ΕΤΡΕΞΑΝ 240 ΧΛΜ. ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΙΓΙΑΛΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

W13«Ο σκοπός δεν αγιάζει τα μέσα. Πρέπει να προστατεύσουμε τους αιγιαλούς και τις παραλίες μας ως κόρη οφθαλμού. Είναι ένα αγαθό κοινό για όλους μας».

Ξεκινώντας από αυτές τις σκέψεις, ο ηθοποιός και μαραθωνοδρόμος Αγης Εμμανουήλ είχε μια πρωτότυπη ιδέα. Προκειμένου να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες σχετικά με το περιεχόμενο του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομικών, αποφάσισε να τρέξει το μεγαλύτερο μέρος της αττικής ακτογραμμής, σε μια πρωτοβουλία που ονομάστηκε «240 χιλιόμετρα για τον αιγιαλό».

Ο τερματισμός έγινε το περασμένο Σάββατο, στην παραλία του Σχινιά. «Μαζί με τη γιατρό Τάνια Ελέζογλου και τον γραφίστα Ανδρέα Κοσσιώνη ξεκινήσαμε την προηγούμενη Τρίτη από τις αρχαίες Κεχριές και διανύσαμε τα 240 χιλιόμετρα με τέσσερις ενδιάμεσες στάσεις: στην Ελευσίνα, το Ελληνικό, το Σούνιο και τα Λιμανάκια.

Σε κάθε στάση είχαν διοργανωθεί εκδηλώσεις πληροφόρησης και συναυλίες, προκειμένου να ευαισθητοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες ενάντια στην προτεινόμενη αλλαγή».

Η πρωτοβουλία του κ. Εμμανουήλ είναι μία από τις πολλές που έχουν διοργανωθεί τους τελευταίους μήνες ενάντια στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών, χωρίς να μεσολαβήσει κάποια παράταξη ή οι περιβαλλοντικές οργανώσεις. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι αυτές αδιαφόρησαν: οι μεγαλύτερες περιβαλλοντικές οργανώσεις της χώρας έχουν εκδώσει ψηφίσματα υπέρ της απόσυρσης του νομοσχεδίου, καθώς και πολλοί φορείς (όπως ο Συνήγορος του Πολίτη). Ο δε ΣΥΡΙΖΑ διοργανώνει αύριο βράδυ εκδήλωση για τον αιγιαλό στο Μουσείο Μπενάκη της Πειραιώς, με κεντρικό ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα.

Οι πολιτικές αντιδράσεις δεν περιορίζονται στον χώρο της Αριστεράς, καθώς αρκετοί βουλευτές της Ν.Δ. έχουν εκφράσει δημόσια την αντίθεσή τους.

Οσον αφορά την τύχη του σχεδίου νόμου για τον αιγιαλό, το κείμενο βρίσκεται πλέον στο τελικό στάδιο επεξεργασίας του. Ο χρόνος κατάθεσής του όμως (αν δηλαδή θα έρθει στη Βουλή τον Αύγουστο ή θα περιμένει την Ολομέλεια τον Σεπτέμβριο) παραμένει αδιευκρίνιστος.

kathimerini.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ