ΤΟ ΔΕΝΔΡΟ ΜΕ ΤΑ 40 ΦΡΟΥΤΑ!!!

ΤΟ ΔΕΝΔΡΟ ΜΕ ΤΑ 40 ΦΡΟΥΤΑ
ΤΟ ΔΕΝΔΡΟ ΜΕ ΤΑ 40 ΦΡΟΥΤΑ

Στο πανεπιστήμιο του Syracuse, στη Νέα Υόρκη, ο καθηγητής Sam Van Aken είναι ο περήφανος πατέρας ενός δέντρου στο οποίο φυτρώνουν 40 διαφορετικά είδη φρούτων!

Είναι καταπληκτικό. Και ναι, είναι συναρπαστικό,”  δηλώνει ο ίδιος.

Ο καθηγητής μεγάλωσε σε ένα αγρόκτημα στην Πενσυλβάνια. Πριν από μερικά χρόνια, έμαθε οτι ο γεωργικός πειραματικός σταθμός της Νέας Υόρκης – ένα ίδρυμα 125 ετών που διατηρεί και παράγει καρπούς – επρόκειτο να ξηλώσει του οπωρώνες με τα πυρηνόκαρπα. Έτσι, αποφάσισε να βρει μια μόνιμη στέγη για τους σπόρους, που τα ίχνη τους οδηγούσαν χιλιάδες χρόνια πίσω.

«Όταν ξεκίνησα, είχα σκοπό να βάλω έναν ολόκληρο οπωρώνα πάνω σε ένα δέντρο

Το δέντρο περιέχει 40 ποικιλίες από ροδάκινα, βερίκοκα, κεράσια, νεκταρίνια και ευρωπαϊκά δαμάσκηνα που χρονολογούνται από το 17ο και 18ο αιώνα.

Η καλλιέργεια πολλαπλών πυρηνόκαρπων φρούτων, όπως τα ροδάκινα ή τα δαμάσκηνα, σε ένα δέντρο είναι δυνατή, επειδή αυτό που ο Van Aken κάνει, ίσως καλύτερα από τον καθένα, είναι τα μπολιάζει με μοσχεύματα. Στην ουσία, …ξεγελάει το δέντρο ώστε να υιοθετήσει ένα νέο σκέλος, ή στην περίπτωση του, δεκάδες νέα σκέλη.

Το Δέντρο με τα 40 Φρούτα υπάρχει εδώ και εννέα χρόνια. Έχουν φυτευτεί 14 τέτοια δένδρα στις ΗΠΑ, τα περισσότερα σε δημόσιους χώρους. Ένα από αυτά βρίσκεται  στο κέντρο της πανεπιστημιούπολης του Syracuse – ζωντανό και βρώσιμο.

Ο καθηγητής λέει ότι το εγχείρημά του πήγε πολύ καλύτερα από ό,τι περίμενε.

Ο Van Aken αναγνωρίζει και τις …βιβλικές επιπτώσεις του δέντρου του.

“Θέλω να πω, είναι πράγματι η αρχή μιας ιστορίας, αλλά τίποτα παραπάνω. Είδα κάπου σε μια ιστοσελίδα, όπου κάποιος είπε ότι το Δέντρο με τα 40 Φρούτα θα τελειώσει την πείνα στον κόσμο. Όμως όχι, δεν θα το κάνει. Καθόλου. Αλλά αυτό που μπορεί να κάνει είναι να μας οδηγήσει σε αυτό το είδος της σκέψης” είπε.

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ