ΟΥΤΕ ΤΟ ΝΕΟ ΕΣΠΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΕΙ ΤΑ ΛΑΪΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ

λαϊκη συσπείρωσηΤην άποψη ότι και το νέο ΕΣΠΑ, όπως άλλωστε και όλα τα χρηματοδοτικά προγράμματα της Ε.Ε. εξυπηρετούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και όχι τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων εξέφρασαν σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης, ζητώντας παράλληλα την άμεση σύγκληση του περιφερειακού συμβουλίου για να συζητηθεί το θέμα των διοδίων.

Στην εισήγησή του οι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης Θεσσαλίας ανέφεραν:

“Πρόσφατα το Περιφερειακό Συμβούλιο συζήτησε το ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014-2020. Εμείς σα Λαϊκή Συσπείρωση αποκαλύψαμε και καταγγείλαμε ότι εξυπηρετεί τη στρατηγική του μεγάλου κεφαλαίου, την κερδοφορία του και όχι τα συμφέροντα του λαού της περιοχής και γι’ αυτό το καταψηφίσαμε.

Δε χρειάστηκε να περάσουν πολλές μέρες και με την επίσκεψη στην περιοχή μας του αρμόδιου επίτροπου  για την Ευρωπαϊκή Περιφερειακή Πολιτική, του κ. Χάαν φάνηκαν οι στόχοι της περιφερειακής πολιτικής, του ΕΣΠΑ κλπ, για την ενίσχυση των επιχειρήσεων.

Όλο και περισσότερος κόσμος βλέπει και καταλαβαίνει ότι το κεφάλαιο συνεχίζει τον πιο άγριο πόλεμο που έχει εξαπολύσει τις τελευταίες δεκαετίες εναντίον όλων των λαϊκών στρωμάτων. Αυτός ο πόλεμος τώρα έχει άλλο όνομα, λέγεται ‘’Ευρώπη 2020 – στρατηγική για έξυπνη, βιώσιμη ανάπτυξη’’ και είναι συνέχεια και εμβάθυνση της αντιλαϊκής στρατηγικής της Λισαβόνας, του ‘’ευρωσυντάγματος’’, κλπ.

Η στρατηγική αυτή, αξιοποιεί τις συνθήκες της καπιταλιστικής κρίσης για την ένταση της επίθεσης στα λαϊκά στρώματα σε όλα τα κράτη – μέλη της Ε.Ε., και επιδιώκει τη βελτίωση της θέσης ευρωπαϊκών μονοπωλίων στο μονοπωλιακό ανταγωνισμό για το μοίρασμα των αγορών – γι’ αυτό βράζει ο τόπος και αιματοκυλούν τους λαούς στην ευρύτερη περιοχή μας.

Τα μέτρα αυτά αποτελούν ένα κεντρικό επιτελικό σχέδιο των πολιτικών επιτελείων των καπιταλιστών από κοινού με τις αστικές κυβερνήσεις κάθε χρώματος και σύνθεσης, το οποίο εντέλλονται να υλοποιήσουν όλα τα στελέχη των αστικών κομμάτων σε κάθε πόστο που έχουν εκλεγεί. Άλλωστε για το σκοπό αυτό διεκδικούν δήμους και περιφέρειες-  για να περάσουν την πολιτική τους !

Αυτά που ψηφίστηκαν με το ΠΕΠ, είναι αυτά που είπε ο Χάαν. Όλα υποτάσσονται στην ανταγωνιστικότητα: η έρευνα, η καινοτομία, η σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή, τα ευρυζωνικά δίκτυα, ενέργεια – περιβάλλον – υποδομές μεταφορών, κλπ,  όλα στην υπηρεσία των επιχειρήσεων.

Το ΕΣΠΑ, το νέο ΕΣΠΑ, το ΠΕΠ Θεσσαλίας και κάθε άλλο ΠΕΠ, είναι εργαλεία που υπηρετούν τους ίδιους στόχους. Το 63% των διαθέσιμων κονδυλίων από τα διαρθρωτικά ταμεία συμβάλλουν άμεσα στην κερδοφορία των μονοπωλίων, πάνω δε από το 45%, επιστρέφει άμεσα στους μονοπωλιακούς ομίλους των ισχυρών καπιταλιστικών κρατών της ΕΕ, ενώ το υπόλοιπο λυμαίνεται η ντόπια αστική τάξη. Οι πόροι κατευθύνονται σε σχέδια, έργα και δράσεις για την απελευθέρωση των αγορών και τις ιδιωτικοποιήσεις, που οδηγούν στη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Οι εκλεγμένοι περιφερειάρχες και δήμαρχοι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και της ΔΗΜΑΡ έκαναν τα πάντα για την υλοποίηση αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής. Τα έργα που σχεδιάστηκαν και ανατέθηκαν με ευρωενωσιακά κονδύλια είχαν σαν μοναδικό κριτήριο τα κέρδη που αποφέρουν στις μονοπωλιακές επιχειρήσεις, ενώ έργα ζωτικής σημασίας για την ικανοποίηση ή την ανακούφιση λαϊκών αναγκών (π.χ. εκτροπή του Αχελώου, έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, αντισεισμικής θωράκισης, προγράμματα κατασκευής λαϊκών κατοικιών, υποδομών Υγείας και Πρόνοιας κ.λπ.) δεν μπήκαν ποτέ σε διαδικασία επιλογής, ούτε άλλωστε επρόκειτο ποτέ να θεωρηθούν «επιλέξιμα» από τα όργανα της ΕΕ, αφού δεν εξυπηρετούσαν το στόχο της ανταγωνιστικότητας.

Έτσι προωθήθηκε οτιδήποτε υπονομεύει Συλλογικές Συμβάσεις, σταθερές εργασιακές σχέσεις, την καθιέρωση ελαστικών εργασιακών σχέσεων στους εργαζόμενους, με τους συμβασιούχους, τα stage, τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, τα 9μηνα και την εποχιακή απασχόληση. Γέμισε η Περιφέρεια «γραφεία ενοικίασης εργαζομένων» – εργολάβους και διάφορες ΜΚΟ που προμηθεύουν πάμφθηνο εργατικό δυναμικό χωρίς δικαιώματα.

Αυτή η πολιτική είχε ως αποτέλεσμα να διευρύνει τις ανισομετρίες στο εσωτερικό της χώρας, ανάμεσα στις Περιφέρειες. Η Θεσσαλία βρίσκεται σε σχεδόν διαρκή φθίνουσα πορεία την τελευταία δεκαπενταετία. Η απασχόληση από το 62% έπεσε στο 50%, οι μικροί και μεσαίοι αγρότες μειώθηκαν από την περιοχή μας και θα ξοφλήσουν οριστικά με τη νέα ΚΑΠ. Η Θεσσαλία έγινε η φτωχότερη περιφέρεια, ενώ είναι ένας εύφορος κάμπος που θα μπορούσε να χορτάσει την Ελλάδα αγροτικά προϊόντα και να κάνει και εξαγωγές.

Η κουβέντα και η αντιπαράθεση όλων,  ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Οικολόγοι, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ, Χ.Α.,  δεν γίνεται για την ουσία της πολιτικής, αλλά για το ύψος των κονδυλίων, την απορρόφηση και άλλα διαχειριστικά ζητήματα κρύβοντας το που καταλήγουν αυτές οι χρηματοδοτήσεις, γιατί όλοι συμφωνούν στη στήριξη των βασικών επιλογών και των πολιτικών της ΕΕ.

Για κάθε ‘’έργο’’ γεμίζουν τις εφημερίδες με φωτογραφίες από τις επισκέψεις και τα εγκαίνια που κάνουν, ξανά και ξανά, αλλά για την ταμπακιέρα κουβέντα..

Και ποια είναι η ταμπακιέρα;

  • Κάνουν δρόμους αλλά κουβέντα ότι οι δρόμοι πουλήθηκαν στους μεγαλοεργολάβους που ληστεύουν το λαό με τα διόδια και τον στέλνουν να σκοτώνεται στους βομβαρδισμένους παράδρομους.
  • Αγοράζουν ασθενοφόρα ή κάποια μηχανήματα για τα νοσοκομεία, αλλά τα νοσοκομεία και κλινικές κλείνουν η μια κοντά στην άλλη από έλλειψη γιατρών και άλλου προσωπικού, από την έλλειψη απαραίτητων υλικών και κονδυλίων για τη λειτουργία τους. Παράλληλα βάζουν εισιτήρια στα νοσοκομεία και αυξάνονται τα ιδιωτικά κέντρα υγείας για να πληρώνει ο λαουτζίκος για να βρει την υγεία του.
  • Οι τράπεζες με αφορμή τα λεγόμενα κόκκινα δάνεια θα κατάσχουν τα σπίτια όσων χρωστάνε και θα τους τα νοικιάζουν.
  • Η αξιολόγηση που ζητάει ΕΕ, η τρόικα και το μεγάλο κεφάλαιο, προχωράει στο Δημόσιο (δήμους, περιφέρειες, υπουργεία, νοσοκομεία, σχολεία, κλπ) με στόχο όχι μόνο τις απολύσεις υπαλλήλων αλλά την κατάργηση δομών και υπηρεσιών. Μετά από τέτοιες ή άλλες αξιολογήσεις κλείνουν κλινικές και νοσοκομεία.
  •    Τα παιδάκια μένουν έξω από τους παιδικούς σταθμούς γιατί το ΕΣΠΑ, δεν θέλει τέτοιες δαπάνες και κάθε χρόνο τις μειώνει.
  • Η νέα ΚΑΠ θα διώξει από τα χωράφια και τους υπόλοιπους μικρούς αγρότες που κατάφεραν να επιβιώσουν μέχρι τώρα.

Που είναι λοιπόν ‘’τα καλά’’ του ΠΕΠ, του ΕΣΠΑ, κλπ που μας λέει ο Χάαν και ο κάθε Χάαν, ο περιφερειάρχης και οι δήμαρχοι ;

Για όλα αυτά ο Περιφερειάρχης δηλώνει αναρμόδιος (λέει ότι έτσι προβλέπει ο νόμος, δεν τον αφήνει η κυβέρνηση κλπ). Τότε γιατί δεν παραινείται, γιατί δεν πάει σπίτι του ; Νομίζει ότι ακόμα είναι προεκλογική περίοδος ;

Σε κάθε περίπτωση τον καλούμε να καλέσει άμεσα Περιφερειακό Συμβούλιο για τα άμεσα προβλήματα και ιδιαίτερα το πρόβλημα των διοδίων.

Οι προβλέψεις μας για το χαρακτήρα και τη φύση της ΕΕ επιβεβαιώνονται πλήρως. Η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών είναι αδύνατη κάτω από τη λειτουργία του σιδερένιου νόμου του κέρδους. Έργα που να υπηρετούν το λαό, π.χ. για εκτροπή του Αχελώου, έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, αντισεισμικής θωράκισης, προγράμματα κατασκευής λαϊκών κατοικιών, υποδομών Υγείας και Πρόνοιας, για προστασία των ανέργων κλπ δε γίνονται, γιατί δε συμφέρουν στα μονοπώλια.

Εμείς λέμε ότι και τα κονδύλια αυτά, του ΠΕΠ, ΕΣΠΑ, ΣΕΣ, κλπ πρέπει να διατεθούν για τις λαϊκές ανάγκες και όχι για τα μονοπώλια.

Σε κάθε περίπτωση, ο λαός δεν πρέπει να έχει αυταπάτες ότι θα επιβιώσει αν δεν πολεμήσει με νύχια και με δόντια αυτήν την πολιτική. Οι εργάτες, οι φτωχούς αγρότες, οι μικροεπαγγελματίες, πρέπει να παλέψουν για το δυνάμωμα της Συμμαχίας τους, να δημιουργήσουν τους όρους και τις προϋποθέσεις για να εμποδιστεί και στη συνέχεια να ανατραπεί η αντιλαϊκή πολιτική και να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους”.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ