ΟΙ ΗΠΑ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΤΟΥΣ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥΣ ΣΤΟ ΙΡΑΚ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΤΖΙΧΑΝΤΙΣΤΩΝ

ΟΜΠΑΜΑΑεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων έπληξαν θέσεις της των ανδρών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο έδαφος του Ιράκ, ανακοίνωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο.

Επλήγησαν θέσεις του πυροβολικού του Ισλαμικού Κράτους οι οποίες απειλούσαν το αμερικανικό προσωπικό το οποίο εδρεύει στην πόλη Αρμπίλ, στο ιρακινό Κουρδιστάν, διευκρίνισε το Πεντάγωνο.

«Αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν πλήγματα εναντίον του πυροβολικού του Ισλαμικού Κράτους. Το πυροβολικό χρησιμοποιείτο εναντίον των κουρδικών δυνάμεων οι οποίες προασπίζουν την Αρμπίλ, πλησίον αμερικανικού προσωπικού», ανέφερε ο ναύαρχος Τζον Κέρμπι, εκπρόσωπος του Πενταγώνου, σε μια ανάρτησή του στο Twitter.

Ο Ομπάμα ενέκρινε σχέδιο στοχευμένων αεροπορικών επιδρομών

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ενέκρινε σχέδιο «στοχευμένων» αεροπορικών επιδρομών κατά των τζιχαντιστών που ελέγχουν τμήμα του βόρειου Ιράκ. Παράλληλα, ολοκληρώθηκε η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στους αποκλεισμένους της θρησκευτικής μειονότητας Γεζίντι.

Μιλώντας μετά από συνεδρίαση που είχε με στελέχη της Εθνικής Ασφάλειας, ο Ομπάμα δήλωσε ότι ενέκρινε τη χρήση περιορισμένης ισχύος από αέρος με σκοπό να προστατευτεί το αμερικανικό προσωπικό, στην περίπτωση που οι τζιχαντιστές προχωρήσουν προς την κουρδική πρωτεύουσα Αρμπίλ, όπου βρίσκονται Αμερικανοί.

Οι επικείμενες αεροπορικές επιδρομές θα είναι οι πρώτες που θα διεξαχθούν από τα τέλη του 2011, οπότε και τα αμερικανικά στρατεύματα αποχώρησαν από το Ιράκ. 

Ο Ομπάμα τόνισε ότι δεν σκοπεύει να αποστείλει στην περιοχή χερσαίες δυνάμεις και ότι δεν έχει καμία πρόθεση οι ΗΠΑ να εμπλακούν και πάλι σε πόλεμο στο Ιράκ.

Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο του  Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί, κατά την οποία οι δύο ηγέτες συζήτησαν σχετικά με την προστασία που παρέχουν οι κουρδικές δυνάμεις στην πρωτεύουσα Αρμπίλ καθώς και την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία έχουν περιέλθει μέλη της μειονότητας των Γεζίντι.

Παρέμβαση υπήρξε και από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο καταδίκασε τις επιθέσεις από τους τζιχαντιστές και έκανε έκκληση για διεθνή υποστήριξη προς το Ιράκ.

«Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας κάνουν έκκληση στη διεθνή κοινότητα για την παροχή στήριξης στην κυβέρνηση και τον λαό του Ιράκ, αλλά και να γίνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να απαλύνει ο πόνος που αντιμετωπίζουν οι πολίτες εξαιτίας των συγκρούσεων στη χώρα αυτή» δήλωσε ο πρεσβευτής της Βρετανίας στα Ηνωμένα Έθνη, Μαρκ Λάϊαλ Γκραντ, προεδρεύων του Συμβουλίου για τον Αύγουστο.

Ο Κάμερον χαιρέτισε την απόφαση Ομπάμα

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον χαιρέτισε την απόφαση του Μπαράκ Ομπάμα να εγκρίνει την πραγματοποίηση στοχευμένων αεροπορικών επιδρομών στο Ιράκ, διευκρινίζοντας ότι δεν σχεδιάζεται καμία βρετανική στρατιωτική επέμβαση.

«Χαιρετίζω την απόφαση του προέδρου Ομπάμα να ανταποκριθεί στο αίτημα της ιρακινής κυβέρνησης για βοήθεια και να προχωρήσει σε στοχευμένα αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα, εάν αυτό είναι αναγκαίο, ως συνδρομή προς τις ιρακινές δυνάμεις στον αγώνα τους κατά των τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε για την απελευθέρωση των παγιδευμένων στον Ορος Σιντζάρ αμάχων», αναφέρεται στην ανακοίνωση του βρετανού πρωθυπουργού, που βρίσκεται για διακοπές στην Πορτογαλία.

«Συμφωνώ απολύτως με τον πρόεδρο (Ομπάμα) ως προς το γεγονός ότι οφείλουμε να υπερασπισθούμε τις αξίες στις οποίες πιστεύουμε, το δικαίωμα στην ελευθερία και στην αξιοπρέπεια, όποιες και να είναι οι θρησκευτικές μας πεποιθήσεις», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Ντέιβιντ Κάμερον, εκφράζοντας την «εξαιρετικά μεγάλη του ανησυχία για την κατάσταση στο Ιράκ και για την απελπιστική κατάσταση εκατοντάδων χιλιάδων Ιρακινών».

tovima.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ