Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΑΛΟΓΑ ΤΩΝ ΑΜΠΕΛΑΚΙΩΝ

αλογαΕντονος προβληματισμός επικρατεί τον τελευταίο χρόνο στους κόλπους των μικρών καλλιεργητών στα Αμπελάκια, εξαιτίας των επιδρομών που γίνονται στα χωράφια τους από αγέλες αλόγων τα οποία όπως αποδεικνύεται ανήκουν σε κατοίκους της περιοχής που είτε αδυνατούν να τα ταΐσουν είτε δεν διαθέτουν τον απαραίτητο βοσκότοπο στον οποίο θα μπορούσαν να εγκατασταθούν.

Το θέμα των ζημιών που προκάλεσαν τα ζώα έχει ήδη φτάσει και στη δικαιοσύνη ενώ κατά τη διάρκεια της προκαταρκτικής εξέτασης που διέταξε ο Εισαγγελέας, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες κάτοικοι της περιοχής παραδέχθηκαν ότι τα ζώα τους ανήκουν και κατά συνέπεια αναλαμβάνουν να πληρώσουν τις ζημιές που προκλήθηκαν.

Και ενώ οι συγκεκριμένοι κάτοικοι εμφανίζονται ως ιδιοκτήτες των αλόγων, δεν μπορούν να διεκδικήσουν από το δήμο βοσκότοπους, αφού όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία θα πρέπει να διαθέτουν ζώα που είναι καταγεγραμμένα και με την κατάλληλη σήμανση.

Πάντως υπάρχουν και κάποιοι που εισπράττουν και ενισχύσεις για τη διατήρηση των αλόγων.

Για να λυθεί αυτό το θέμα θα πρέπει να απευθυνθούν στην διεύθυνση Κτηνιατρικής ώστε να γίνει η καταγραφή των ζώων, και με αυτά τα παραστατικά να διεκδικήσουν βοσκότοπο από το δήμο Τεμπών.

Εν τω μεταξύ με αφορμή τα όσα ακούγονται περί αδέσποτων ζώων, που ζουν σε ημιάγρια κατάσταση, στελέχη του δασαρχείου διευκρίνιζαν ότι σε περίπτωση που τα ζώα χαρακτηριστούν αδέσποτα θα πρέπει ο δήμος Τεμπών με ευθύνη του θα πρέπει να συγκεντρώσει τα ζώα, στη συνέχεια να φροντίσει για την τροφή και το νερό τους και με ανακοινώσεις να αναζητήσει τους αρχικούς τους ιδιοκτήτες. Σε περίπτωση που αυτοί εμφανιστούν τότε πληρώνουν στο δήμο για τα έξοδα διαμονής του ζώου και το παίρνουν.

Σε περίπτωση που δεν εμφανιστούν ιδιοκτήτες ούτε ενδιαφερθούν φιλοζωικές οργανώσεις για την υιοθεσία αυτών των ζώων, τότε ο δήμος διενεργεί δημοπρασία για την πώλησή τους.

Από όλα τα παραπάνω βγαίνει λοιπόν ξεκάθαρο το συμπέρασμα ότι τα άλογα ανήκουν σε κάποιους που απλά δεν έχουν φροντίσει να τηρούν τα όσα προβλέπονται από το νόμο και αφήνουν ελεύθερα τα άλογα προτιμώντας να πληρώνουν και ζημιές που αυτά προκαλούν αν χρειαστεί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετοί στις υπηρεσίες εκτιμούν ότι το πρόβλημα θα εκλείψει από το 2015 όταν και θα ξεκινήσει το νέο πρόγραμμα επιδοτήσεων για τη διατήρηση των ελληνικών φυλών αλόγου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ