ΓΙΟΡΤΗ ΑΧΛΑΔΙΟΥ ΣΤΑ ΠΛΑΤΑΝΟΥΛΙΑ

platanulia (Αντιγραφή)Την πρόθεσή τους να διοργανώσουν μια ξεχωριστή γιορτή αχλαδιού στα Πλατανούλια, ανακοίνωσαν σήμερα στην αντιπεριφερειάρχη Λάρισας Ρένα Καραλαριώτου τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλατανουλίων, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχαν μαζί της παρουσία του νεοκλεγμένου δημοτικού συμβούλου και αντιδημάρχου Τυρνάβου από την 1η Σεπτεμβρίου, Κ. Κουλιού.

Όπως ανέφεραν τα μέλη της διοίκησης, που ζήτησαν τη στήριξη της περιφέρειας, στόχος είναι η γιορτή να πραγματοποιηθεί μέσα στον Σεπτέμβριο και από την επόμενη χρονιά να καθιερωθεί ως χρόνος τέλεσης της γιορτής η τελευταία εβδομάδα του Σεπτέμβρη, στην οποία μπορεί να γίνει η αποτίμηση της παραγωγικής χρονιάς και να συνδεθεί η γιορτή με δράσεις διατροφικών παρεμβάσεων στα σχολεία του δήμου.

Τόπος τέλεσης της γιορτής επιλέγεται το κέντρο του οικισμού Πλατανουλίων, ενώ δεν αποκλείεται μελλοντικά η χρησιμοποίηση και της περιοχής «Ρουμάνι», την παραπήνεια περιοχή φυσικού κάλους.

Οργανωτές της γιορτής θα είναι ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πλατανουλίων, ο Δήμος Τυρνάβου, η Περιφέρεια Θεσσαλίας, ενώ με παρεμβάσεις του δήμου Τυρνάβου θα αναζητηθεί η συνδρομή των Συλλόγων Γυναικών του συνόλου του Δήμου, ώστε να αναδειχθεί ο ρόλος των γυναικών τόσο στην παραγωγή, όσο και στην μαγειρική παράδοση, αλλά και διαδημοτικών συνεργασιών με τους όμορους δήμους Λαρισαίων, Ελασσόνας και Αγιάς.

Η δομή της γιορτής θα περιλαμβάνει

• ημερίδα με θέματα:

1. την καλλιέργεια του αχλαδιού, αλλά και όλης της δεντροκομίας της περιοχής, της προοπτικές ανάπτυξης, την ανάδειξη των παραγωγικών και εμπορικών υποκειμένων (συνεταιρισμοί, ομάδες παραγωγών, ιδιώτες)

2. την διερεύνηση της σημασίας για ποιοτικό τρόφιμο, καταναλωτικές συνήθειες και ένταξη της προσπάθειας στην εκπόνηση ενός βιώσιμου διατροφικού μοντέλου.

3. η μυθολόγηση του φαγητού, οι συνταγές και το φαγητό στην πεζογραφία, ο ρόλος του φαγητού στην ιστορία και στα ιστορικά γεγονότα.

• τέχνη και αγροτική παραγωγή, χορευτικές, μουσικές, θεατρικές, εικαστικές και φωτογραφικές παραγωγές συλλογικοτήτων και πολιτών της περιοχής.

• εκθεσιακός χώρος τυποποίηση και προβολή προϊόντων, η ανάγκη του design στην προώθηση του ελληνικού αγροτικού προϊόντος.

• ελληνική γαστρονομία.

Η κ. Καραλαριώτου χαρακτήρισε σημαντική την προσπάθεια και δεσμεύθηκε να προωθήσει το θέμα στο περιφερειακό συμβούλιο.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ