Το μυστικό της ευτυχίας μπορεί να βρίσκεται στα γονίδια, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Η Δανία και άλλες σκανδιναβικές χώρες είναι πάντα στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης ως προς την ευτυχία των κατοίκων τους, και ενώ πολλοί παράγοντες επηρεάζουν την ευτυχία, η γενετική φαίνεται ότι παίζει μεγαλύτερο ρόλο από ό,τι πιστεύαμε μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης.
Η νέα έρευνα εξέτασε το μέσο γενετικό υλικό ανθρώπων σε περισσότερες από 100 χώρες, και είδε πόσο παρόμοια ήταν τα γονίδιά τους με αυτά των Δανών – η μέτρηση αυτή ονομάζεται γενετική απόσταση. Βρήκαν ότι όσο μεγαλύτερη ήταν η γενετική απόσταση ενός έθνους από τη Δανία, τόσο λιγότερη η ευτυχία του έθνους.
Τα αποτελέσματα ήταν τα ίδια ακόμη και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπόψη άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ευτυχία, όπως το επίπεδο του ΑΕΠ και οι πολιτιστικές διαφορές, δήλωσε ο Eugenio Proto, καθηγητής οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Warwick στο Ηνωμένο Βασίλειο, και ένας από τους ερευνητές της μελέτης .
Ο Proto και ο συνάδελφός του, Andrew Oswald, σύγκριναν τα γονίδια ανθρώπων σε 131 χώρες, και χρησιμοποίησαν δεδομένα για την ευτυχία από το Gallup World Poll, την Παγκόσμια Έρευνα Αξίας και έρευνες της Ευρωπαϊκής Ποιότητας Ζωής.
Χώρες κοντά στη Δανία, όπως η Ολλανδία και η Σουηδία, κατατάσσονται επίσης μεταξύ των πιο ευτυχισμένων. Λόγω της εγγύτητάς τους, οι χώρες αυτές είναι γενετικά παρόμοιες με τη Δανία. Οι χώρες που κατατάσσονται ιδιαίτερα χαμηλά στην κλίμακα της ευτυχίας, όπως η Γκάνα και τη Μαδαγασκάρη, έχουν τη μικρότερη γενετική ομοιότητα με τη Δανία.
Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τη σχέση μεταξύ της ευτυχίας και την μετάλλαξη ενός γονιδίου που ρυθμίζει τη σεροτονίνη, μια χημική ουσία που συνδέεται με τα συναισθήματα της ευτυχίας. Η έρευνα είναι αμφιλεγόμενη, αλλά μερικές μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με το μεταλλαγμένο γονίδιο αναφέρουν χαμηλότερα επίπεδα ευτυχίας. Γι ‘αυτό το μέρος της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν ανθρώπους σε 30 χώρες. Βρήκαν ότι η Δανία και οι Κάτω Χώρες έχουν το χαμηλότερο ποσοστό ανθρώπων με το μεταλλαγμένο γονίδιο. Η Ιταλία είχε το υψηλότερο ποσοστό ανθρώπων με τη μετάλλαξη, και κατατάσσεται στις λιγότερο ευτυχισμένες από τις 30 χώρες.
Τέλος, οι ερευνητές έψαξαν να δουν εάν η σύνδεση μεταξύ της γενετικής και της ευτυχίας έχει περάσει από γενιά σε γενιά. Εξέτασαν ομάδες Αμερικανών, και στη συνέχεια είδαν την καταγωγή των προγόνων τους. Βρήκαν ότι οι ευτυχέστεροι Αμερικανοί κατάγονται από μετανάστες από τις πιο ευτυχισμένες χώρες.
Ο David Meyers, καθηγητής ψυχολογίας στο Hope College στο Μίτσιγκαν, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα, είπε ότι υπάρχουν πολλοί άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την ευτυχία, όπως ο ύπνος, η άσκηση και η ποιότητα των σχέσεων στη ζωή ενός ατόμου. Παρόλα αυτά, τα γονίδια φαίνεται ότι παίζουν κάποιο ρόλο, είπε.