Τα πρώτα «μαύρα σύννεφα» έχουν φανεί πάνω από τη Ρόδο και την Κω. Μετά από το «λουκέτο» που έβαλε μεγάλο ρωσικό τουριστικό πρακτορείο ήδη έχουν δημιουργηθεί χρέη, ενώ προκλήθηκαν επεισόδια με τουρίστες.
Οι τουριστικοί επιχειρηματίες των δύο νησιών- και όχι μόνο- κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα μετά από την πτώχευση του ρωσικού πρακτορείου Labirint Travel. Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας rodiaki.gr, τα χρέη του ρωσικού πρακτορείου, μόνο στα ξενοδοχεία Ρόδου και Κω, προσεγγίζουν τα 3 εκατομμύρια ευρώ.
Μάλιστα, η ανησυχία των τουριστικών επιχειρηματιών είναι μήπως προκληθούν σοβαρά προβλήματα, με δεδομένο ότι στη Ρόδο βρίσκονται περίπου 5.000 τουρίστες του συγκεκριμένου πρακτορείου.
Παράγοντες της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, βρίσκονται σε ανοιχτή επικοινωνία με την αρμόδιους του υπουργείου Τουρισμού, επιδιώκοντας να υπάρξει λύση με πολιτική παρέμβαση και να αποφευχθούν τα προβλήματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη στο αεροδρόμιο της Ρόδου, έχουν προκληθεί μικροεπεισόδια με εγκλωβισμένους τουρίστες του πρακτορείου, που πιθανόν να πάρουν σοβαρές διαστάσεις μέσα στις επόμενες ημέρες, αν δεν δοθούν λύσεις.
Πάντως, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, Ανδρέας Ανδρεάδης, προειδοποίησε ότι ίσως αυτή να είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου, καθώς εκτίμησε ότι η ζημιά στην ελληνική οικονομία από την κρίση στην Ουκρανία υπολογίζεται στα 300 εκατ. ευρώ.
Το χρονικό
Λίγο μετά τις 4 το μεσημέρι του Σαββάτου (ώρα Ελλάδας) το πρακτορείο ανακοίνωσε την αναστολή των εργασιών του ενημερώνοντας τους πελάτες του που βρίσκονται εκτός Ρωσικής Ομοσπονδίας πως θα επιμεληθεί οποιασδήποτε βοήθειας συμπεριλαμβανομένου και του επαναπατρισμού τους.
Σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις, συνολικά περίπου 15 με 20.000 τουρίστες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο εξωτερικό, ενώ 200.000 τουρίστες έχουν πληρώσει τις διακοπές τους μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου.
«Η κήρυξη επίσημα της αναστολής των δραστηριοτήτων του Labirint θα επιτρέψει στον οργανισμό «Turpomosch» να χρησιμοποιήσει από το ταμείο που υπάρχει για τις περιπτώσεις αυτές, την άντληση χρημάτων προκειμένου να επαναπατριστούν οι Ρώσοι τουρίστες» αναφέρει το πρακτορείο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η «μπάλα» της διακοπής των πτήσεων έχει πάρει και πολλούς μικρούς αξιόπιστους ρωσικούς tour operators, οι οποίοι είχαν αγοράσει θέσεις στις πτήσεις αυτές, και οι πελάτες τους έχουν μείνει στα ρωσικά αεροδρόμια χάνοντας τις διακοπές τους.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης υπήρξαν συναντήσεις στην Ομοσπονδιακή αρχή τουρισμού της Ρωσίας μεταξύ των εμπλεκομένων μερών, χωρίς να υπάρξει λύση, ενώ το συνολικό άνοιγμα του ρωσικού tour operator εκτιμάται σε 1,6 δισ ρούβλια.
Πως ήλθε το «κανόνι»
Ο βασικός λόγος της χρεοκοπίας είναι οι σημαντικές οικονομικές δυσκολίες, που προέκυψαν από τη διακοπή λειτουργίας της ιδιοκτήτριας εταιρείας Ideal-Tour, η οποία κατέχει το 99 % των μετοχών του Labirint, έναν από τους παλαιότερους «παίκτες» στην ελληνική τουριστική αγορά. Το χρέος, που βαραίνει αυτή τη στιγμή την Ideal-Tour φαίνεται πως ξεπερνά τα 31 εκ. ευρώ.
Υπολογίζεται ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο εξωτερικό περί τις 25 χιλιάδες τουρίστες- πελάτες του Labirint, αριθμός, που αποτελεί ρεκόρ, κατά την Τιούρινα, στην τουριστική ιστορία της Ρωσία. Αδιευκρίνιστος αριθμός εξ αυτών βρίσκεται στην Ελλάδα.
Η ίδια η εταιρεία στην ανακοίνωσή της επικαλείται μια σειρά από λόγους για την αρνητική εξέλιξη, όπως η μείωση της αγοραστικής ικανότητας του ρωσικού πληθυσμού, λόγω της ανόδου της ισοτιμίας του ξένου συναλλάγματος, η αρνητική πολιτική και οικονομική κατάσταση, η αποτροπή των ταξιδιών στο εξωτερικό για τους Ρώσους πολίτες, που υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας και το στρατό, καθώς και η παρατεινόμενη σύγκρουση με την αεροπορική εταιρεία «Orenbourg Airlines», θυγατρική της Aeroflot, η οποία σταμάτησε από σήμερα να εξυπηρετεί τις έκτακτες πτήσεις τσάρτερ των εταιρειών Ιdeal-Tour και Labirint, για τις οποίες δεν είχε πληρωθεί.
Μεταξύ των πτήσεων τσάρτερ, που ακυρώθηκαν, σύμφωνα με ανακοίνωση του αεροδρομίου Ντομοντέντοβο της Μόσχας, ήταν και δύο προς την Ελλάδα, στους δημοφιλείες προορισμούς της οποίας το Labirint στέλνει τουρίστες από την ίδρυσή του το 1995.
Ιdeal-Tour και Labirint είναι αντιστοίχως η τέταρτη και πέμπτη τουριστική εταιρεία της Ρωσίας, που αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα και διακόπτει τη λειτουργία της το τελευταίο 15νθήμερο. Στις 16 Ιουλίου το τουριστικό πρακτορείο Neva κήρυξε στάση πληρωμών έναντι των πελατών του, αρκετές χιλιάδες των οποίων βρέθηκαν στο εξωτερικό, χωρίς να έχει καλυφθεί οικονομικά το ταξίδι τους για τις συνεργαζόμενες με το Neva εταιρείες.
Δέκα ημέρες αργότερα ανακοίνωσε τη χρεοκοπία της η επίσης παλαιά και ιστορική εταιρεία Roza Vetrov Mir της Μόσχας και στις 30 του μηνός η Expo-Tour της Αγίας Πετρούπολης ομολόγησε αντίστοιχα σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Περίπου 10.000 Ρώσοι στην Ελλάδα
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, Ανδρέας Ανδρεάδης, στο δελτίο του Alpha υπολογίζεται ότι οι Ρώσοι πελάτες του πρακτορείου που βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι μεταξύ 8.000 και 10.000.
Ο κ. Ανδρεάδης τόνισε ότι οι τουρίστες πρέπει να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη διαμονή τους στην Ελλάδα επισημαίνοντας ότι υπάρχει ειδικός ασφαλιστικός οργανισμός της ρωσικής κυβέρνησης ο οποίος θα καλύψει τα έξοδα και τις αποζημιώσεις που τους αναλογούν.
Το ίδιο θα συμβεί και για τους Έλληνες επαγγελματίες του κλάδου στους οποίους ο κ. Ανδρεάδης συνέστησε ψυχραιμία και όχι σπασμωδικές κινήσει για να μην τραυματιστεί η εικόνα της χώρας.
koutipandoras.gr