ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ ΤΥΦΛΩΘΗΚΕ ΕΠΕΙΔΗ ΦΟΡΟΥΣΕ ΣΥΝΕΧΩΣ ΕΠΙ ΕΞΙ ΜΗΝΕΣ ΦΑΚΟΥΣ ΕΠΑΦΗΣ

Τι πρέπει να γνωρίζουν και να  προσέχουν όσοι φορούν φακούς επαφής

6Y7Εάν ξεχνάτε να αλλάξετε τους φακούς επαφής σας, ή τεμπελιάζετε να τους ξεπλύνετε,  ή  κοιμάστε με τους φακούς (και δεν το συνειδητοποιείτε παρά μόνο το επόμενο πρωί που διαπιστώνετε ότι έχετε ανεξήγητα τέλεια όραση), τότε δώστε προσοχή : Μια γυναίκα που φορούσε τους φακούς συνεχώς επί έξι μήνες, ανέπτυξε ακανθαμοιβάδα κερατίτιδα, μια αμοιβάδα που έφαγε την επιφάνεια του βολβού του ματιού της και την τύφλωσε.

Η 23χρονη LianKao, φοιτήτρια από την Ταϊβάν, φορούσε τους φακούς της ημέρα και νύχτα επί έξι μήνες χωρίς να τους καθαρίσει ή αλλάξει.

Αυτό μπορεί να ακούγεται ακραίο-και είναι-αλλά ο μικροοργανισμός μπορεί να μολύνει το μάτι σας σε πολύ λιγότερο χρόνο από αυτόν, λέει ο Brian Francis, MD, οφθαλμίατρος στο Doheny Eye Center του Orange Coast Memorial Medical Center στο Fountain Valley, της Καλιφόρνιας.

Η Kao είπε στους γιατρούς ότι κολυμπούσε και έκανε μπάνιο με τους φακούς της, πράγμα που εξηγεί πώς κόλλησε τη συγκεκριμένη λοίμωξη.

«Κάτι που πάντα λέω στους ασθενείς μου είναι να ΜΗ κολυμπάτε με τους φακούς. Να Μην έρχονται οι φακοί σε επαφή με κανονικό νερό» λέει ο Francis, και εξηγεί ότι οι φακοί επαφής λειτουργούν σαν σφουγγάρια στο νερό, απορροφούν παράσιτα, βακτήρια και άλλους μικροοργανισμούς.

Η ακανθαμοιβάδα ευδοκιμεί στο νερό, ακόμα και σε νερό που φαίνεται να είναι καθαρό, και επειδή οι φακοί επαφής στερούν τα μάτια σας από το οξυγόνο και μπορεί να προκαλέσουν μικρο-δάκρυα στον κερατοειδή χιτώνα, τα μάτια σας γίνονται το τέλειο γόνιμο έδαφος για τα βακτηρίδια.

Οι λοιμώξεις μπορεί να είναι ύπουλες  και να δημιουργούνται με την πάροδο του χρόνου, έτσι ώστε τη στιγμή που βιώνουμε πόνο και ερυθρότητα, η ζημιά να  έχει ήδη γίνει. Ο Francis λέει ότι έχει δει πολλούς ασθενείς με σοβαρές επιπλοκές ακόμη και τύφλωση επειδή δεν ήταν σχολαστικοί με το καθάρισμα των φακών τους.

Διαβάστε τι μπορείτε να κάνετε για να προστατεύσετε τον εαυτό σας:

  1. Ακολουθείτε τις οδηγίες καθαρισμού για τους φακούς σας, φροντίζοντας να τους πλένετε για όσο χρόνο  λένε οι οδηγίες και να τους αποθηκεύσετε σωστά.
  2. Μην φοράτε τους φακούς σας σε υγρό περιβάλλον. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει ΠΟΤΕ να τους φοράτε στη θάλασσα, σε πισίνες, ντουζιέρες, σάουνες, ή ακόμα και τζακούζι, καθώς εκεί είναι όπου τα βακτηρίδια που τρώνε τον κερατοειδή ευδοκιμούν.
  3. Μην κοιμάστε με τους φακούς σας.
  4. Αλλάξτε τους κάθε δύο εβδομάδες ή κάθε μήνα, ανάλογα με τον τύπο του φακού που έχετε.
  5. Πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι πριν αγγίξετε τα μάτια σας.
  6. Τέλος, και πιο σημαντικό, ο Francis συνιστά να εξετάζετε τακτικά τα μάτια σας και με το πρώτο σημάδι ερυθρότητας ή πόνου να πηγαίνετε στο γιατρό σας καθώς  περισσότερες λοιμώξεις είναι ιάσιμες εάν διαγνωστούν  νωρίς.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ