Ένα ζευγάρι τεράστιων κρατήρων έχουν σχηματιστεί στη Σιβηρία με μόλις μερικές ημέρες διαφορά, και οι επιστήμονες προσπαθούν να καταλάβουν γιατί συμβαίνει αυτό.
Σύμφωνα με την Moscow Times, οι δύο τρύπες εμφανίστηκαν περίπου 29 χιλιόμετρα μακριά η μία από την άλλη. Η πρώτη είχε 49 μέτρα πλάτος και περίπου 70 μέτρα βάθος. Η η δεύτερη, η πιο πρόσφατη, τρύπα ήταν πολύ μικρότερη. Παρά το γεγονός ότι η χερσόνησος Γιαμάλ είναι η μεγαλύτερη περιοχή παραγωγής φυσικού αερίου της Ρωσίας, οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι τρύπες δεν δημιουργήθηκαν εξαιτίας αυτού του λόγου.
ΕΝΑΣ …ΕΚΡΗΚΤΙΚΟΣ ΚΙΝΔΥΝΟΣ
Τι λοιπόν προκαλεί την εμφάνιση αυτών των τεράστιων κρατήρων;
Σύμφωνα με την Anna Kurchatova από το Υποαρκτικό Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών, 10.000 χρόνια πριν, η περιοχή αυτή ήταν μια θάλασσα, και ένα μείγμα από αλάτι, άμμο, φυσικό αέριο και νερό πάγωσε υπόγεια. Καθώς ο πλανήτης θερμαίνεται, είπε, οι πάγοι λιώνουν και το αέριο απελευθερώνεται, προκαλώντας κάτι που μοιάζει με τον φελλό της σαμπάνιας που σκάει από ένα μπουκάλι. Αυτές οι υπόγειες εκρήξεις προκαλούν τις τρύπες, πιστεύει η Kurchatova.
Οι επιστήμονες όμως ανησυχούν ότι οι τρύπες αυτές μπορεί να προδιαγράφουν μεγαλύτερα προβλήματα για τον πλανήτη μας, στο εγγύς μέλλον. Το μόνιμο στρώμα πάγου γύρω από την Αρκτική περιέχει μεθάνιο και διοξείδιο του άνθρακα. Και τα δύο θα μπορούσαν να είναι επικίνδυνα για το περιβάλλον μας, αν απελευθερωθούν, σύμφωνα με μια έκθεση από το National Snow and Ice Data Center. Όσο το μόνιμο στρώμα του πάγου παραμένει παγωμένο, προσθέτει η έκθεση, αυτό δεν προκαλεί ανησυχία, αλλά τα κλιματικά μοντέλα μας δείχνουν ένα ζοφερό μέλλον με άνοδο της θερμοκρασίας στην Αρκτική.
Σταδιακά αυτές οι τρύπες θα γίνονται πιο συχνές σε όλη την Αρκτική και το μεθάνιο θα απελευθερώνεται συνεχώς. Η έκθεση επίσης αναφέρει ότι είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πότε ή που θα συμβαίνουν αυτές οι εκρήξεις γιατί ο απομακρυσμένος χαρακτήρας της τούνδρα δεν επιτρέπει τη μελέτη για το πώς το μεθάνιο απελευθερώνεται.
Η μαζική εξαφάνιση των ειδών προς το τέλος της Τριασσικής περιόδου, σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό Science, προκλήθηκε από την απελευθέρωση τουλάχιστον 12.000 γιγατόνων μεθανίου από τον πυθμένα στην ατμόσφαιρα.