ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΕΧΑΣΕ ΑΓΩΓΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΜΟΝΗΣ ΒΑΤΟΠΕΔΙΟΥ

Βουλευτές της ΔΗΜΑΡ φέρνουν το θέμα των χειρισμών Παπακωνσταντίνου στη Βουλή

δημαρΟι βουλευτές της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ, Δημήτρης Αναγνωστάκης, Νίκος Τσούκαλης και Θωμάς Ψύρρας, κατέθεσαν ερώτηση  προς τους υπουργούς Οικονομικών και Δικαιοσύνης, σχετικά με την απόρριψη αγωγών Ελληνικού Δημοσίου κατά της Ι.Μ.Βατοπεδίου.  Στην ερώτηση αναφέρονται τα παρακάτω:

«Με τις υπ’ αριθ. 12953 και 12954/2014 αποφάσεις του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, απορρίφθηκαν δύο από τις αγωγές που είχε ασκήσει το Ελληνικό Δημόσιο κατά της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπεδίου, τρίτων αγοραστών και Τραπεζών. Οι αγωγές ασκήθηκαν προς υλοποίηση απόφασης του πρώην υπουργού Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου, προκειμένου το Δημόσιο να διεκδικήσει τις αξιώσεις που είχαν προκύψει από τη διαδικασία ανταλλαγής ακινήτων με την Ι.Μ. Βατοπεδίου.

Με απόφασή του, το Φεβρουάριο του 2010, ο πρώην Υπουργός Οικονομικών κ. Παπακωνσταντίνου ανακάλεσε την πράξη του προκατόχου του κ. Παπαθανασίου, με την οποία αποδεχόταν την υπ΄ αριθ. 312/2009 Γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου, σύμφωνα με την οποία προτεινόταν ως συμφέρουσα για το Δημόσιο, η συμβιβαστική πρόταση της Μονής Βατοπεδίου.

Με την πρότασή της, η Μονή δήλωνε πρόθυμη να επιστρέψει στο Δημόσιο όσα ακίνητα, από τα ανταλλαγέντα με τη Βιστωνίδα, βρίσκονται ακόμη στην κατοχή της, καθώς και το τίμημα όσων από αυτά μεταβίβασε σε τρίτους, ενώ δήλωνε ότι το ζήτημα της κυριότητας της λιμνοθάλασσας και των παραλίμνιων εκτάσεων θα λυθεί στα Δικαστήρια.

Ο υπουργός έκανε αποδεκτή την άποψη της μειοψηφίας και απέρριψε την πρόταση συμβιβασμού, και ζήτησε από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους να προχωρήσει στην άσκηση όλων των απαιτούμενων νομικών ενεργειών. Προς την κατεύθυνση αυτή συγκροτήθηκε Ομάδα Εργασίας στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους με μοναδικό αντικείμενο την προώθηση όλων των νομικών διαδικασιών έναντι της Μονής Βατοπεδίου, προκειμένου να ανακτηθούν από το Δημόσιο όλα τα ακίνητα που ανταλλάχθηκαν έναντι των εκτάσεων της Λίμνης Βιστωνίδας.

Για την επιλογή αυτή προέβαλαν έντονες ενστάσεις όλα σχεδόν τα μέλη της τότε Εξεταστικής των Πραγμάτων Επιτροπής που εξέταζε την υπόθεση, επειδή περιέκλειε υψηλό ρίσκο για τα συμφέροντα του Δημοσίου. Σύμφωνα με τον τότε πρόεδρο του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κ. Αναστασόπουλο, η απόρριψη της συμβιβαστικής πρότασης της Μονής και η δικαστική διεκδίκηση θα ήταν εξαιρετικά χρονοβόρα όσο και επικίνδυνη στην έκβασή της.

Συγκεκριμένα, ο εξ ημών, μέλος τότε της Επιτροπής Νίκος Τσούκαλης, είχε αναφανδόν ταχθεί υπέρ της θέσης της πλειοψηφίας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, εκτιμώντας πως με τη συμβιβαστική πρόταση της Ι.Μ. Βατοπεδίου, παρέμενε σε δικαστική εκκρεμότητα μόνο το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Λίμνης Βιστωνίδας και των παραλίμνιων περιοχών.

Κατόπιν όλων των ανωτέρω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. υπουργοί,

1. Πόσες αγωγές, και σε ποια δικαστήρια, έχουν ασκηθεί κατά της Ι.Μ. Βατοπεδίου, πόσες έχουν συζητηθεί, πόσες και ποιες αποφάσεις έχουν εκδοθεί και ποια ήταν η έκβασή τους;

2. Προτίθεστε, έστω και τώρα, να επαναδιαπραγματευθείτε με την Ι.Μ. Βατοπεδίου προς εξεύρεση κοινής συμβιβαστικής λύσης;

ΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ: Την κατάθεση των αποφάσεων που έχουν ήδη εκδοθεί.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ