ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ανακοίνωση του «Δρόμου Ανατροπής για τη Θεσσαλία» με αφορμή την εκδήλωση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Περιφερειακής Πολιτικής

δρομος ανατροπήςΜε αφορμή τη σημερινή ενημερωτική εκδήλωση της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα και της Περιφέρειας Θεσσαλίας, με κεντρικό ομιλητή τον Επίτροπο Ευρωπαϊκής Περιφερειακής Πολιτικής κ. Johannes Hahn, η περιφερειακή παράταξη «Δρόμος Ανατροπής για τη Θεσσαλία», που εκπροσωπήθηκε από το μέλος της Γιώργο Γκόγκο, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Εκ νέου εκβιομηχάνιση της χώρας, στοχευμένες δράσεις για στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, σύνδεση των πανεπιστημίων με την αγορά, καινοτομία. Αυτές ήταν κάποιες από τις πολύχρωμες χάντρες που εισκόμισε στους Θεσσαλούς ιθαγενείς ο ευρωπαίος Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής, διαβεβαιώνοντας μάλιστα ότι στη Θεσσαλία όλα πάνε πρίμα.

Για ποια εκ νέου εκβιομηχάνιση της χώρας έχει το θράσος να μιλά ο κ. Επίτροπος, όταν με απόλυτη ευθύνη της ΕΕ και τη συνεπικουρία των ελληνικών κυβερνήσεων καθώς και των ίδιων των βιομηχάνων, η βιομηχανία πέθανε εδώ και χρόνια; Ο Βόλος, κατεξοχήν βιομηχανική περιοχή, μετρά πληγές, κουφάρια πάλαι ποτέ κραταιών εργοστασίων και εκατοντάδες ανέργους τα τελευταία έτη, λόγω της διάλυσης του οικοδομικού και μεταλλευτικού κλάδου.

Για ποια στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρηματιών μπορούν να μιλάνε, όταν η ακραία φορολόγηση των ελευθεροεπαγγελματιών αλλά και η απουσία συνέπειας του κράτους στις υποχρεώσεις του απέναντί τους, τους έχουν οδηγήσει στο χείλος του γκρεμού; Όταν κινδυνεύουν με πλειστηριασμούς και κατασχέσεις, όταν μόνο στο ν. Λάρισας και μόνο στη διάρκεια του 1ου εξαμήνου του 2014 τα λουκέτα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εμπορικού Επιμελητηρίου, έφτασαν τα 532; Αλήθεια, πώς σχεδιάζουν να πείσουν τον οποιοδήποτε επιχειρηματία να επενδύσει σε μία καθημαγμένη κοινωνία, της οποίας το αγοραστικό επίπεδο, συνάμα με το βιοτικό, πέφτει ολοένα και περισσότερο καθημερινά;

Παρεμπιπτόντως, ωραία τα μεγάλα λόγια για την καινοτομία. Όμως, τηρουμένων των αναλογιών με το τρέχον ΕΣΠΑ, το κομμάτι της καινοτομίας και επιχειρηματικότητας είναι αυτό το οποίο δεν καλύπτεται, ενώ αντίστοιχα στο ΠΑΑ Αλ. Μπαλτατζής το μεταποιητικό σκέλος παραμένει στάσιμο.

Η σύνδεση των ελληνικών ΑΕΙ με την παραγωγή θα ήταν το επιθυμητό. Αλλά με τον τρόπο που το νεοφιλελεύθερο μοντέλο το έχει προωθήσει τα τελευταία χρόνια, και αυτό παλεύει λυσσαλέα και η ελληνική κυβέρνηση με τους νόμους-πλαίσιο για τη λειτουργία των δημοσίων πανεπιστημίων, στοχεύει στην πλήρη παράδοσή τους στους ιδιώτες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Οπότε, όχι, δεν πάνε πρίμα τα πράγματα ούτε στη Θεσσαλία, ούτε στην Ελλάδα, ούτε στην Ευρώπη. Για να αλλάξουν χρειάζεται μία άλλη κυβέρνηση και τελείως διαφορετικοί συσχετισμοί στην Ευρώπη, που θα δώσουν το βάρος στον άνθρωπο και στις ανάγκες του.

 

Υ.Γ. Κύριε Περιφερειάρχα, στο θέμα των διοδίων ελπίζουμε πλέον να το έχετε αντιληφθεί, ότι με υπομνήματα δεν πρόκειται να λυθεί το ζήτημα, παρά μόνο στο δρόμο. Θα χαρούμε να σας συναντήσουμε εκεί.

 

Υ.Υ.Γ. Δεν ξέρουμε ποιο στοιχείο είναι πιο λυπηρό: το ότι δε δόθηκε ικανός χρόνος για διατύπωση απόψεων και παρεμβάσεων συνολικά ή το ότι δε δόθηκε ο λόγος στους βουλευτές Λάρισας και Μαγνησίας κκ. Δ. Γελαλή και Π. Μουτσινά αλλά ο νέος δήμαρχος Βόλου Αλ. Μπέος είχε όλο τον χρόνο να τοποθετηθεί…

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ