ΚΑΤΙ ΠΕΡΙΕΡΓΟ ΣΥΝΕΒΗ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΣΑΝ ΧΑΡΙ ΠΟΤΕΡ, ΛΕΝΕ ΟΙ ΨΥΧΟΛΟΓΟΙ

540Το μεγαλύτερο κατόρθωμα τελικά του Harry Potter μπορεί να μην είναι  το ότι νίκησε τον Βόλντεμορτ, αλλά το γεγονός ότι δίδαξε τους νέους σε όλο τον κόσμο να πολεμούν την προκατάληψη.

Τουλάχιστον αυτό είναι το συμπέρασμα μιας νέας έρευνας που δημοσιεύτηκε στο Journal of Applied Social Psychology, και η οποία υποστηρίζει ότι η ανάγνωση της σειράς των βιβλίων του Χάρι Πότερ βελτίωσε σημαντικά την αντίληψη των νέων για τις στιγματισμένες ομάδες όπως οι μετανάστες, οι ομοφυλόφιλοι ή οι πρόσφυγες.

Είναι αδύνατο να αποκλείσουμε ότι υπήρχαν αναπόφευκτα και άλλοι παράγοντες που επηρέασαν, πέρα από αυτούς που περιλάμβανε η μελέτη, αλλά αν είστε οπαδός του HarryPotter, αυτά είναι υπέροχα νέα.

Άλλωστε και η ίδια η συγγραφέας των βιβλίων, J.K. Rowling, πάντα υποστήριζε ότι «Τα βιβλία του Πότερ σε γενικές γραμμές είναι ένα παρατεταμένο επιχείρημα υπέρ της ανοχής, μια παρατεταμένη έκκληση για τον τερματισμό της μισαλλοδοξίας».

Η συγκεκριμένη έρευνα αποδεικνύει, πράγμα επίσης πολύ σημαντικό, ότι η μετάδοση μηνυμάτων ανοχής μέσα από τη λογοτεχνία πραγματικά λειτουργεί.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ