ΕΞΟΝΤΩΤΙΚΟ ΓΙΑ ΤΟΥς ΜΙΚΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΟ ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ

Ανακοίνωση των  ΚΟΒ εμποροϋπαλλήλων και αυτοαπασχολουμένων του ΚΚΕ

ΚΥΡΙΑΚΉΕμποροϋπάλληλε, αυτοαπασχολούμενε,
Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας θα είναι καταστροφική για τις μικρές εμπορικές επιχειρήσεις, ενώ αρνητικές θα είναι οι συνέπειες για τους εμποροϋπαλλήλους.
Οι πραγματικοί ωφελημένοι θα είναι οι μεγάλες επιχειρήσεις, τα εμπορικά κέντρα, τα σούπερ μάρκετ, τα πολυκαταστήματα, τα μονοπώλια που κυριαρχούν και ελέγχουν το εμπόριο και τις εισαγωγές.

Δική τους επιδίωξη είναι, γιατί η λειτουργία των καταστημάτων την Κυριακή, η γενική απελευθέρωση του ωραρίου αποτελούν τα μέσα για να επιταχύνουν την εξόντωση και να περιορίσουν τους μικρούς εμπόρους, για να συγκεντρώσουν το εμπόριο και τη διανομή στα χέρια τους, για να επιβάλουν χειρότερες εργασιακές σχέσεις και μισθούς πείνας στους εμποροϋπαλλήλους. Αυτοί έχουν επωφεληθεί από τη διαρκή υπονόμευση της κυριακάτικης αργίας και την επέκταση των ωραρίων τα προηγούμενα χρόνια, από την κατάργηση του 8ώρου και τη διεύρυνση των ελαστικών μορφών εργασίας.

Για τους μισθωτούς η μερική ελαστική δουλειά θα επεκταθεί με βάση τις ανάγκες της επιχείρησης, ενώ για την οικογενειακή επιχείρηση και τον ιδιοκτήτη εργαζόμενο θα σημαίνει εργασία χωρίς τέλος. Όλη την ημέρα, όλες τις ημέρες της εβδομάδας. Κυριολεκτική εξόντωση!

Οι συνέπειες θα είναι δραματικές για τις οικογενειακές και κοινωνικές τους σχέσεις ιδιαίτερα για τις γυναίκες. Ακόμη κι αν μεταφέρεται η αργία μια άλλη μέρα π.χ. Δευτέρα, Τρίτη, τα οφέλη που υπάρχουν για τους εργαζόμενους από την αργία του Σαββατοκύριακου δεν μπορούν να μεταφερθούν. Είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα η εργαζόμενη ή ο εργαζόμενος να έχουν αργία σε μέρα και χρόνο που να ταυτίζεται με τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς του και τον κοινωνικό περίγυρο και εντελώς διαφορετικό να έχει ρεπό και περιορισμένο ελεύθερο χρόνο όταν τα άλλα μέλη της οικογένειας, σύζυγος, παιδιά, φίλοι και συγγενείς θα εργάζονται.

Αυτές οι αντιδραστικές εργασιακές ανατροπές θα είναι καταστροφικές για τα νεαρά ζευγάρια, τόσο για το χρόνο που θα είναι μαζί, όσο και για το χρόνο που θα έχουν για να είναι με τα παιδιά τους.

Καθαρή εξαπάτηση αποτελεί ο ισχυρισμός της κυβέρνησης ότι δεν θα επιτρέψει να λειτουργήσουν τα μεγάλα καταστήματα τις Κυριακές. Ήδη η προτεινόμενη ρύθμιση επιτρέπει τη λειτουργία μεγάλων εμπορικών κέντρων και μπορεί εύκολα να γενικευθεί, αφού οι όμιλοι θα επικαλεσθούν τις αρχές του ελεύθερου ανταγωνισμού που κατοχυρώνει η ΕΕ.

Η κατάργηση της Κυριακής αργίας στα εμπορικά καταστήματα είναι ο προπομπός της πλήρους απελευθέρωσης και της κατάργησης της κυριακάτικης αργίας παντού. Είναι βέβαιο ότι αν εφαρμοστεί θα ακολουθήσουν οι μεγάλες επιχειρήσεις στις υπηρεσίες, στις Τράπεζες, στο Δημόσιο Τομέα.

Όσον αφορά τους αυτοαπασχολούμενους στο εμπόριο, η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας καθώς και η νέα φοροεπιδρομή αποδεικνύει ότι και τα δικά τους συμφέροντα αντικειμενικά βρίσκονται πολύ πιο κοντά στα συμφέροντα των μισθωτών εργαζομένων, ενώ είναι απέναντι στις μεγάλες επιχειρήσεις, τα μονοπώλια που κυριαρχούν στο εμπόριο και γενικότερα.

Κοινός εχθρός για τους μισθωτούς εργαζόμενους και τους μικρούς εμπόρους είναι σήμερα η πολιτική και τα κόμματα που φορτώνουν τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης στο λαό υπηρετώντας την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων.

Αυτό που χρειάζεται σήμερα επειγόντως για να αποκρουστούν η πλήρης κατάργηση της κυριακάτικης αργίας, τα νέα φοροεξοντωτικά μέτρα, τα συνεχή βάρβαρα μέτρα και μνημόνια που φέρνουν μαζί κυβερνήσεις – ΕΕ και ΔΝΤ, είναι η κοινή αγωνιστική δράση με κοινό πλαίσιο διεκδίκησης και η διαμόρφωση της λαϊκής συμμαχίας που θα ανατρέψει την πολιτική και την εξουσία που υπηρετεί τα μονοπώλια.

Καλούμε τους εμποροϋπάλληλους, τους αυτοαπασχολούμενους της πόλης μας να συσπειρωθούν στα σωματεία τους μαζί με το ΠΑΜΕ και την ΠΑΣΕΒΕ. Να αναπτύξουν κοινή δράση με τις Λαϊκές Επιτροπές, που εκφράζουν την αγωνιστική συμμαχία των εργαζομένων με τους φτωχούς επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους, να απαιτήσουν την κατάργηση της Κυριακής αργίας, να παλέψουν για τη μη κατάργηση του 8ωρου και των κλαδικών συμβάσεων, για αύξηση των μισθών των εμποροϋπαλλήλων.

Καλούμε τους Εμποροϋπάλληλους, αυτοαπασχολούμενους στο εμπόριο,

Να μην ανεχθούν άλλο τα ψέματα και τους εκβιασμούς της συγκυβέρνησης. Τα μέτρα και τα μνημόνια που τους εξοντώνουν θα συνεχιστούν, γιατί η παραμονή της χώρας στην ΕΕ και η διασφάλιση της υψηλής κερδοφορίας των μονοπωλίων που εμφανίζουν ως σωτηρία, σημαίνει καταδίκη στην ανεργία και τη φτώχεια.

Να μην επιτρέψουν να τους εξαπατήσουν και να τους κοροϊδέψουν πάλι. Αυτό κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ όταν υπόσχεται ότι θα βρει λύση για σένα εντός της ΕΕ και χωρίς ρήξη με τα μονοπώλια.

Σας καλούμε να απομονώσετε  και να καταδίκασετε την υποκρισία, τους τραμπουκισμούς και την εγκληματική δράση της Χρυσής Αυγής,  γιατί εκφράζει ό,τι πιο σάπιο και αντιδραστικό υπάρχει σε αυτό το σύστημα.

Καλούμε τους εμποροϋπάλληλους, τους αυτοαπασχολούμενους να εμπιστευθούν τη δύναμη της εργατικής – λαϊκής συμμαχίας που προτείνει το ΚΚΕ και μάχεται για την οικοδόμησή της. Λύση για το λαό υπάρχει με αποδέσμευση από την ΕΕ και κοινωνικοποίηση όλων των μεγάλων επιχειρήσεων και υποδομών, του φυσικού και ορυκτού πλούτου και λειτουργία τους με κεντρικό σχεδιασμό, μονομερή διαγραφή του χρέους. Με το λαό στην εξουσία.

Αυτός είναι ο δρόμος για να αναπτύξει η χώρα όλες τις παραγωγικές δυνατότητές της προς όφελος του λαού, να διασφαλιστούν τα σύγχρονα εργασιακά, κοινωνικά δικαιώματα των μισθωτών, των μικρών εμπόρων, των νέων, των γυναικών, των λαϊκών στρωμάτων.

 

 

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com