ΚΚΕ: ΜΟΝΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΚΕΡΔΙΖΕΙ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΙΣΣΑΒΟ

kke (Αντιγραφή)Τις θέσεις της επιτροπής περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ για την επένδυση με τις ανεμογεννήτριες στον Κίσσαβο πάνω από το χωριό Ανατολή παρουσίασε σήμερα το μέλος της Κ.Ε. του κόμματος Ρ. Μαρούδας πλαισιωμένος από στελέχη του ΚΚΕ. Όπως ανέφερε ο κ. Μαρούδας αυτή η επένδυση θα εξασφαλίσει σίγουρα μόνο τα πολύ υψηλά κέρδη της εταιρείας.

«Από αυτές τις πολιτικές ωφελήθηκαν και ωφελούνται μια χούφτα μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι ντόπιοι και  ξένοι που είδαν τα κέρδη τους να εκτοξεύονται. Τα λαϊκά στρώματα και οι εργαζόμενοι όχι μόνο δεν ωφελήθηκαν αλλά πληρώνουν απανωτές αυξήσεις τα τελευταία 5 χρόνια που ξεπερνούν το 50% ενώ ταυτόχρονα πολλαπλασιάστηκαν τα τέλη για τις  ΑΠΕ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον υπογράμμισε ότι η απελευθέρωση της ενέργειας είναι αποτέλεσμα της συνθήκης του Μάαστριχτ που ψήφισαν ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ και στην χώρα μας έχει εφαρμοστεί με το ν. 2773/99 για να ακολουθήσει η οδηγία 77/2001 που προέβλεπε την οικονομική ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).

Ιδιαίτερα στην Ε.Ε η προώθηση της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ εξυπηρετούσε μεταξύ άλλων την επιτάχυνση της απελευθέρωσης του ενεργειακού τομέα και της ραγδαίας εισόδου του ιδιωτικού κεφαλαίου μέσα από την κοινοτική χρηματοδότηση σχετικών επενδύσεων.

Σύμφωνα με τον κ. Μαρούδα η κρατική στήριξη προς τους ιδιώτες ήταν και παραμένει πολύπλευρη:

•Το Σύστημα Εγγυημένων Τιμών που περιλαμβάνει πολύ ψηλές εγγυημένες τιμές για τους ιδιώτες επενδυτές στην πράσινη ενέργεια με συμβάσεις αγοράς ενέργειας μεγάλης διάρκειας 20 ετών.

•Τις παχυλές κρατικές επιδοτήσεις μέσω αναπτυξιακών νόμων όπως το ΕΣΠΑ.

•Τις νομοθετικές ρυθμίσεις κατεδάφισης των εργασιακών ασφαλιστικών δικαιωμάτων και μισθών.

•Τις απανωτές νομοθετικές ρυθμίσεις κατάργησης όρων προστασίας του περιβάλλοντος με προώθηση των ΑΠΕ ως περιβαλλοντική και ενεργειακή προτεραιότητα. Με βάση αυτό επιτρέπεται η εγκατάσταση ΑΠΕ σε αναδασωτέτες περιοχές.

•Τον πλήρη ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του δικτύου μεταφοράς και διανομής από τον όμιλο ΔΕΗ ΑΕ.

Επίσης υποστήριξε ότι η προτεινόμενη ιδιωτική επένδυση στην περιοχή Κισσάβου από την εταιρεία «ΚΙΣΣΑΒΟΣ ΠΛΑΚΑ ΤΡΑΝΗ Α.Ε» αφορά σε 16 ανεμογεννήτριες ισχύς 48 ΜW  σε απόσταση μικρότερη των 1.500 μέτρων από το χωριό Ανατολή  και θα επεκτείνεται σε 3 κορυφογραμμές μήκους 7,5 χιλιομέτρων ενώ προβλέπει και υποσταθμό της εταιρείας στην θέση Μούρες. Για κάθε θέση χρειάζεται πλατεία 55 Χ 55 μέτρα. Θα ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και θα επιδοτηθεί επιπλέον με 18,5 εκατ. Ευρώ.

«Δηλαδή την ίδια ώρα που η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ βάζει συνεχώς νέα χαράτσια στα λαϊκά στρώματα και 350.000 οικογένειες δεν έχουν ρεύμα επιδοτεί τους μεγαλοκαρχαρίες για να κάνουν αιολικά πάρκα που θα χρυσοπληρώσει ο λαός.

Η εταιρεία και οι υποστηρικτές της επένδυσης διαφημίζουν ως οφέλη του έργου τα ψίχουλα που θα δώσουν στον Δήμο Αγιάς και τις θέσεις εργασίας στην φάση κατασκευής και λειτουργίας του έργου σε ντόπιους. Κοροϊδία κανονική αφού οι θέσεις εργασίας απαιτούν ειδικευμένο προσωπικό θα είναι λίγες και κακοπληρωμένες σε καθεστώς μαύρης εργασίας.  Στην  φάση λειτουργίας απαιτούνται ελαχιστότατες θέσεις εργασίας   και τα ψίχουλα που υποτίθεται θα δοθούν στους  κατοίκους της Ανατολής δεν αντισταθμίζουν τις απώλειες από την συνεχή αύξηση της τιμής του ρεύματος και  των τελών ΑΠΕ που πληρώνουμε στους λογαριασμούς της ΔΕΗ.  Η  περιβαλλοντολογική καταστροφή που θα συντελεστεί θα είναι μεγάλη  και δεν αποκλείονται πιθανές επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων. Στο τέλος της περιόδου λειτουργίας των ανεμογεννητριών θα μείνει ένα «νεκροταφείο» τόνων σίδηρου και μπετόν στον Κίσσαβο», ξεκαθάρισε.

Τέλος τόνισε ότι για το ΚΚΕ το πρόβλημα είναι πολιτικό, απαιτεί ρήξη και ανατροπή, ώστε να υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός με λαϊκή ευημερία. Αυτό μπορεί να γίνει με την κρατική κοινωνική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, τα δίκτυα μεταφοράς και διανομής του ενεργειακού τομέα.

«Ο σχεδιασμός και η διαχείριση τους θα ανήκουν σε ένα αποκλειστικά Ενιαίο Κρατικό Φορέα Ενέργειας ο οποίος:

  • Θα διασφαλίζει την υποδομή και την κάλυψη των αναγκών με κεντρικό σχεδιασμό.
  • Εξασφάλιση επαρκούς και φτηνής λαϊκής κατανάλωσης που θα κατοχυρώνει στην πράξη το ενεργειακό προϊόν ως κοινωνικό αγαθό.
  • Θα τηρεί την ασφάλεια των εργαζομένων αλλά και των οικιστικών ζωνών και γενικότερα την προστασία του περιβάλλοντος
  • Θα μειώσει την ενεργειακή εξάρτηση της χώρας.
  • Θα αξιοποιεί τις πλούσιες εγχώριες παραγωγικές πηγές.
  • Την συστηματική έρευνα για εξεύρεση και εξόρυξη κοιτασμάτων φυσικού αερίου.
  • Την διακρατική αμοιβαία επωφελή συνεργασία», κατέληξε ο κ. Μαρούδας, καλώντας τους μαζικούς φορείς και τους κατοίκους των χωριών του Κισσάβου, των δήμων Αγιάς και Τεμπών να αντισταθούν, να ορθώσουν το ανάστημα τους να αποτρέψουν την παράδοση της ενέργειας στα χέρια των ιδιωτών και  του συγκεκριμένου αιολικού πάρκου που είναι μόνο η αρχή καθώς στην αναμονή βρίσκονται αιτήσεις για άλλα δυο αιολικά πάρκα στον Κίσσαβο με συνολικά 116 ανεμογεννήτριες.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ