6 ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΟΙΑΖΟΥΝ ΜΕ ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ!

103Εάν κάποιος πήγαινε στο γιατρό του και ανέφερε συμπτώματα όπως κόπωση, ενοχή, ανικανότητα, ευερεθιστότητα, αϋπνία, μειωμένη όρεξη, απώλεια ενδιαφέροντος για τις συνήθεις δραστηριότητες, επίμονη θλίψη, άγχος, και σκέψεις αυτοκτονίας, είναι σίγουρο ότι θα έφευγε με διάγνωση μείζονος καταθλιπτικής διαταραχής και μια συνταγή -τουλάχιστον- για αντικαταθλιπτικά χάπια.

Ωστόσο, όσο και αν μας ξαφνιάζει, τα ίδια αυτά τα συμπτώματα παρουσιάζονται και σε μια σειρά από άλλες διαγνώσεις, γι αυτό πριν καταφύγετε στα αντικαταθλιπτικά,  ελέγξτε τον εαυτό σας για:

1. Ανεπάρκεια σε βιταμίνη D

Ένας καλός γιατρός θα ζητήσει να γίνουν εξετάσεις αίματος για να δει αν ο ασθενής του έχει έλλειψη βιταμίνης  D, πριν τον στείλει στο σπίτι του με χάπια. Καναδοί ερευνητές ανακάλυψαν πέρυσι ότι υπάρχει στενή σχέση μεταξύ των επιπέδων της βιταμίνης D και της κατάθλιψης.

Η καλύτερη πηγή της βιταμίνης D είναι η ηλιοφάνεια, αλλά για όσους έχουν οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του δέρματος, θα πρέπει να παίρνουν μικρές δόσεις …ήλιου. Επίσης, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι τα αντηλιακά απαγορεύουν το σώμα να παράγει βιταμίνη D.

2. Υποθυρεοειδισμός

Ο υποθυρεοειδισμός μπορεί πολύ εύκολα να εκληφθεί ως κλινική κατάθλιψη. Τα συμπτώματα που έχει κάποιος είναι τα εξής: νιώθει εξαντλημένος, χωρίς αξία, γίνεται οξύθυμος, και ανίκανος να πάρει μια απόφαση. Το να περάσει μια ημέρα χωρίς πολλούς …υπνάκους, αποτελεί σημαντικό επίτευγμα.

Η διάγνωσή του ιδιαίτερα δύσκολη, επειδή –πολύ συχνά- ακόμα και αν ελέγξετε τα επίπεδα του θυρεοειδούς σας από έναν ενδοκρινολόγο, τα αποτελέσματα μπορεί να δείχνουν ότι είστε μια χαρά.

Ο υποθυρεοειδισμός είναι ένα από τα προβλήματα υγείας που ή δεν διαγιγνώσκονται καθόλου, ή διαγιγνώσκονται λάθος.

3. Χαμηλό σάκχαρο στο αίμα

Η καλύτερη συμβουλή γάμου που μπορεί να πάρει κανείς είναι η εξής: όταν ετοιμάζεστε να πείτε κάτι άσχημο στον/την σύζυγό σας, ελέγξτε πρώτα να δείτε αν πεινάτε.

Η πείνα προκαλεί  στρες. Σε ανθρώπους που έχουν προδιάθεση στο άγχος και την κατάθλιψη, το στρες αυτό εκδηλώνεται με μεταβολές στη διάθεση. Οι πτώσεις και διακυμάνσεις του σακχάρου στο αίμα σε άτομα που είναι ευαίσθητα, μπορεί να οδηγήσουν σε μια χρόνια  κατάσταση, εάν δεν υπάρχει συνέπεια στην πρόσληψη τροφής.

Οι άνθρωποι είναι όπως όλα τα άλλα ζώα – είναι πολύ δυσαρεστημένα όταν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους είναι χαμηλά.

Τα καλά νέα είναι ότι με μερικές απλές αλλαγές στη διατροφή – διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες, με πολλές πρωτεΐνες, κάθε λίγες ώρες – τα συμπτώματα υποχωρούν.

4. Αφυδάτωση

Σύμφωνα με μελέτες που διεξήχθησαν στο Εργαστήριο Ανθρώπινης Απόδοσης του Πανεπιστήμιου του Κονέκτικατ, ακόμα και η ήπια αφυδάτωση μπορεί να αλλάξει τη διάθεση ενός ατόμου.

Η αίσθηση της δίψας δεν εμφανίζεται παρά μόνο όταν έχει ήδη ξεκινήσει (1-2%) η αφυδάτωση. Μέχρι τότε όμως η αφυδάτωση έχει ήδη αρχίσει  να επηρεάζει το μυαλό και το σώμα. Έτσι, μην περιμένετε μέχρι να διψάσετε για να πιείτε νερό.

5. Τροφική δυσανεξία

Ποτέ δεν θα πιστεύαμε ότι ένα σάντουιτς με γαλοπούλα μπορεί να είναι η αιτία των σκέψεων αυτοκτονίας κάποιου, αλλά η αλήθεια είναι πως ορισμένα τρόφιμα προκαλούν φλεγμονή στο σώμα μας ακριβώς όπως οι τοξίνες από το περιβάλλον.

Και ενώ μερικοί άνθρωποι ξεσπούν σκάβοντας μετά μανίας τον κήπο τους, άλλοι νιώθουν στενοχωρημένοι, ανήσυχοι ή –στις χειρότερες περιπτώσεις- έχουν τάσεις αυτοκτονίας.

Αυτές οι αντιδράσεις σε τρόφιμα ή σε κρυμμένα αλλεργιογόνα οδηγούν σε “εγκεφαλικές  αλλεργίες,” (“brain allergies”), ή αλλεργικές αντιδράσεις στο σώμα, που προκαλούν φλεγμονή στον εγκέφαλο.

6. Στέρηση Καφεΐνης

Είναι θέμα φυσικής: ό, τι ανεβαίνει, κατεβαίνει. Έτσι αφού «ανεβαίνετε» μετά από μια καλή δόση espresso, φυσικό είναι να ακολουθήσουν οι συνέπειες. Απλά πολλοί δεν συνδέουν το άγχος και την κατάθλιψη που αισθάνονται τρεις ώρες αργότερα, με τον καφέ.

Ωστόσο, το σώμα μας παρουσιάζει συμπτώματα στέρησης, και για όσους από εμάς έχουν ευαισθησία σε όλες τις ουσίες που μοιάζουν με την αμφεταμίνη, και αυξάνουν τα επίπεδα της ντοπαμίνης, η στέρηση αυτή μεταφράζεται σε δάκρυα, τρέμουλο, κρίσεις πανικού, και άλλου είδους ταλαιπωρία.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ