ΓΕΛΑΛΗΣ – ΚΟΔΕΛΑΣ: Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΟΡΟΪΔΕΥΕΙ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΠΣΕΑ

πσεαΓια εμπαιγμό των αγροτών από την κυβέρνηση στο θέμα της καταβολής των ενισχύσεων ΠΣΕΑ θίγουν σε ανακοίνωσή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Κοδέλας και Δημήτρης Γελαλής, υποστηρίζοντας ότι κινδυνεύουν αυτές οι ενισχύσεις των ΠΣΕΑ. Αναλυτικά στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

Η απάντηση του υπουργείου Οικονομικών σε ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαδικασία αποζημιώσεων σε παραγωγούς μέσω των ΠΣΕΑ επιβεβαιώνει τους φόβους μας για τον κίνδυνο να χαθούν οι αποζημιώσεις του 2011 και να είναι υπό αίρεση ακόμα και οι αποζημιώσεις του 2013.

Σύμφωνα με την απάντηση που έδωσε το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και το Υπουργείο Οικονομικών έχουν προβλεφθεί 32 εκ. ευρώ για αποζημιώσεις μέσω ΠΣΕΑ για τα έτη 2015 και 2016 ενώ καταλήγει συστήνοντας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να επανακαθορίσει τις προτεραιότητές του! Συγκεκριμένα, αναφέρει: “Επομένως, θα μπορούσε να επανεξεταστεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ο επανακαθορισμός των προτεραιοτήτων του. ”

Την ίδια στιγμή στην απάντηση που έδωσε το ΥΠΑΑΤ και ο αναπληρωτής υπουργός, αναφέρεται ότι “είναι σε εξέλιξη οι απαραίτητες διαδικασίες που προβλέπονται από τους κανονισμούς (Ενωσιακούς και Ελληνικούς) για την ενίσχυση των παραγωγών. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται η έγκριση του προϋπολογισμού του προγράμματος από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στη συνέχεια θα εκδοθεί η σχετική ΚΥΑ.”

Από τις απαντήσεις προκύπτουν τα εξής συμπεράσματα:

α) Δεν υπάρχουν τα χρήματα για να καλύψουν τις ανάγκες για τα ΠΣΕΑ. Έχουν προβλεφθεί μόνο 32 εκ ευρώ για τα έτη 2015 και 2016 τη στιγμή που εκκρεμούν αποζημιώσεις ΠΣΕΑ ύψους 28 εκ. ευρώ για ζημιές από τον παγετό σε εσπεριδοειδή και από περονόσπορο σε αμπελοειδή του 2011 και χωρίς να συνυπολογίζονται οι ανάγκες για την κάλυψη ζημιών του 2013, που αφορούν κυρίως την ελιά, και που υπολογίζονται σε 65 εκ ευρώ (ποσό μάλιστα πολύ μικρότερο από το πραγματικό).

β) Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εμπαίζει τον αγροτικό κόσμο τάζοντας αποζημιώσεις από το πρόγραμμα των ΠΣΕΑ και παραπέμποντας στο Υπ. Οικονομικών τη στιγμή που γνωρίζει ότι τα χρήματα που έχουν προβλεφθεί δεν επαρκούν. Έτσι, μόνο ως υποκριτική μπορεί να χαρακτηριστεί η απάντηση που δίνει ο αναπληρωτής υπουργός ΥΠΑΑΤ, κ. Π. Κουκουλόπουλος, τη στιγμή μάλιστα που έχει προηγηθεί η απάντηση του Υπουργείο Οικονομικών που του συστήνει να “επανακαθορίσει τις προτεραιότητες”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει να εμπαίζει τους αγρότες. Οφείλει μια ξεκάθαρη απάντηση σχετικά με τα ΠΣΕΑ: Θα πληρωθούν οι παραγωγοί για ζημιές που υπέστησαν το 2011 και το 2013 ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν και να συνεχίσουν να καλλιεργούν, ή το ψαλίδισμα των ΠΣΕΑ θα έρθει να προστεθεί στα τεράστια βάρη με τα οποία έχει ήδη φορτώσει τον αγροτικό χώρο;

Μαζί με την εξάντληση της υπομονής των αγροτών έχει εξαντληθεί και ο χρόνος ζωής αυτής της κυβέρνησης.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ