ΔΝΤ: ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΨΤΕ ΤΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ. ΤΥΠΩΣΤΕ ΧΡΗΜΑΤΑ

Tο ΔΝΤ απευθύνει έκκληση στην ΕΚΤ να προχωρήσει σε εκτύπωση χρήματος και στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να εγκαταλείψουν τις πολιτικές λιτότητας.

ευρωΤην ανάκαμψη της Ευρωζώνης μέσω περισσότερων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, υπογραμμίζει σε νέα έκθεση του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο παρατηρεί πως πρέπει να δοθεί έμφαση στην καταπολέμηση του χαμηλού πληθωρισμού και στην αύξηση της απασχόλησης.

Tο ΔΝΤ απευθύνει έκκληση στην ΕΚΤ να προχωρήσει σε εκτύπωση χρήματος και στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να εγκαταλείψουν τις πολιτικές λιτότητας.

Σύμφωνα με το Ταμείο, αν και η οικονομία της Ευρωζώνης ανακάμπτει, οι χώρες πρέπει να αντιμετωπίσουν τα βαθιά ριζωμένα εμπόδια, προκειμένου να εξασφαλιστεί μια ισχυρή και βιώσιμη ανάκαμψη.Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, «υπάρχει επιτέλους κάτι για να πανηγυρίζει η Ευρωζώνη», αφού η οικονομία ανακάμπτει σταδιακά και οι αγορές είναι αισιόδοξες, όμως η όποια ανάκαμψη είναι μικρότερη από τις προβλέψεις, αλλά και άνιση, αφού δεν γνωρίζουν όλες οι χώρες τον ίδιο βαθμό προόδου.

Η υψηλή ανεργία, τα υπέρογκα χρέη, τα υψηλά επιτόκια, το αδύναμο τραπεζικό σύστημα και οι πιστωτικοί κίνδυνοι, η μειωμένη ζήτηση είναι μερικούς από τους παράγοντες που δεν αφήνουν περιθώρια για θετικότατες προβλέψεις και οι προοπτικές της οικονομίας είναι μέτριες.

Ακόμη ένα ανησυχητικό στοιχείο είναι και ο χαμηλός πληθωρισμός.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, εάν παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα, το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί περισσότερο, τα πραγματικά επιτόκια θα παραμείνουν αδικαιολόγητα υψηλά, δεν θα υποχωρήσει η ασφυκτική ζήτηση, και η αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) θα μειωθεί.

Μάλιστα, γίνεται λόγος και για άλλα εμπόδια στην ανάπτυξη που αφορούν σε κενά και δυσκαμψίες στην αγορά εργασίας, π.χ., και που δεν επιτρέπουν την ενίσχυση της παραγωγικότητας.Όπως εκτιμάται, η συνεχιζόμενη υψηλή ανεργία και οι υποτονικές επενδύσει θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν την ικανότητα της οικονομίας να αναπτυχθεί στο άμεσο μέλλον.

Για την αντιμετώπιση αυτών των κινδύνων, το ΔΝΤ ζητά συντονισμένες προσπάθειες για την ενίσχυση της ανάκαμψης και την αύξηση του πληθωρισμού.Πρέπει να βελτιωθεί η αγορά εργασίαςΣε ότι αφορά στην Ελλάδα, το ΔΝΤ θέτει ως προτεραιότητες τη βελτίωση στην αγορά εργασίας, την ενίσχυση του ανταγωνισμού στις αγορές υπηρεσιών και προϊόντων και τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Μάλιστα, στην έκθεση συμπεριλαμβάνονται και συστάσεις των δανειστών, μεταξύ των οποίων, είναι και οι αξιώσεις για θέσπιση κανόνων σχετικά με τις μαζικές απολύσεις, η απελευθέρωση επαγγελμάτων και η αναμόρφωση του συστήματος αδειοδότησης με την παράλληλη μείωση του κόστους ίδρυσης νέων επιχειρήσεων και η γενική απλοποίηση των διαδικασιών.

seleo.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ