΠΟΥ

μελι (Αντιγραφή)Τη δυνατότητα παραγωγής ενός πανάκριβου μελιού στον Ολυμπο το οποίο θα έχει αντιβιοτικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες ισοδύναμες με αυτές που έχει το καλύτερο σε αυτή την κατηγορία μέλι MANUKA, που παράγεται από ένα συγκεκριμένο τεϊόδενδρο στη Νέα Ζηλανδία, εξετάζουν επιστήμονες του τμήματος Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας,

οι οποίοι έχουν ήδη από το 2012 ολοκληρώσει σχετική έρευνα, που αποδεικνύει τις παραπάνω ιδιότητες συγκεκριμένων ποικιλιών μελιού που παράγονται στον Ολυμπο, χάρη στην πλούσια χλωρίδα και στα βότανα του μυθικού βουνού.

Οι καθηγητές Ελένη Ανθιμίδου και Δημήτρης Μόσιαλος έκαναν τη σχετική μελέτη την οποία μάλιστα δημοσίευσαν σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, ενώ ήδη από πέρυσι ο περιφερειακός σύμβουλος Αθ. Παιδής αναγνωρίζοντας την αξία των ευρημάτων, πίεσε και πέτυχε τη χρηματοδότηση περαιτέρω ερευνών που θα αποδεικνύουν τις ιδιότητες των παραπάνω τύπων μελιού του Ολύμπου, και θα αναδεικνύουν και τη σύνθεση των φυτών από τα οποία μπορούν να προέλθουν.

Την ίδια ώρα μέσω του συμβουλίου Καινοτομίας, η περιφέρεια Θεσσαλίας προωθεί την αναγνώριση του μελιού Ελασσόνας – Ολύμπου ως προϊόντος ονομασίας προέλευσης ή προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης, ενώ νέες προοπτικές ανοίγονται φέτος μόλις υιοθετηθεί ο όρος «προϊόν ορεινών περιοχών» που κάνει πιο εύκολη την κατοχύρωση ενός προϊόντος.

Εν τω μεταξύ, λόγω των ιδιοτήτων που έχει το μέλι Ολύμπου, θεωρείται βέβαιη η αναγνώρισή του ως ένα από τα πλέον αντιβακτηριακά προϊόντα στον κόσμο, όπως και το μέλι MANUKA της Νέας Ζηλανδίας το οποίο πωλείται στη διεθνή αγορά σε τιμές που πλησιάζουν τα 80 – 90 ευρώ το κιλό.

Εξυπακούεται ότι για να φτάσει σε αυτό το στάδιο το άγνωστο για τις ιδιότητές του μέλι της Ελασσόνας – Ολύμπου, πρέπει να ολοκληρωθεί η επιστημονική έρευνα και να γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την κατοχύρωσή του.

Πάντως ο δρόμος που άνοιξε με την επιστημονική έρευνα και τις επιστημονικές διαπιστώσεις δεν φαίνεται να είναι πολύ μακρύς.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ