ΟΦΕΛΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΙΣΣΑΒΟ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΜΟΝΟ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ

Ανακοίνωση των δημοτικών συμβούλων Λαϊκής Συσπείρωσης δήμων Αγιάς και Τεμπών 

ανεμογεννήτριαΟι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Δήμων Αγιάς και Τεμπών, Γ. Κασίδας, Ν. Μαρούδα, Χρ. Μπίκας, Τ. Δημεράς, καταγγέλλουν την προκλητική στήριξη που παρέχεi  η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ σε ιδιώτες επενδυτές με την έγκριση της άδειας για την κατασκευή πάρκου ανεμογεννητριών στον Κίσσαβο.

Το συγκεκριμένο έργο αποτελεί ένα ακόμα φαγοπότι με το πρόσχημα της “πράσινης ανάπτυξης”, που δεν είναι τίποτε άλλο παρά “πράσινες μπίζνες” σε βάρος του λαού και των πραγματικών αναγκών του! Και οι 16 ανεμογεννήτριες που ετοιμάζεται να εγκαταστήσει ο όμιλος Κοπελούζου Μυτιληναίου είναι μόνο η αρχή  καθώς στην αναμονή βρίσκονται αιτήσεις για άλλα δυο αιολικά πάρκα στον Κίσσαβο με συνολικά 116 ανεμογεννήτριες».

Αυτές οι μπίζνες, που είναι ενταγμένες στην ενεργειακή πολιτική της ΕΕ, την οποία προσκυνούν τα κόμματα της συγκυβλερνησης και ο ΣΥΡΙΖΑ, χτυπούν και πάλι την περιοχή μας μετά την πρώτη απόπειρα για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στον Κίσσαβο που έγινε πριν μερικά χρόνια και που βρήκε την καθολική αντίδραση των κατοίκων των δήμων Λακέρειας και Νέσσωνος παρά τη συμφωνία των τότε δημοτικών αρχών.

Η στήριξη σ’ αυτού του είδους τις “επενδύσεις” συνδέεται με το ξεπούλημα-παράδοση της ενέργειας στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα.

Ταυτόχρονα, δεσμεύονται έτσι, τεράστιες εκτάσεις γης, που είναι από τις ομορφότερες της Ελλάδας ή αξιοποιούνται για άλλες δραστηριότητες (αγροτικές και κτηνοτροφικές) και βιάζεται-κακοποιείται ανεπανόρθωτα το ευαίσθητο οικοσύστημα του ορεινού όγκου του Κισσάβου.

Ο κίνδυνος να ξεπουληθεί ο Κίσσαβος, να μετατραπεί η περιοχή σε ιδιωτική «ζώνη» εκμετάλλευσης με απρόβλεπτες συνέπειες είναι πλέον άμεσος. Και όλα αυτά, προκειμένου να ενισχυθούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, την οποία θα πουλούν πανάκριβα, για να κερδοσκοπούν σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων που ως χρήστες ενέργειας θα πληρώνουν το τίμημα.

Οι ιδιώτες παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ανεμογεννήτριες κλπ) έχουν εξασφαλίσει μακροχρόνια συμβόλαια εγγυημένης απορρόφησης της παραγωγής τους με τιμές πολλαπλάσιες από αυτές των άλλων μορφών ηλεκτροπαραγωγής. Αυτήν την υπέρογκη διαφορά την πληρώνει ήδη και θα την πληρώσει ακόμα περισσότερο, ο καταναλωτής με την αύξηση του τέλους ΑΠΕ και την παραπέρα αύξηση της τιμής του ρεύματος. Χαρακτηριστικές είναι οι αυξήσεις που ανακοίνωσε πρόσφατα η ΡΑΕ :  Για αγροτικές χρήσεις μέσης τάσης 10,83 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 6,97(αύξηση 55,3%), για αγροτικές χρήσεις χαμηλής τάσης 11,39 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 7,3 (αύξηση 55,3%), για το οικιακό ρεύμα 26,3 ευρώ ανά μεγαβατώρα, από 20,8 (αύξηση 26,4%), για λοιπές χρήσεις χαμηλής τάσης 30,89 ευρώ ανά μεγαβατώρα από 21,17 ( αύξηση 45,9%).

Τελικά, οι μόνοι ωφελημένοι είναι οι τραπεζίτες, που σήμερα χορηγούν “πράσινα δάνεια” και οι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι που θα αναλάβουν επιδοτούμενες με χρήματα του δημοσίου και χρυσές δουλειές δισεκατομμυρίων.

Τα διάφορα “παπαγαλάκια” τοπικοί και δημοτικοί άρχοντες της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ πιστοί στο ρόλο τους να λειτουργούν ως πλασιέ του κεφαλαίου, συνεχίζουν ξεδιάντροπα να μιλάνε για την “ανάπτυξη” που φέρνουν δήθεν αυτές οι επενδύσεις.

Μιλούν και τάζουν δεκάδες θέσεις εργασίας εκμεταλλευόμενοι την αγωνία των ανέργων της περιοχής μας για μια ¨θέση στον ήλιο¨ ενώ γνωρίζουν ότι οι όποιες θέσεις θα είναι λιγότερες από τα δάχτυλα του ενός χεριού, και αυτό το αποδεικνύει η πραγματικότητα όπου εγκαταστάθηκαν αιολικά πάρκα,

Όσον αφορά το 3% που έχουν υποσχεθεί σαν αντισταθμιστικά οφέλη στο δήμο Αγιάς, θα είναι τα «30 αργύρια», προκειμένου να «αγοράσουν» την συγκατάθεση των κατοίκων του. Οι 100.000 ευρώ κατά έτος που υπόσχονται ότι θα δίνονται  στην τοπική κοινότητα Ανατολής αντιστοιχούν σε 3.300.00 εκατομμύρια ευρώ ετήσιο τζίρο των Μυτιληναίου Κοπελούζου και βέβαια οι 100.000 ευρώ είναι ψίχουλα μπροστά στα 18,5 εκατομμύρια ευρώ που θα πάρουν ως επιδότηση.

Αποκρύπτουν όμως ότι οι ΑΠΕ (φωτοβολταϊκά, ανεμογεννήτριες, κλπ) μπορούν ν’ αναπτυχθούν, ως κοινωνική περιουσία, σε όφελος του λαού μας, μόνο στα πλαίσια κεντρικού σχεδιασμού, με πλήρη σεβασμό στο περιβάλλον, που θα υπηρετεί τις ανάγκες του λαού και όχι τα κέρδη των ολίγων.

Είμαστε υπέρ της αξιοποίησης των ήπιων μορφών ενέργειας αρκεί αυτή η αξιοποίηση να έχει συγκεκριμένα κριτήρια όπως:

• η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών με φθηνό ρεύμα, μέσα από έναν αποκλειστικά κρατικό, ενιαίο φορέα ενέργειας

• η ασφάλεια των κατοίκων και των εργαζομένων

•η προστασία του περιβάλλοντος και όχι το κέρδος των ιδιωτικών ομίλων

Όσον αφορά για την ανάπτυξη της περιοχής πρέπει να παρθούν άμεσα μέτρα που να συμβάλουν παράλληλα και ταυτόχρονα:

α ) Στην ισόρροπη ανάπτυξη μεταξύ των κλάδων της τοπικής οικονομίας (γεωργία, κτηνοτροφία, υλοτομία, τουρισμός κλπ.).

β ) Στην ενίσχυση του λαϊκού εισοδήματος και της αγοραστικής δύναμης των κατοίκων με στόχο τη συγκράτηση του πληθυσμού της ορεινής περιοχής.

γ ) Στην προστασία και ανάδειξη του φυσικού, πολιτιστικού και ιστορικού πλούτου της περιοχής.

Καλούμε  τους αγρότες τους κτηνοτρόφους τους εργαζόμενους τους αυτοαπασχολούμενους, τον κάθε μαζικό φορέα να εκφράσει την αντίθεσή του στην παράδοση του φυσικού πλούτου της περιοχής μας στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα .

Να απαιτήσουν να ανακληθούν τώρα οι άδειες και οι χρηματοδοτήσεις που έχουν εγκριθεί για την κατασκευή του  αιολικού πάρκου.

Να μην τους επιτρέψουμε να χειροτερέψουν ακόμη περισσότερο τη ζωή μας.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ