ΚΟΡΟΪΔΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ “ΚΟΥΡΕΜΑ” ΤΟΥ ΕΝΦΙΑ

enfiaΣε κινήσεις για «κούρεμα» του ΕΝΦΙΑ αναμένεται να προχωρήσει η κυβέρνηση εντός των επόμενων ημερών με την έκδοση απόφασης για εκπτώσεις, ακόμα και απαλλαγή από τον φόρο ευπαθών κοινωνικών ομάδων και μάλιστα με διαδικασίες εξπρές και λιγότερη ταλαιπωρία για τους φορολογούμενους, σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ της εφημερίδας «Εθνος».

Όμως για μια ακόμη φορά αυτό που διαφαίνεται από τα όσα διαρρέουν από το υπουργείο Οικονομικών, το κούρεμα θα αφορά ελάχιστους και αφού διαπιστωθεί ότι δεν έχουν οφειλές στο δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα λοιπόν με τα όσα επεξεργάζεται το υπουργείο:

– Θα χορηγείται έκπτωση 50% στον φορολογούμενο, τον ή τη σύζυγο και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του επί του ποσού του φόρου που βεβαιώθηκε αν διαπιστώνεται οικονομική αδυναμία πληρωμής της συνολικής οφειλής, εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

α) το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος

β) το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ. και δεν έχουν ή δεν ευθύνονται με ληξιπρόθεσμες οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

– Διαγράφεται ο φόρος για οικογένειες με τρία παιδιά και πάνω και για όσους έχουν ποσοστό αναπηρίας άνω του 80% εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

α) Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος

β) το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων της οικογένειας, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας, δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ. και δεν έχουν ή δεν ευθύνονται με ληξιπρόθεσμες οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

– Απαλλαγή από τον φόρο το Σεπτέμβριο ετοιμάζει το υπουργείο για όσους έχουν σεισμόπληκτο ακίνητο, και αρμόδια στελέχη λένε ότι οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι θα πρέπει να αγνοήσουν το εκκαθαριστικό που έχει αναρτηθεί στο Taxis. Αντίθετα, όσοι εκτός από το σεισμόπληκτο ακίνητο κατέχουν και άλλο θα πρέπει να πληρώσουν τη δόση του Αυγούστου και μετά θα γίνει συμψηφισμός.

– Για τις επιχειρήσεις θα προβλέπεται αναστολή πληρωμής του ΕΝΦΙΑ για ένα έτος που μπορεί να επαναχορηγηθεί μέχρι τρεις φορές εντός διαστήματος 10 ετών από τη χορήγηση της πρώτης αναστολής εφόσον ο συνολικός κύκλος εργασιών κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος δεν υπερβαίνει το δεκαπλάσιο του συνολικού φόρου και έχει παρουσιάσει μείωση άνω του 30% σε σχέση με το προηγούμενο προς αυτό φορολογικό έτος και η επιχείρηση δεν έχει ή δεν ευθύνεται για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΜΕ ΤΡΟΪΚΑ

Πακέτο φορολογικών ελαφρύνσεων για καταναλωτές, μισθωτούς και συνταξιούχους, καθώς και περισσότερες και χαμηλότερες δόσεις για την πληρωμή των χρεών στην Εφορία, ετοιμάζει η κυβέρνηση και θα θέσει στο τραπέζι των συζητήσεων με την τρόικα τον Σεπτέμβριο για να υπάρξει συμφωνία τόσο για το περιεχόμενο όσο και για το χρονοδιάγραμμα των παρεμβάσεων.

Ειδικότερα, στα διορθωτικά μέτρα περιλαμβάνονται:

– Η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης από τον ερχόμενο Οκτώβριο έτσι ώστε να δοθεί μεγάλη ανάσα στα νοικοκυριά. Τα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι αρμόδιες υπηρεσίες δείχνουν ξεκάθαρα τις αρνητικές επιπτώσεις στα έσοδα του Δημοσίου από την αύξηση της φορολογίας στο πετρέλαιο και σύμφωνα με στέλεχος του οικονομικού επιτελείου θα αποτελέσουν ακράδαντο επιχείρημα απέναντι στην τρόικα.

– Η διατήρηση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 13% και το 2015 καθώς το μέτρο τονώνει την αγορά και ταυτόχρονα αυξάνει τα έσοδα του Δημοσίου.

–  «Ψαλίδισμα» της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για μισθωτούς και συνταξιούχους κατά 30%-50%. Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι η έγκριση της τρόικας σε ένα τέτοιο μέτρο θα είναι δύσκολη υπόθεση καθώς θα προκαλέσει μεγάλες απώλειες εσόδων.

– Επέκταση της ρύθμισης για τον συμψηφισμό χρεών μεταξύ Δημοσίου και ιδιωτών για πάσης φύσεως φόρους με στόχο να ενισχυθεί η ρευστότητα στην αγορά.

– Αύξηση του αριθμού των δόσεων για την εξόφληση των χρεών στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία για να διευκολυνθούν οι οφειλέτες να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους που σήμερα αδυνατούν λόγω της οικονομικής στενότητας και των υψηλών ποσών για τμηματική εξόφληση των χρεών. Το σενάριο που προκρίνεται προβλέπει αύξηση στις 70 ή και σε ορισμένες περιπτώσεις και στις 100 των μηνιαίων δόσεων για χρέη από φόρους και ασφαλιστικές εισφορές ανάλογα με το οικονομικό προφίλ του οφειλέτη, από 12 που προβλέπει σήμερα η πάγια ρύθμιση.

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ Paidis.com