ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΣΕ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ Ο ΝΟΜΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΛΟΓΩ ΚΑΥΣΗΣ ΚΑΛΑΜΙΩΝ

ΚΑΛΑΜΙΕΣΕνα σημαντικό χαρακτηριστικό στο προφίλ των πυρκαγιών μέχρι τώρα φέτος, είναι, σύμφωνα με τον Ανδριανό Γκουρμπάτση, Αντιστράτηγο – υπαρχηγό Π.Σ, ε.α, και νομικό, η αδικαιολόγητη και φυσικά παράνομη εκδήλωση ενός υπέρμετρα υψηλού αριθμού πυρκαγιών και καταστροφών, κυρίως σε αγροτικές και γεωργικές εκτάσεις στην Περιφέρεια της Θεσσαλίας και κυρίως στους Νομούς Λάρισας και Μαγνησίας, με σκοπό την καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών.

Όπως αναφέρει ο κ. Γκουρμπάτσης σε έρευνα που δημοσιεύει στο προσωικό του ιστολόγιο, στη Θεσσαλία εκδηλώθηκε αριθμός πυρκαγιών μεγαλύτερος από το 1/3 του συνολικού αριθμού πυρκαγιών και μάλιστα μόνον από τις δέκα μεγαλύτερες πυρκαγιές κάηκε το 1/2  σχεδόν του συνολικού αριθμού των καμένων σε όλη την Επικράτεια στρεμμάτων. Ειδικά στον Νομό Λάρισας, μόνον από τις επτά (7) μεγαλύτερες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στον Νομό, κάηκε έκταση (39.480) στρεμμάτων, σχεδόν το 1/3 του συνολικού αριθμού των καμένων εκτάσεων στην Επικράτεια.

Στην έρευνά του επισημαίνει ακόμη ότι το 2013 στο νομό Λάρισας, με συνολικό αριθμό (639) αγροτοδασικών πυρκαγιών όλο το έτος, κάηκαν συνολικά (24.822,5) στρέμματα, έκταση μικρότερη της καμένης μέχρι σήμερα.

«Αιτία του ανωτέρω φαινομένου η αδικαιολόγητη βέβαια πρακτική της καύσης υπολειμμάτων καλλιεργειών  για την καταπολέμηση των εντόμων, μια πρακτική που τα προηγούμενα έτη εμφανίζονταν μετά τον Σεπτέμβριο και φυσικά μόνον δυσμενείς επιπτώσεις στη γονιμότητα του εδάφους, το περιβάλλον και την δημόσια υγεία έχει.

Ειδικότερα είναι αδικαιολόγητο και φυσικά αδιανόητο να υπάρχει τόσο μεγάλος αριθμός πυρκαγιών – σχεδόν σε καθημερινή βάση το τελευταίο δίμηνο – σε αγροτικές και γεωργικές περιοχές της Θεσσαλίας, να καταπονείται για τις εν λόγω πυρκαγιές, που δεν θα έπρεπε να έχουν εκδηλωθεί, μεγάλος αριθμός  από το πυροσβεστικό προσωπικό με πολλές εργατοώρες απασχόλησης, μεγάλος αριθμός μηχανολογικού εξοπλισμού και εναερίων μέσων, και εξ αυτών των λόγων να ζημιώνεται το Δημόσιο με αδικαιολόγητες δαπάνες για την καταστολή τους και να μην έχουν ληφθεί από τις αρμόδιες αρχές έγκαιρα και αποτελεσματικά τα απαραίτητα προληπτικά αλλά και κατασταλτικά μέτρα για να αντιμετωπιστεί και σταματήσει το ανωτέρω καταστροφικό φαινόμενο», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα επισημαίνει ότι από τις ανακριτικές αρχές σε κανέναν υπαίτιο δεν έχει απαγγελθεί κατηγορία για εμπρησμό και εμπρησμό σε δάση, ούτε καν από αμέλεια. Συνεπώς κανείς από τους υπαίτιους δεν έχει λογοδοτήσει στη Δικαιοσύνη, ούτε έχει συλληφθεί στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας και κανείς αρμόδιος δεν παρεμβαίνει. Ο αρμόδιος, κατά τόπο, διωκτικός μηχανισμός του Π.Σ δεν έχει ικανοποιητική παρουσία και ως φαίνεται δεν λειτούργησε, ως όφειλε, και βέβαια αποδεικνύεται ότι στις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας υπάρχει έλλειμμα αποτελεσματικότητας και επιχειρησιακής ικανότητας του, αφού δεν μπόρεσε, ούτε να προλάβει αλλά ούτε και να  καταστείλει την ακατάσχετη στην εν λόγω περιοχή εγκληματικότητα των εμπρησμών. Και αυτό θα πρέπει να απασχολήσει τα ιεραρχικώς ανώτερα υπηρεσιακά κλιμάκια του Π.Σ και την Ηγεσία του και να λάβει άμεσα μέτρα ανάσχεσης του φαινομένου.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ