ΕΡΩΤΗΣΗ Θ. ΨΥΡΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗ ΑΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΦΥΤΩΝ

αρωματικα φυταΟ βουλευτής της ΔΗΜ.ΑΡ., Θωμάς Ψύρρας, κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με «το σύστημα πιστοποίησης αρωματικών, φαρμακευτικών και αρτυματικών φυτών».  

“Τα  αρωµατικά, φαρµακευτικά και αρτυµατικά φυτά είναι ένας δυναμικός τομέας της ελληνικής οικονομίας που αποτελεί ιδανική λύση για την αξιοποίηση μειονεκτικών, ημιορεινών και ορεινών περιοχών. Αρκετά από τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά μπορούν να εξελιχθούν σε βιομηχανικά φυτά μεγάλης οικονομικής αξίας όπως η ρίγανη, η λεβάντα κλπ. Η παραγωγή αρωματικών, φαρμακευτικών και αρτυματικών φυτών (δρόγες και αιθέρια έλαια) μπορεί να αποτελέσει μια εξαιρετική επιχειρηματική δραστηριότητα για την Ελλάδα και υπάρχει μια συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση, εγχώρια και διεθνής.

Ωστόσο αν και τα τελευταία χρόνια πολύ συχνά γίνεται λόγος για την αξία μιας τέτοιας παραγωγικής δραστηριότητας εντούτοις παρατηρούνται θεσμικές δυσπραγίες που, αν δεν εμποδίζουν, τουλάχιστον δεν ευνοούν τέτοιες προσπάθειες.

Συγκεκριμένα:

Ο επιχειρηματικός κόστος των αρωματικών, φαρμακευτικών και αρτυματικών φυτών αναμένει ένα πλήρες σύστημα πιστοποίησης, δηλαδή κανονισμούς αποδοχής ποικιλιών για την εγγραφή τους στον Εθνικό Κατάλογο Ποικιλιών και κανονισμό πιστοποίησης του πολλαπλασιαστικού τους υλικού. Η εγγραφή τους στο Εθνικό Κατάλογο κατοχυρώνει την ιδιοκτησία και αποτρέπει λαθραία εκμετάλλευση από τρίτους, η ιδιοκτησία της ποικιλίας πραγματώνεται στο Ινστιτούτο Ελέγχου Ποικιλιών Θεσ/νίκης που κατοχυρώνει το όνομα και την περιγραφή των βασικών χαρακτηριστικών της, που τη διακρίνουν από κάθε άλλη.

Μάλιστα αρκετές ιδιωτικές επιχειρήσεις, υπηρεσίες και το εργαστήριο Γεωργίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου έχουν δημιουργήσει ποικιλίες αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, ποικιλίες που βρίσκονται και αυτές σε κατάσταση αναμονής για να γίνει δυνατή η αξιοποίησή τους.

Ερωτάται ο υπουργός:

  • Γιατί καθυστερεί η συγκρότηση ενός πλήρους συστήματος πιστοποίησης;
  • Πως σκέφτεται να αντιμετωπίσει το ζήτημα το υπουργείο;
  • Για ποιους λόγους δεν  έχουν δημοσιοποιηθεί τα σχέδια των κανονισμών που βρίσκονται για νομικό έλεγχο;”

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ