Το φως κατά τη διάρκεια του βραδινού ύπνου είναι ευρέως γνωστό ότι συνδέεται με φτωχότερη ποιότητα ύπνου, αλλά τώρα οι επιστήμονες βρήκαν ότι ακόμη και το αμυδρό φως φαίνεται να παρεμβαίνει με την ικανότητα ενός φαρμάκου για τον καρκίνο του μαστού να κάνει τη δουλειά του.
Αυτό λέει μια νέα μελέτη που έγινε σε αρουραίους από το Tulane University School of Medicine, η οποία διαπίστωσε ότι ακόμα και το χαμηλό φως από μια κοντινή λάμπα του δρόμου παρεμβαίνει με τη φυσική παραγωγή της ορμόνης του ύπνου, μελατονίνης.
Οι αρουραίοι (που είχαν ανθρώπινους όγκους του μαστού) που εκτέθηκαν σε αμυδρό φως τη νύχτα, όχι μόνο εμφάνισαν χαμηλότερα επίπεδα μελατονίνης, αλλά είχαν μεγαλύτερους, ταχύτερα αναπτυσσόμενους όγκους που ήταν και πλήρως ανθεκτικοί στο φάρμακο του καρκίνου του μαστού, Tamoxifen.
“Τα επίπεδα της μελατονίνης μας δεν καθορίζονται από τον ύπνο, όπως πολλοί πιστεύουν,” λέει ένας ερευνητής. “Στην πραγματικότητα, το σκοτάδι είναι αυτό που είναι σημαντικό.” Και συμπληρώνει ότι το μπλε φως που εκπέμπουν οι ψηφιακές συσκευές όπως τηλεοράσεις, και tablets συμβάλλει αρνητικά στην παραγωγή της μελατονίνης.
Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η μελατονίνη μπορεί να συμβάλει θετικά στις θεραπείες για τον καρκίνο.
Οι ερευνητές προειδοποιούν επίσης ότι η μελέτη θα πρέπει να επαναληφθεί και να επικυρωθεί και με ανθρώπους.