της Ματίνας Χρονοπούλου*
Η ελληνική ύπαιθρος είναι ευλογημένη, καθώς διαθέτει μια τεράστια ποικιλία από αρωματικά και θεραπευτικά βότανα. Το ίδιο συμβαίνει και με την ελληνική κουζίνα αφού δεν υπάρχει ελληνικό σπίτι που να μην έχει μια ρίγανη, μια μέντα, ένα φασκόμηλο ή ένα τσάι του βουνού προσεκτικά φυλαγμένα στο ντουλάπι.Και φυσικά η χρήση τους δεν είναι μόνο μία.
Ας μάθουμε, λοιπόν, να χρησιμοποιούμε όλα τα βότανα προς όφελος της υγείας μας.
Ρίγανη: Περιέχει πλήθος αιθέριων ελαίων με σημαντικότερα τη θυμόλη και τη καρβακρόλη, που έχει βρεθεί ότι εμποδίζουν τη δράση μικροοργανισμών προφυλάσσοντας τον οργανισμό από διάφορες λοιμώξεις.
Παράλληλα η ρίγανη εμφανίζει και ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, εμποδίζοντας τη δράση των ελευθέρων ριζών. Χρησιμοποιήστε την όλο τον χρόνο στις σαλάτες και στη μαγειρική σας.
Θυμάρι: Έχει αντιφλεγμονώδεις, αντιβακτηριδιακές ιδιότητες που αποτρέπουν δευτερογενείς μικροβιακές λοιμώξεις. Επίσης, διευκολύνει την αναπνευστική λειτουργία. Παρασκευάστε ένα αφέψημα, το οποίο μπορεί να μετριάσει τον βήχα, τον πονόλαιμο και την καταρροή. Γαργάρες από αυτό το αφέψημα είναι θαυματουργές κατά του κρυολογήματος και των ιώσεων.
Μέντα: Βοηθά ως αντιπυρετικό, κυρίως όταν ο πυρετός εκδηλώνεται σε συνδυασμό με άλλα συμπτώματα, όπως η ναυτία, οι δερματικοί ερεθισμοί και ο πονοκέφαλος. Έχει την ιδιότητα να «δροσίζει» τον οργανισμό γεγονός που βοηθά στην πτώση του πυρετού. Πρέπει όμως να ξέρετε ότι η μέντα απαγορεύεται εάν κάνετε ομοιοπαθητική επειδή παρεμποδίζει τη δράση των ομοιοπαθητικών φαρμάκων.
Τσάι του βουνού: Όλοι ξέρουμε το τσάι του βουνού, λίγοι είναι όμως εκείνοι που γνωρίζουν την ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση του και το γεγονός ότι θεωρείται, μαζί με το φασκόμηλο, από τα πιο σημαντικά ροφήματα που ενισχύουν το ανοσοποιητικό και αντιμετωπίζουν τις ιώσεις και τα κρυολογήματα. Μπορείτε να πίνετε ένα φλιτζάνι τσάι καθημερινά και μάλιστα για μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα από ό,τι συνήθως συστήνεται για τα περισσότερα βότανα.
Ρόφημα από φασκόμηλο. Το φασκόμηλο είναι ένα βότανο με αντισηπτική δράση που μαλακώνει τον ερεθισμένο λαιμό.
Πώς θα φτιάξετε το ρόφημα
Θα το ετοιμάσετε όπως φτιάχνετε το τσάι του βουνού.
Θα βράσετε μία κούπα νερό, θα ρίξετε μία κουταλιά της σούπας φασκόμηλο και θα το αφήσετε για 2-3 λεπτά.
Αφού σουρώσετε το ρόφημα, θα κάνετε γαργάρες.
Αν θέλετε μπορείτε να το καταπιείτε. Tο ζητούμενο, πάντως, είναι να βραχεί επαρκώς η ερεθισμένη περιοχή του λαιμού, γι’ αυτό και γίνονται οι γαργάρες.
Ρόφημα με σκόρδο και τζίντζερ. Πρόκειται για ένα ρόφημα με αντισηπτική και μαλακτική δράση.
Πώς θα φτιάξετε το ρόφημα
Ρίξτε σε ένα φλιτζάνι του τσαγιού νερό δύο σκελίδες σκόρδο και δύο λεπτές φέτες φρέσκιας ρίζας τζίντζερ (πιπερόριζας).
Σιγοβράστε το μείγμα για 10 λεπτά.
Μπορείτε να προσθέσετε λεμόνι και μέλι για γεύση και άρωμα.
Πιείτε το ρόφημα αφού προηγουμένως κάνετε οπωσδήποτε μερικές γαργάρες.
Σαμπούκος – κουφοξυλιά ή αφροξυλιά: Έχει την ιδιότητα να προκαλεί εφίδρωση, γεγονός που βοηθά στη μείωση της υψηλής θερμοκρασίας του σώματος. Επίσης, τονώνει την άμυνα του οργανισμού και βοηθά στην απόχρεμψη.
Πώς θα φτιάξετε το ρόφημα
Σε 2 φλιτζάνια τσαγιού νερό βάλτε 1 κουταλιά του γλυκού άνθη σαμπούκου, αν θέλετε προσθέστε και 1 κουταλιά του γλυκού φύλλα μέντας.
Βάζετε το νερό να βράσει. Μόλις πάρει βράση, ρίχνετε μέσα τα βότανα και το κατεβάζετε από τη φωτιά.
Το αφήνετε σκεπασμένο για 15 λεπτά.
Κατόπιν το σουρώνετε και το πίνετε προσθέτοντας λίγο μέλι. Πρωί και βράδυ. (δηλαδή 2 φλιτζάνια το πρωί και 2 το βράδυ)
Πρόπολη: Αυτό το θαυματουργό μείγμα κηρωδών και ρητινωδών ουσιών, που αποτελεί το φυσικό αντιβακτηριδιακό που χρησιμοποιείται για το σφράγισμα των κελιών στις κερήθρες, είναι γνωστό για τις προστατευτικές του ιδιότητες εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ωστόσο, μόλις τις τελευταίες δεκαετίες μελετήθηκαν συστηματικά οι ιδιότητές του. Έχει αντιοξειδωτική και αντιβιοτική δράση που αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τους ιούς, τόσο σε προληπτικό επίπεδο όσο και κατά την εκδήλωσή τους.
Ως εκχύλισμα θεωρείται ιδανικό για γαργάρες και ψεκασμούς του λαιμού για την καταπολέμηση των μικροβίων.
Κυκλοφορεί επίσης σε σκόνη και μπορείτε να διαλύετε 1 κουταλάκι του γλυκού σε 1 φλιτζάνι ζεστό νερό και να το πίνετε κάθε μέρα.
*Η Ματίνα Χρονοπούλου έχει BSc., N.D., PhD Φυσικοπαθητικής Ιατρικής και είναι Διατροφική Θεραπεύτρια