ΕΛΒΕΤΟΙ ΕΡΕΥΝΗΤΕΣ ΨΑΧΝΟΥΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΪΣΤΟΡΙΚΟ ΧΩΡΙΟ

Solar PlanetΤο μεγαλύτερο ηλιακό σκάφος στον κόσμο, το καταμαράν Planet Solar, πρόκειται να ξεκινήσει μια αποστολή στην Ελλάδα για να βρει μία από τις αρχαιότερες περιοχές που κατοικήθηκαν από τον άνθρωπο στην Ευρώπη.

«Ξεκινώντας στις 11 Αυγούστου, μια ομάδα Ελλήνων και Ελβετών επιστημόνων, θα επιδιώξουν να βρουν μια «προϊστορική ύπαιθρο» στη νότιο-ανατολική Πελοπόννησο, δήλωσε ο Julien Beck, ερευνητής από το πανεπιστήμιο της Γενεύης.

Ο αποστολή, που οργανώθηκε από κοινού από την Ελβετική σχολή της αρχαιολογίας και το ελληνικό υπουργείο Πολιτισμού, θα ψάξει γύρω από το σπήλαιο Φράγχθι στον Αργολικό κόλπο, όπου έζησαν οι πρώτοι Ευρωπαίοι μεταξύ της Παλαιολιθικής και της Νεολιθικής περιόδου.

Το σπήλαιο εγκαταλείφθηκε γύρω στο 3000 π.Χ., αλλά οι επιστήμονες υποθέτουν ότι οι κάτοικοι πρέπει να είχαν κτίσει ένα χωριό εκεί γύρω.

Το πλοίο, που κατασκευάστηκε στη Γερμανία και σήμερα χρησιμοποιείται ως πλωτό θαλάσσιο εργαστήριο έρευνας από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης, εγκαινιάστηκε στις 31 Μαρτίου, 2010.  Το Μάιο του 2012 έγινε το πρώτο ηλιακό ηλεκτρικό όχημα που έκανε τον περίπλου της γης.

Έχει πάνω από 500 τετραγωνικά μέτρα ηλιακών συλλεκτών που παράγουν 93 kW, τα οποία συνδέονται με τους δύο ηλεκτροκινητήρες, και μεταφέρει 8,5 τόνους μπαταριών ιόντων λιθίου, ενώ η ταχύτητά του μπορεί να φτάσει μέχρι και τους 14 κόμβους.

greece.greekreporter.com

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ