ΜΕΙΩΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΥ ΣΤΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ ΖΗΤΟΥΝ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΗΣ ΝΔ

Μεταξύ αυτών είναι και ο Λαρισαίος Χρήστος Κέλλας

kellasΕρώτηση προς τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, κατέθεσε μαζί με άλλους συναδέλφους του, ο βουλευτής ΝΔ του Ν. Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας, με θέμα την μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης καθώς και την παροχή επιδόματος τόσο στους άνεργους πολίτες, όσο και στους ανασφάλιστους υπερήλικες.

Αναλυτικά η ερώτηση αναφέρει:

“Η κυβέρνηση, τον περσινό χειμώνα και παρά τα πολύ μεγάλα δημοσιονομικά προβλήματα, μοίρασε 155  εκατομμύρια ευρώ ως επίδομα θέρμανσης, αυξάνοντας την επιστροφή  του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, στα 35 λεπτά.

Το επίδομα θέρμανσης  δόθηκε σε έξι δόσεις για τον χειμώνα 2013-2014.Η γραφειοκρατία που αντιμετώπισαν πολλοί συμπολίτες μας στην υποβολή των αποδείξεων, οδήγησαν πολλούς στην απόφαση να μην υποβάλλουν χαρτιά για να πάρουν το επίδομα. Οι περισσότεροι όμως, δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα  να προμηθευτούν τις απαιτούμενες ποσότητες πετρελαίου, για την ικανοποιητική θέρμανση τους.

Πολλοί  συμπολίτες μας,  και ιδιαίτερα οι άνεργοι, ανασφάλιστοι υπερήλικες,  χαμηλόμισθοι,  χαμηλοσυνταξιούχοι,  τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι και άλλες ομάδες συμπολιτών μας που ζουν  στα όρια της φτώχειας και κάτω από αυτά, λόγω της  υψηλής τιμής του πετρελαίου, δεν κατανάλωσαν πετρέλαιο για θέρμανση,  αλλά  προσέφυγαν στην καύση ξύλου και κάθε άλλου υλικού για να ζεσταθούν, ή οι περισσότεροι μείωσαν κατακόρυφα τις ποσότητες πετρελαίου και τα καλοριφέρ έκαιγαν μόνο 2-3 ώρες το 24ωρο.

Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν α) η κατακόρυφη πτώση της κατανάλωσης πετρελαίου για θέρμανση, με  αποτέλεσμα την μεγάλη απώλεια εσόδων για το κράτος και β) η μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση, εξαιτίας της ανεξέλεγκτης κοπής δένδρων, καθώς και η επιβάρυνση της υγείας των πολιτών λόγω της αιθαλομίχλης  που δημιούργησε η καύση ακατάλληλων υλικών για θέρμανση.

Πολλοί μίλησαν για αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου πετρελαίου μέσα από αυτή την διαδικασία καταβολής του επιδόματος θέρμανσης.

Το λαθρεμπόριο θα αντιμετωπιστεί, α) με την τοποθέτηση GPS σε όλα τα φορτηγά βυτιοφόρα που μεταφέρουν πετρέλαιο, β) με την εγκατάσταση συστήματος εισροών-εκροών στα πρατήρια βενζίνης και γ) με συνεχείς ελέγχους, τόσο στα πρατήρια αλλά ακόμη περισσότερο στα διυλιστήρια και τα βυτιοφόρα μεταφοράς πετρελαίου στα πλοία και αλλού.

Με δεδομένο ότι σε πολλές περιοχές της  Ελλάδας μας με μεσαίο και  μεγάλο υψόμετρο, απαιτείται θέρμανση για 6 και 7 μήνες, τα νοικοκυριά αναγκάζονται να καταναλώνουν συνεχώς πετρέλαιο, ξύλα, pellets, κλπ.

Για πετρέλαιο θέρμανσης σε μονοκατοικία, όπως είναι σε όλα τα χωριά της χώρας μας, απατούνται τουλάχιστον 3 τόνοι σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο και 5-6  τουλάχιστον τόνοι, σε περιοχές με μεσαίο και μεγάλο υψόμετρο.Ανάλογα υψηλότερη είναι η επιβάρυνση που δέχονται τα νοικοκυριά που διαμένουν σε πολυκατοικίες και μένουν σε περιοχές με μεσαίο και μεγάλο υψόμετρο. Σε πολλές περιοχές της χώρας μας τον Ιούνιο έσβησαν οι σόμπες και τα καλοριφέρ.

Επειδή το πετρελαίου θέρμανσης «καίει» τα εξουθενωμένα εισοδήματα όλων των νοικοκυριών και περισσότερο των νοικοκυριών στις περιοχές της χώρας μας με μεγάλο  υψόμετρο.

Επειδή πρέπει να βοηθηθούν οι φτωχοί συμπολίτες μας, ιδιαίτερα οι άνεργοι, οι ανασφάλιστοι υπερήλικες, οι χαμηλόμισθοι οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι τρίτεκνοι και οι πολύτεκνοι, οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι και άλλες ευπαθείς κοινωνικά ομάδες συμπολιτών μας .

Πρέπει να μειωθεί ουσιαστικά  ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης,  ώστε να μειωθεί  η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης και να έλθει στα επίπεδα πριν την κρίση.

Με την ουσιαστική μείωση της τιμής

α)  Θα ζεσταθούν οι συμπολίτες μας, διότι θα έχουν μεγαλύτερη δυνατότητα να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης.

β)  Το περιβαλλοντικό πρόβλημα της αιθαλομίχλης, που έχει δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια η ανεξέλεγκτη καύση διαφόρων αντικειμένων καθώς και ακατάλληλων προς καύση ξύλων (παλιά έπιπλα κλπ), σχεδόν θα εξαλειφτεί.

γ)  Το κράτος   θα έχει πολύ περισσότερα έσοδα, από την αύξηση της κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης.

Τέλος, για τους ανέργους και τους ανασφάλιστους υπερήλικες, να υπάρξει  επίδομα ώστε να μπορέσουν να ζεσταθούν.

Ερωτάσθε  κ. Υπουργέ

α) Τι προτίθεσθε να πράξετε σχετικά με την ουσιαστική μείωση του Ειδικού Φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, για τον χειμώνα;

β) Προτίθεστε να δώσετε επίδομα σε ανέργους και ανασφάλιστους υπερήλικες, ώστε να μπορέσουν να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης;”

 

 

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com