ΙΣΤΙΑΙΑ: ΤΟ ΕΚΑΨΑΝ, ΤΟ ΕΣΥΡΑΝ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΕΜΑΣΑΝ ΣΤΗΝ ΕΛΙΑ

Όλοι το είδαν μόνο η τουρίστρια νοιάστηκε να το σώσει!

IstiaiaEviasDias (2)Στο πιο κεντρικό σημείο της Ιστιαίας απέναντι από το γήπεδο της περιοχής και σ’ ένα δέντρο στο δρόμο που γίνεται η λαϊκή μια τουρίστρια βρήκε το πρωί της 4ης Αυγούστου το σκυλάκι που βλέπετε κρεμασμένο ανάποδα δεμένο και από τα τέσσερα πόδια.

Αν και δεκάδες άνθρωποι είχαν δει αυτό το πλάσμα σε αυτή την κατάσταση κανείς δεν νοιάστηκε παρά μόνο η Ρούλα που έκανε τις διακοπές της εκεί, το ξεκρέμασε και το πρόλαβε ευτυχώς ζωντανό.

Τέσσερα ίδια σημάδια από το κάψιμο και σε όλα πόδια του ζώου.

Το σκυλί – ο Δίας – μεταφέρθηκε από τους εθελοντές του Φιλοζωικού Σωματείου Βόρειας Εύβοιας «Ήρα» που ενημερώθηκε το μεσημέρι στον κτηνίατρο της περιοχής Γιώργο Τσιτσίγκο, όπως εξήγησε στο www.zoosos.gr η ταμίας του σωματείου Αλεξάνδρα Καρπούνη.

Εκείνος διαπίστωσε ότι το κουτάβι πριν το κρεμάσουν το είχαν κάψει και στα τέσσερα πόδια αφού είχε τέσσερα ίδια σημάδια στο σημείο των αστραγάλων του. Μάλιστα πιθανολογείται ότι χρησιμοποιήθηκε εργαλείο όμοιο με αυτό που χρησιμοποιούν οι κτηνοτρόφοι για να σημαδεύουν με το πυρακτωμένο σίδερο τα παραγωγικά ζώα.

Πληγές και στην κοιλιά του.

Οι γδαρμένες πατούσες και τα υπόλοιπα σημάδια στον κορμό του κουταβιού αποδεικνύουν ότι το σκυλί αυτός που το βασάνισε το έσερνε.

Το έγκλημα αυτό καθ’ αυτό είναι απεχθές, απεχθέστερη όμως είναι η συμπεριφορά των ζώων που έβλεπαν τον σκύλο να κρέμεται στο δέντρο και δεν έκαναν τίποτα για να τον σώσουν!

Το Σύνδρομο Κακοποίησης Ζώων

Ο Απόστολος Περιστέρης, αστυνόμος β’, κτηνίατρος και υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας κατά τη διάρκεια ημερίδας, που πραγματοποιήθηκε στη Γ.Α.Δ.Α., τον Φεβρουάριο του 2011 – και την οποία παρακολούθησε η δημοσιογράφος του www.zoosos.gr Ελένη Ηλιοπούλου – έθιξε μαζί με άλλους εξειδικευμένους επιστήμονες το ευαίσθητο κοινωνικό ζήτημα της «Κακοποίησης και θανάτωσης ζώων συντροφιάς», που αποτελεί μια μεγάλη πληγή στη σύγχρονη – κατά τα άλλα – κοινωνία των Νεοελλήνων.

Σε αυτή την ημερίδα ο κ. Περιστέρης είχε τονίσει: «Οι βίαιες πράξεις σε βάρος των ζώων έχουν αναγνωριστεί ως ενδείξεις επικίνδυνης ψυχοπάθειας, που σπάνια περιορίζεται σ’ αυτά.

Οι κοινωνιολόγοι, οι νομοθέτες και τα δικαστήρια διαθέτουν αρκετά στοιχεία, που συνδέουν τις πράξεις βίας προς τα ζώα με αντίστοιχες συμπεριφορές με ανθρώπινα θύματα.

Σύμφωνα με το FBI – καθώς στις Η.Π.Α. υπάρχουν στατιστικά στοιχεία και γίνονται ανάλογες μελέτες – ιστορικό βίας προς τα ζώα έχουν οι περισσότεροι βιαστές και οι δολοφόνοι κατ’ εξακολούθηση.

Οι μελέτες, οι οποίες γίνονται πάνω σε ανθρώπους, που έχουν διαπράξει φριχτά εγκλήματα σε βάρος συνανθρώπων τους, αποδεικνύουν πολύ συχνά, ότι υπάρχει ιστορικό κακοποίησης ζώων, πριν οι εγκληματίες καταλήξουν στα ανθρώπινα θύματα.

Το αμερικανικό πρότυπο διαγνωστικό και θεραπευτικό εγχειρίδιο για ψυχιατρικές και συναισθηματικές διαταραχές αναφέρει τη βία προς τα ζώα ως ένα διαγνωστικό κριτήριο για διαταραχές συμπεριφοράς».

Η κακοποίηση ζώων είναι το βήμα πριν την κακοποίηση ανθρώπων

Ο κ. Περιστέρης υποστήριξε ότι, σύμφωνα με έρευνες στον τομέα της Ψυχολογίας και της Εγκληματολογίας, «υπάρχει στενή σχέση μεταξύ των κακοποιήσεων ζώων και της οικογενειακής βίας ή άλλων εγκλημάτων. Η κακοποίηση ζώων συχνά αποτελεί δείγμα μελλοντικής πιθανής βίας προς ανθρώπους».

Ανέφερε δε ότι «σε μια μελέτη, το 71% των γυναικών, που κακοποιήθηκαν, ανέφεραν, ότι το ίδιο άτομο, που τις κακοποίησε, είχε κακοποιήσει κάποτε το κατοικίδιό τους ή απείλησε να κακοποιήσει ζώο! (Ascione, 1998).

Σε άλλη μελέτη αναφέρεται, ότι το 88% όσων κακοποιούν παιδιά, είχε επίσης κακοποιήσει ζώα στο σπίτι του. Σε έρευνα του Johns Hopkins University από το 1994 ως το 2000, σε 11 πόλεις των Η.Π.Α., η κακοποίηση ζώων ήταν ένας από τους τέσσερις σημαντικότερους δείκτες που φανέρωναν πιθανούς μελλοντικούς κακοποιούς!

Το 70% όσων είχαν κακοποιήσει ζώο βρέθηκε να έχει κάνει κι άλλα εγκλήματα, ενώ το 44% είχε πειράξει ανθρώπους (Arluke, A. & Luke, C. 1997). Το 61,5% από αυτούς που είχαν κακοποιήσει ζώο είχε επιτεθεί σε ανθρώπους (Clarke, J. P. 2002).

Το 63,3% των κρατουμένων λόγω καταδίκης για βίαια εγκλήματα έχει παραδεχτεί πως έχει κακοποιήσει ζώα – εκτός από αυτούς που δεν το παραδέχονται (Schiff Louw Ascione, 1999)».

 zoosos.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ