ΟΙ 457 ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΣΤΙΣ ΟΠΟΙΕΣ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ Ο ΕΝΦΙΑ

ΕΝΦΙΑΝέα εκκαθάριση του ενιαίου φόρου ακινήτων με διορθώσεις στις παραμέτρους υπολογισμού του θα γίνει για τους ιδιοκτήτες οικοπέδων σε περιοχές εκτός αντικειμενικού συστήματος στους οποίους προέκυψαν μεγάλες επιβαρύνσεις από την πρώτη εκκαθάριση.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Οικονομικών, τα νέα εκκαθαριστικά σημειώματα θα είναι έτοιμα μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου, προκειμένου να καταβληθεί η πρώτη δόση του φόρου ως το τέλος του μήνα αυτού.

Αυτό ισχύει για όλους τους φορολογούμενους μετά και τις ανακοινώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου, με βάση τις οποίες η πρώτη δόση πληρωμής του φόρου μετατίθεται κατά ένα μήνα, για τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να διορθωθούν τα λάθη που έχουν προκύψει από τη πρώτη εκκαθάριση.

Υπενθυμίζεται ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα προέκυψε για τους ιδιοκτήτες οικοπέδων σε 4.000 περιοχές εκτός αντικειμενικού συστήματος και οφείλεται στις παραμέτρους που είχαν ληφθεί υπόψη κατά την πρώτη εκκαθάριση.

Στις περιοχές αυτές -όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς- θα γίνει νέα εκκαθάριση με βάση τις περυσινές τιμές οικοπέδων οι οποίες είχαν ληφθεί υπόψη για τον υπολογισμό του ΦΑΠ. Εκτός από την παράταση της πρώτης δόσης, στόχος της κυβέρνησης είναι να μετατεθούν κατά έναν μήνα όλες οι δόσεις αποπληρωμής του φόρου, ενδεχομένως και να αυξηθεί ο αριθμός τους προκειμένου να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι στην καταβολή τους.

Σύμφωνα με το Εθνος, με βάση την περσινή απόφαση προκύπτουν μειώσεις στη φορολογητέα αξία των οικοπέδων ακόμα και πάνω από 50% σε σχέση με την αξία που αναγράφεται στα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Για παράδειγμα, η αξία οικοπέδου 800 τ.μ. στην Εύβοια είχε υπολογιστεί το 2013 στα 30.000 ευρώ, ενώ με τον ΕΝΦΙΑ η αξία του ανέβηκε στα 80.000 ευρώ. Ετσι για τον υπολογισμό του νέου ΕΝΦΙΑ θα ληφθεί υπόψη η αξία των 30.000 ευρώ, με αποτέλεσμα ο φόρος να «ξεφουσκώσει».

Εκτιμάται ότι για αγροτεμάχιο 4 στρεμμάτων με κατοικία σε ορεινό χωριό της Ηπείρου η μείωση της φορολογητέας αξίας του θα είναι πολλές δεκάδες χιλιάδες ευρώ και ο φόρος στο νέο εκκαθαριστικό θα είναι μειωμένος δραστικά.

Ο επόμενος… βραχνάς

Ο… Γολγοθάς για τους ιδιοκτήτες δεν σταματά, όμως, εδώ, καθώς αμέσως μετά από τις διορθώσεις από το υπουργείο Οικονομικών, θα ανοίξει το σύστημα προκειμένου να κάνουν τροποποιήσεις έως τις 30 Νοεμβρίου όσοι έκαναν λάθη στη συμπλήρωση του Ε9 ή τους «κρέμασαν» οι κακοτεχνίες του ηλεκτρονικού εντύπου.

Η πιο χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των ημιτελών κτισμάτων, καθώς το σύστημα σε χιλιάδες περιπτώσεις χαρακτήρισε ελλιπή τα στοιχεία και βεβαίωσε το σύνολο του φόρου, χωρίς την προβλεπόμενη έκπτωση του 60%. Διορθώσεις στο Ε9 θα πρέπει να κάνουν, επίσης, όσοι δήλωσαν περισσότερες προσόψεις, λανθασμένο όροφο ή ποσοστό συνιδιοκτησίας, όπως κι εκείνοι που δεν προσδιόρισαν επαρκώς την τοποθεσία των αγροτεμαχίων τους.

Γκρίζες ζώνες

Πάντως πέραν της διόρθωσης των τιμών, οι εκκρεμότητες και οι «γκρίζες ζώνες» με τον ΕΝΦΙΑ είναι πολλές, καθώς δεν έχει ξεκαθαριστεί το πότε και πώς θα αναρτηθούν τα νέα εκκαθαριστικά με τον μειωμένο φόρο για όσους επιβαρύνθηκαν άδικα, αλλά και ο χρόνος και ο τρόπος επιστροφής του φόρου, αν δηλαδή θα επιστραφεί χωρίς έλεγχο, αν θα συμψηφιστεί με τυχόν οφειλές του ιδιοκτήτη στην Εφορία ή αν το ποσό της επιστροφής θα συμψηφιστεί με τα ποσά του ΕΝΦΙΑ του 2015.

Όπως όλα δείχνουν λοιπόν θα αξιοποιηθεί περσινή απόφαση του Γ. Μαυραγάνη με την οποία ορίστηκαν ειδικές τιμές σε 457 περιοχές, που χρησιμοποιήθηκαν αποκλειστικά για τον υπολογισμό του Φόρου Ακίνητης Περιουσίας το 2013 σε περιπτώσεις που διαπιστώνονται σημαντικές υπερβάσεις σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, σε περιπτώσεις που με την έως τώρα εκκαθάριση είχε προκύψει χαμηλότερη αξία σε σχέση με το 2013 θα ληφθεί υπόψη η χαμηλότερη αξία.

Για να δείτε τη λίστα Μαυραγάνη με τις τιμές πατήστε ΕΔΩ

aftodioikisi.gr

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ