ΟΜΟΦΩΝΟ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ. ΤΥΡΝΑΒΟΥ

δημος τυρναβουΣε ομόφωνο ψήφισμα κατά της αξιολόγησης των δημοτικών υπαλλήλων στο δήμο Τυρνάβου, κατέληξε το δημοτικό συμβούλιο Τυρνάβου σε πρόσφατη συνεδρίασή του ύστερα από σχετική πρόταση που έκαναν στο σώμα οι δημοτικοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Στ. Χατζηκράχτης και Λ. Μάγγου. Μιλώντας για το θέμα ο κ. Χατζηκράχτης επεσήμανε τα εξής:

Στην ουσία υπάρχει στόχος να μειωθεί το προσωπικό. Είμαστε ενάντια σε αυτούς τους σχεδιασμούς, πόσο μάλιστα στον Δήμο μας που το προσωπικό που έχει απομείνει είναι το ελάχιστο. κ. Δήμαρχε φέρεται έναν ρόλο βαρύ. Να δώσετε εντολή στους υπαλλήλους να μην προβούν σε καμία διαδικασία αξιολόγησης, σύμφωνα και με την ΚΕΔΕ.

Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε η Δ.Σ. κ. Μάγγου – Στατήρη Ελένη, η οποία είπε τα εξής : Δεν ξέρω εάν όλες αυτές οι αντιδράσεις έχουν φέρει αποτέλεσμα και έχουν παγώσει οι διαδικασίες ή έτυχε. Μέχρι τις 15 Ιουλίου είναι η δεύτερη φάση της αξιολόγησης. Για τον Δήμο Τυρνάβου και για όλες τις Υπηρεσίες δεν περισσεύει κανείς. Να πάρουμε μια απόφαση – ψήφισμα ώστε να αντιδράσουμε. Το Δημοτικό Συμβούλιο να καλύψει τον Δ/ντη και τους αρμόδιους προϊστάμενους και να αναλάβει την ευθύνη.

Το ψήφισμα στο οποίο κατέληξε το δημοτικό συμβούλιο αναφέρει τα εξής:

ΨΗΦΙΣΜΑ

Το Δημοτικό Συμβούλιο Τυρνάβου, στην 11η/10-07-2014 συνεδρίαση με την υπ’ αριθ. 174/2014 ομόφωνη απόφασή του και με αφορμή την επιχειρούμενη από την Κυβέρνηση συγκριτική αξιολόγηση του προσωπικού των ΟΤΑ,

ομόφωνα   αποφάσισε

• Με το νόμο 4250/26-03-14 «Διοικητικές απλουστεύσεις – Καταργήσεις, Συγχωνεύσεις Νομικών Προσώπων και Υπηρεσιών του Δημοσίου Τομέα – Τροποποίηση διατάξεων Π.Δ. 318/1992 (Α΄161) και λοιπές ρυθμίσεις», που ψήφισε πρόσφατα, η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ  προχωρά εκτός των άλλων σε αντιδραστικότερη κατεύθυνση το ζήτημα της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.

• Μέσω και της προωθούμενης αξιολόγησης η κυβέρνηση στοχεύει στη διαμόρφωση ενός κράτους στην υπηρεσία των επιχειρηματικών ομίλων. Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνεται η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων μέσα από απολύσεις.

• Η αξιολόγηση αποτελεί εργαλείο που δεν υπηρετεί τους εργαζομένους και τις διευρυμένες λαϊκές ανάγκες, δεν οδηγεί στην παροχή ποιοτικών υπηρεσιών, ούτε στην εξάλειψη των αιτιών που τις υποβαθμίζουν.

• Η κυβέρνηση έρχεται με την αξιολόγηση να χειραγωγήσει και να τρομοκρατήσει με αυταρχικότερα εργαλεία τους εργαζομένους δημοσίους υπαλλήλους και να αναδείξει τα νέα επίλεκτα κρατικά στελέχη της διοίκησης.

• Τους σκοπούς αυτούς υπηρετούν : οι ποσοστώσεις (βαθμολόγηση ποσοστού 15% των υπαλλήλων με βαθμούς 1 έως 6), οι κατηγοριοποιήσεις που επιβάλλονται με τον ν. 4250/14, και τα κριτήρια με τα οποία θα αξιολογούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι, επιδιώκοντας το 15% των υπαλλήλων να παίρνει το δρόμο της απόλυσης ή να τίθεται σε κατάσταση ομηρίας.

• Θέλουν να καταργούν Τμήματα και Διευθύνσεις, να υποβαθμίζουν άλλα, να αξιολογούν δηλαδή τις Δημόσιες Δομές με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ανάλογα με τη βιωσιμότητά τους, την ολόπλευρη εφαρμογή της σχέσης κόστους – οφέλους, το κυνήγι του κέρδους.

• Στα μέσα Απριλίου στάλθηκε εγκύκλιος στο Δήμο μας και σε όλες τις δημόσιες υπηρεσίες. Με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο δηλώνεται ότι ο επιμερισμός του ποσοστού των υπαλλήλων που θα κατανεμηθούν ως «άριστοι», «καλοί», «μέτριοι» θα γίνει για το σύνολο του προσωπικού και ο επιμερισμός των ποσοστών ανά κλίμακα βαθμολόγησης θα γίνει στο επίπεδο των οργανικών μονάδων είτε από το Γενικό Γραμματέα του Δήμου είτε από το Δήμαρχο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τα συγκεκριμένα πρόσωπα θα αποφασίσουν σε ποιες υπηρεσίες θα επιμεριστεί το «άριστα», σε ποιες το «καλός» και σε ποιες το «μέτριος» που πρακτικά σημαίνει ότι τα συγκεκριμένα πρόσωπα θα αποφασίσουν και θα υπογράψουν ποιες υπηρεσίες θα μείνουν ανοιχτές και ποιες θα κλείσουν ή θα ξεπουληθούν προσεχώς.

• Δηλώνουμε ότι η Διοίκηση του Δήμου:

• δεν θα εφαρμόσει τις εντολές της κυβέρνησης,

• δεν θα σταλεί καμία διαπιστωτική πράξη για αξιολόγηση υπηρεσιών και εργαζομένων,

• Αποφασίζουμε να καταδικάσουμε και να απαιτήσουμε να καταργηθεί ο νόμος 4250/2014, ο οποίος με την αξιολόγηση των υπαλλήλων στο δήμο φέρνει την κατάργηση και το ξεπούλημα υπηρεσιών και γεμίζει τη δεξαμενή ανέργων».

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ