ΣΦΑΓΗ ΣΤΗ ΓΑΖΑ – ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ ΤΟΥΣ 500 ΟΙ ΝΕΚΡΟΙ

782Με αίμα βάφεται η Λωρίδα της Γάζας, καθώς το Ισραήλ κλιμακώνει καθημερινά τη χερσαία επιχείρηση στην περιοχή. Από το Σάββατο το βράδυ έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 100 Παλαιστίνιοι, ενώ η ισραηλινή πλευρά μετρά 22 νεκρούς στρατιώτες. 

Ο Μπαράκ Ομπάμα επικοινώνησε με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου και του εξέφρασε την ανησυχία του για τον αριθμό των θυμάτων. 

Τουλάχιστον 502 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης στη Λωρίδα της Γάζας, εκ των οποίων οι 140 χθες, sτην αιματηρότερη ημέρα της ιασραηλινής πολεμικής επιχείρησης.

Στη συνοικία Σετζάγια, ανατολικά της πόλης της Γάζας, που αποτέλεσε χθες στόχο του σφοδρότερου βομβαρδισμού από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 72 Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με την υπηρεσία πρώτων βοηθειών Ασραφ αλ-Κούντρα.

Τουλάχιστον 9 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους 7 παιδιά, σκοτώθηκαν σήμερα το πρωί κατά τη διάρκεια ισραηλινής αεροπορικής επιδρομής στη Ράφα, στον νότιο τομέα της Λωρίδας της Γάζας, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της Ασραφ αλ-Κούντρα.

Τα θύματα ανήκαν σε μία οικογένεια που διέμενε στην κατοικία που αποτέλεσε στόχο της επίθεσης.

Τα πτώματα 16 Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια ισραηλινής επιδρομής χθες στο Χαν Γιούνες ανασύρθηκαν σήμερα από τα συντρίμμια του σπιτιού τους. Από το ίδιο βομβαρδισμένο σπίτι είχαν ανασυρθεί χθες 9 πτώματα.

Περισσότεροι από 250 Παλαιστίνιοι τραυματίσθηκαν κατά τους βομβαρδισμούς της Σετζάγια χθες, και 450 σε ολόκληρη τη Λωρίδα της Γάζας.

Αξιωματούχος της Χαμάς υπεύθυνος για τη δημόσια υγεία, ο Γιούσεφ Αμπού Ρεχ, απηύθυνε προειδοποίηση για επικείμενη ανθρωπιστική καταστροφή, εάν οι τραυματίες και οι νεκροί δεν μεταφερθούν επειγόντως.

Περισσότερο από το ήμισι των Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί μέχρι σήμερα είναι γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι.

Δύο ισραηλινοί πολίτες έχουν σκοτωθεί από την πτώση ρουκετών στο ισραηλινό έδαφος.

Περί τους 81.000 Παλαιστίνιοι έχουν βρει καταφύγιο στα σχολεία που διαχειρίζεται η υπηρεσία του ΟΗΕ UNRWA.

Αργά το βράδυ της Κυριακής, οι μαχητές της Χαμάς ανακοίνωσαν σε τηλεοπτικό δίκτυο ότι έχουν στα χέρια τους στρατιώτη του Ισραήλ. Μάλιστα, αμέσως μετά την ανακοίνωση από τη Χαμάς, στη Γάζα ακούστηκαν πανηγυρικοί πυροβολισμοί. 

Ο πρέσβης του Ισραήλ στα Ηνωμένα Έθνη Ρον Πρόσορ δήλωσε ότι δεν υπάρχει πληροφορία για κανένα ισραηλινό στρατιώτη που να είναι αιχμάλωτος στα χέρια των παλαιστίνιων μαχητών, διαψεύδοντας επισήμως τη Χαμάς.

«Δεν υπάρχει κανένας ισραηλινός στρατιώτης που να πιάστηκε όμηρος και αυτές οι φήμες είναι αναληθείς» δήλωσε ενώπιον των δημοσιογράφων ο Πρόσορ.

Διπλωματικός «πυρετός»

Για τη συγκεκριμένη επίθεση, στην περιοχή Σατζάιγια, Παλαιστίνιοι ηγέτες και αξιωματούχοι του Αραβικού Συνδέσμου έκαναν λόγο για «έγκλημα πολέμου» από την πλευρά του Ισραήλ.
 
Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι Μουν ταξίδεψε χθες στο Κατάρ, εκεί από όπου ξεκίνησε μία περιοδεία προκειμένου να μπει ένα τέλος στις συγκρούσεις. 

Σήμερα θα μεταβεί στο Κουβέιτ και στη συνέχεια στο Κάιρο, στην Ιερουσαλήμ, στη Ραμάλα και στο Αμάν.

Τα ξημερώματα συγκλήθηκε εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη για να εξετάσει τις τελευταίες δραματικές εξελίξεις. 

Η έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας έγινε μετά από αίτημα της Ιορδανίας και την πολύνεκρη επίθεση των Ισραηλινών στη Σατζάιγια.

Στη Ντόχα βρέθηκε χθες και ο πρόεδρος των Παλαιστινίων, Μαχμούντ Αμπάς, όπου είχε προγραμματίσει συνάντηση με τον ηγέτη της Χαμάς, προκειμένου να τεθεί στο τραπέζι ένα σχέδιο για κατάπαυση του πυρός. 

Από την άλλη πλευρά, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου τόνισε πως το Ισραήλ θα κάνει ό,τι είναι αναγκαίο προκειμένου να σταματήσει τις διασυνοριακές επιθέσεις της Χαμάς με ρουκέτες από τη Γάζα και να αποκαταστήσει την ηρεμία. 

Ο ισραηλινός πρωθυπουργός επέμεινε, ωστόσο, ότι οι ισραηλινές δυνάμεις κάνουν ό,τι μπορούν για να αποφύγουν απώλειες αμάχων.

Ανεβάζει τους τόνους ο Ερντογάν

Στο μεταξύ, δριμεία επίθεση σε Ηνωμένες Πολιτείες και Ισραήλ εξαπέλυσε χθες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Εάν οι ΗΠΑ συνεχίσουν να λένε “Ισραήλ, κάνε χρήση του δικαιώματος της αυτοάμυνας”, είναι αναμφισβήτητα η Ουάσιγκτον που πρέπει να κάνει την αυτοκριτική της» δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Επίσης, καταδίκασε εκ νέου τις ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι χρησιμοποιεί «δυσανάλογη βία» και ότι σκοτώνει τους Παλαιστίνιους «χωρίς κανέναν οίκτο». 

«Πώς να αγνοήσουμε αυτό, πώς μια χώρα όπως οι ΗΠΑ μπορούν να κλείνουν τα μάτια απέναντι σε αυτό», υπογράμμισε.

real.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ