O ΠΟΥ ΚΗΡΥΣΣΕΙ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ

4l4Η επιδημία του Έμπολα στη Δυτική Αφρική-που ήδη έχει στοιχίσει τη ζωή σε 1.000 ανθρώπους- έχει σημάνει συναγερμό στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ). Μετά τη διήμερη έκτακτη σύσκεψη της επιτροπής έκτακτης ανάγκης στην Ελβετία, ο ΠΟΥ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία, σε παγκόσμια κλίμακα, τονίζοντας ότι οι πιθανές συνέπειες από την περαιτέρω παγκόσμια εξάπλωση της επιδημίας είναι «ιδιαίτερα σοβαρές», δεδομένης της μεταδοτικότητας του ιού.

“Θεωρείται απαραίτητη μία συντονισμένη διεθνής αντίδραση για να αναχαιτιστεί η εξάπλωση του Έμπολα παγκοσμίως”, αναφέρει ο ΠΟΥ σε ανακοίνωσή του εκτιμώντας ότι οι συνέπειες της περαιτέρω εξάπλωσης του ιού είναι εξαιρετικά σοβαρές . Περισσότερα από 1.700 κρούσματα έχουν καταγραφεί σε Γουϊνέα, Λιβερία, Νιγηρία και Σιέρα Λεόνε.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας τονίζει ότι δεν θα υπάρξει γενική απαγόρευση στις μεταφορές ή το εμπόριο ωστόσο οι αρμόδιες υπηρεσίες όλων των χωρών θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα για να εντοπίσουν και να διαχειριστούν τυχόν κρούσματα του ιού. Ο Κέιτζι Φουκούντα, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΠΟΥ αρμόδιος για την υγειονομική ασφάλεια, τόνισε ότι με τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση των κρουσμάτων του ιού, μπορεί να αναχαιτιστεί η εξάπλωσή του. “Δεν πρόκειται για μία μυστηριώδη ασθένεια. Πρόκειται για μία μολυσματική νόσο που μπορεί να συγκρατηθεί. Δεν πρόκειται για ιό που μεταδίδεται από τον αέρα”, συμπλήρωσε.

Ο Οργανισμός ανακοίνωσε ότι η σημερινή επιδημία είναι η σοβαρότερη των τελευταίων σχεδόν 40 ετών από τότε δηλαδή που εντοπίστηκε ο Έμπολα για πρώτη φορά στους ανθρώπους. Αυτό οφείλεται εν μέρει σε αδυναμίες των χωρών που έχουν πληγεί μέχρι τώρα, με τα συστήματα υγείας τους να είναι ανεπαρκή και με ελλείψεις σε ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους και υλικοτεχνική υποδομή.

Η γενική διευθύντρια του ΠΟΥ Μάργκαρετ Τσαν τόνισε ότι δεν θα σημειωθούν κρούσματα του ιού σε όλες τις χώρες ή ακόμη στις περισσότερες χώρες, αλλά η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία σε παγκόσμια κλίμακα είναι “μία ανοιχτή έκκληση αλληλεγγύης προς τη διεθνή κοινότητα”. Η ανακοίνωση του Οργανισμού αναφέρει επίσης ότι η έλλειψη εμπειρίας ως προς την αντιμετώπιση της επιδημίας του Έμπολα και παρερμηνείες αναφορικά με την ασθένεια, περιλαμβανομένου του τρόπου μετάδοσής της, “συνεχίζουν να αποτελούν σημαντική πρόκληση για κάποιες κοινότητες”.

Παρότι τα περισσότερα κρούσματα του Έμπολα έχουν καταγραφεί σε απομακρυσμένη περιοχή στα σύνορα της Γουινέας με τη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία, τον περασμένο μήνα αυξήθηκε το επίπεδο συναγερμού για την εξάπλωση της νόσου ύστερα από τον θάνατο στη Νιγηρία ενός αμερικανού πολίτη, ο οποίος είχε μεταβεί εκεί αεροπορικώς από τη Λιβερία. Ύστερα από την αγωγή με πειραματικό φάρμακο που χορηγήθηκε σε δύο αμερικανούς εργαζόμενους σε φιλανθρωπικές οργανώσεις που μολύνθηκαν με τον ιό στη Λιβερία, οι ειδικοί στον Έμπολα κάλεσαν τον ΠΟΥ να χορηγήσει τέτοια φάρμακα στις πληγείσες αφρικανικές χώρες. Ο ΠΟΥ με τη σειρά του ζήτησε από επιστήμονες στο χώρο της βιοηθικής να διερευνήσουν αυτό το ενδεχόμενο την ερχόμενη εβδομάδα.

enet.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ