Θ. ΨΥΡΡΑΣ: ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΤΑ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΤΩΝ ΓΙΑΤΡΩΝ;

πειθαρχικόΟ βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ., Θωμάς Ψύρρας, κατέθεσε ερώτηση προς τους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δικαιοσύνης και Υγείας σχετικά με «τον τρόπο λειτουργίας των Πειθαρχικών Συμβουλίων Ιατρών». Στην ερώτηση αναφέρει:

«Μετά τον σάλο που προκλήθηκε από τον άδικο χαμό του καρδιοπαθούς, ο οποίος για να εγχειριστεί «πλήρωσε» τον θεράποντα ιατρό του, η εφημερίδα  «Έθνος» αποκάλυψε και την περίπτωση χειρουργού από τη Θεσσαλονίκη ο οποίος συνελήφθη επ’ αυτοφώρω να παίρνει φακελάκι 500 ευρώ τον Μάρτιο του 2011. Ο συγκεκριμένος γιατρός καταδικάστηκε από τη δικαιοσύνη αλλά τελικά «αθωώθηκε» από το Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο (ΚΠΣ) Ιατρών ΕΣΥ με απόφαση που ελήφθη την 1-7-2014.  Για την ακρίβεια, το ΚΠΣ του επέβαλε ποινή παύσης ενός έτους και την επόμενη μέρα επέστρεψε στη δουλειά του αφού συμψηφίστηκε η ποινή με την αργία που είχε τεθεί λόγω της σύλληψής του.

Ενώ οι καταγγελίες για «φακελάκια» στα δημόσια νοσοκομεία είναι δεκάδες (τα ποσά κυμαίνονταν από 400 έως και 2.000 ευρώ) μόνο λίγες καταλήγουν στη δικαιοσύνη. Και όταν αυτές οι ελάχιστες φτάσουν στη δικαιοσύνη, έρχονται τα  πειθαρχικά συμβούλια και μειώνουν ή ακυρώνουν τις ποινές. Έτσι, σύμφωνα με στοιχεία του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, την διετία 2013-2014 μόνο 12 ποινικές διώξεις έχουν γίνει για περιπτώσεις χρηματισμού γιατρών (!) την ώρα που οι εκπρόσωποι της «Εθνικής Έρευνας για τη Διαφθορά στην Ελλάδα» της «Διεθνούς Διαφάνειας» τονίζουν με αδιάσειστα στοιχεία τα οποία είναι εις γνώσιν του Υπουργείου Υγείας ότι ο χώρος της υγείας στην Ελλάδα αναδεικνύεται «πρωταθλητής» σε περιστατικά διαφθοράς τα τελευταία επτά χρόνια.

Επειδή είναι εμφανές ότι τα Πειθαρχικά Συμβούλια Ιατρών του ΕΣΥ λειτουργούν με  νοοτροπία μιας κακώς ευνοούμενης “συναδελφικότητας”.

Επειδή ήδη ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, κ. Λέανδρος Ρακιντζής,  έχει καταθέσει προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για να ανατραπούν “ευμενείς” αποφάσεις του Κεντρικού Πειθαρχικού Συμβουλίου.

Eρωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1) Πως θα αντιμετωπιστεί το μείζον πρόβλημα των πειθαρχικών συμβουλίων;

2) Θα ενεργοποιηθεί το σύστημα καταγγελιών για την καταπολέμηση της διαφθοράς  στο χώρο της υγείας που θα έμπαινε σε εφαρμογή, όπως είχε υποσχεθεί από τον περασμένο Απρίλιο ο πρώην Υπουργός Υγείας;  Και, εάν ναι, πότε;»

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ