ΒΡΗΚΑΝ ΤΗΝ ΕΞΙΣΩΣΗ ΤΗΣ ΕΥΤΥΧΙΑΣ

ÓÕÍÅÄÑÉÁÓÇ ÕÐÏÕÑÃÉÊÏÕ ÓÕÌÂÏÕËÉÏÕΕίναι γνωστό εδώ και καιρό ότι η ευτυχία εξαρτάται από πολλά διαφορετικά γεγονότα της ζωής. Τώρα οι επιστήμονες ανέπτυξαν μια μαθηματική εξίσωση που μπορεί να προβλέψει την στιγμιαία απόλαυση.

Διαπίστωσαν ότι οι συμμετέχοντες ήταν πιο ευτυχισμένοι όταν τα πήγαν καλύτερα του αναμενόμενου στη διάρκεια μιας εργασίας κινδύνου – επιβράβευσης.

Οι μαγνητικές τομογραφίες του εγκεφάλου αποκάλυψαν επίσης πως τα αποτελέσματα ευτυχίας συσχετίζονται με περιοχές που είναι γνωστό ότι είναι σημαντικές για την ευημερία.

Η ομάδα ισχυρίζεται ότι η εξίσωση, που δημοσιεύτηκε στην «Pnas Journal», θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την εξέταση των διαταραχών της διάθεσης και της ευτυχίας σε μια μαζική κλίμακα.

«Μπορούμε να κοιτάξουμε τις αποφάσεις του παρελθόντος και τα αποτελέσματα που είχαν αυτές και να προβλέψουμε με ακρίβεια πόσο χαρούμενος λες ότι είσαι ανά πάσα στιγμή» δηλώνει ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ. Ρομπ Ρούτλετζ από το University College του Λονδίνου.

«Ο εγκέφαλος προσπαθεί να καταλάβει τι θα πρέπει να κάνεις για να επιβραβευθείς, επομένως όλες οι αποφάσεις, οι προσδοκίες και τα αποτελέσματα είναι πληροφορίες που χρησιμοποιεί για να βεβαιωθεί ότι θα λάβεις τις σωστές αποφάσεις στο μέλλον. Όλες οι πρόσφατες προσδοκίες και επιβραβεύσεις συνδυάζονται για να προσδιοριστεί η τρέχουσα κατάσταση της ευτυχίας σας» δήλωσε στο BBC.

Για παράδειγμα, αν σκέφτεται κάποιος να πάει σε ένα εστιατόριο, έχοντας μικρές προσδοκίες αυτό μπορεί να βελτιώσει την εμπειρία που θα έχει στο γεύμα, αν το φαγητό είναι καλύτερο από το αναμενόμενο. Κάνοντας όμως θετικές σκέψεις, πριν το γεύμα ξεκινήσει ακόμα και λόγω της αναμονής αυτού του γεγονότος, μπορεί να βελτιώσει την ευτυχία του.

Για την κατασκευή του μαθηματικού μοντέλου, η ομάδα ανέλυσε τα αποτελέσματα 26 ανθρώπων που έκαναν μία εργασία στην οποία, μέσα από επαναλαμβανόμενες δοκιμές, επέλεξαν ανάμεσα σε ξεκάθαρες και επικίνδυνες νομισματικές επιβραβεύσεις. Με το που ολοκλήρωναν ορισμένα τεστ, καλούνταν να αναφέρουν το επίπεδο ευτυχίας. Επίσης, οι εγκέφαλοι των συμμετεχόντων περνούσαν από μαγνητικό τομογράφο.

Στη συνέχεια, η εξίσωση αυτή εφαρμόστηκε σε πάνω από 18.000 ανθρώπους που έπαιξαν ένα παιχνίδι κινδύνου – ανταμοιβής σε smartphone.

Και ενώ το πείραμα ήταν πολύ πιο απλοϊκό από τα γεγονότα του πραγματικού κόσμου, ο Δρ Ρούτλετζ, δήλωσε πως όπως και στην πραγματική ζωή, οι άνθρωποι επέλεξαν τους κινδύνους προκειμένου να αποκομίσουν οφέλη.

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να διαπιστώσουμε ότι η εξίσωσή μας ήταν σωστή στην προσπάθεια να εξηγήσουμε την ευτυχία. Μέσα από ένα ευρύ φάσμα συμμετεχόντων, διαπιστώσαμε ότι υπάρχει μια εκπληκτικά σταθερή σχέση ανάμεσα στην ανταμοιβή, τις προσδοκίες και την ευτυχία. Είμαι αισιόδοξος πως αυτή η μαθηματική εξίσωση, θα μας επιτρέψει να καταλάβουμε καλύτερα τα πράγματα που νοιαζόμαστε, όπως το πόσο ευτυχισμένοι είμαστε σε γενικές γραμμές» πρόσθεσε.

Όσοι δεν έχουν πτυχία μαθηματικών, μπορεί να το βρουν δύσκολο να διαβάσουν την εξίσωση, ωστόσο ο καθένας μπορεί να λάβει μέρος στο παιχνίδι στο κινητό του τηλέφωνο κατεβάζοντας την εφαρμογή «The Great Brain Experiment», παρεχοντας έτσι περισσότερα στοιχεία για το έργο των επιστημόνων.

BBC

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ